galéria megtekintése

„Tényleg van ilyen osztozkodás” – készülnek az MSZP-ben a Tóbiás utáni időre

Még le sem váltották Tóbiás József pártelnököt, máris azon gondolkoznak többen, hogy mihez kezdjenek a hozzá és embereihez kötődő pozíciókkal.

Szűk tíz nappal az MSZP tisztújító kongresszusa előtt, néhány nappal a jelölőbizottsági meghallgatások után már világosabban látják a párttagok a különböző posztokra pályázók erőviszonyait. Ennek megfelelően többen a legvalószínűbbnek tartott eredménynek megfelelően helyezkednek, és már a kongresszus utáni időkre készülnek. Más szocialisták sztoikus nyugalommal figyelik a taktikázást: „Várjuk meg előbb, ki lesz az elnök, ne rohanjunk előre” – mondta egy országgyűlési képviselő.

Tóbiás József még küzd, de várhatóan mennie kell
Tóbiás József még küzd, de várhatóan mennie kell
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Többen viszont készpénznek veszik, hogy Tóbiás Józsefet nem választják újra pártelnöknek, amit már nemcsak a tagság hangulatára, hanem arra is alapoznak, hogy a jelölőbizottság szombati szavazásán a jelenlegi elnök kapta a legkevesebb támogató szavazatot. Márpedig ha Tóbiásnak mennie kell, akkor megüresedik a frakcióvezetői szék, és az elnök pozícióban levő bizalmi emberei – Katona Tamás pártigazgató és Baja Ferenc, az MSZP pártalapítványának elnöke – is csomagolhatnak nagy valószínűséggel. „Tényleg van ilyen osztozkodás, de én nagyon nem örülök neki” – erősítette meg egy másik országgyűlési képviselő, hogy a párton belül elindult a Tóbiás utáni időkről gondolkodás, aki azért nem vidám, mert szerinte „korai leírni Tóbiást”.

 

A leggyakrabban előkerülő név a frissen megválasztott Baranya megyei elnöké, Tóth Bertalané. Szinte biztosra vehető, hogy Tóth váltja Gőgös Zoltánt az elnökhelyettesi poszton, és többen is megjegyezték, hogy a pártigazgatói feladatokat könnyen az elnökhelyetteshez rendelhetik.

A jelenleg frakcióvezető-helyettes baranyai elnök a lehetséges frakcióvezetők listáján is rajta van, Harangozó Tamás másik frakcióvezető-helyettes és Mesterházy Attila mellett. Mesterházy többször elmondta, hogy 2018-ig biztosan nem vállal semmilyen tisztséget az MSZP-ben, így a frakció vezetését sem szeretné vinni. Viszont felmerült, hogy Burány Sándor is vezethetné a frak­ciót, amit forrásaink Mesterházy ötletének mondanak.

Az elnöki posztra is aspiráló Harangozó elleni hadműveletnek mondják azt is többen, hogy Mesterházy Szanyi Tibort is támogatja elnöki kampányában Molnár Gyula mellett. Ugyanis Szanyi esélyeseinek növelésével az elnököt megbuktatni akarók szavazatai jobban megoszlanak. Ezért a párttagok arra számítanak, hogy a kongresszuson egyik elnökjelölt sem szerzi meg az első körben a szavazatok több mint felét, így az MSZP alapszabálya szerint a második körben a két legtöbb szavazatot kapó jelölt csaphat össze újra.

„Tóbiás legalább második helyre simán befuthat” – vonta le a fenti gondolatmenet konzekvenciáit egy MSZP-s képviselő, amit többen is így látnak a pártban. Az esélyeket latolgatva arra számítanak a legtöbben, hogy az első körben kiesik Harangozó és Szanyi, a másodikban pedig Molnár Gyula megveri Tó­biást. Azonban azt is kiemelték sokan, hogy ehhez a forgatókönyvhöz az kell, háttéralkuk és hatalombrókerek ügyeskedései nyomán a megyei elnökök garantálják a küldöttek „megfelelő szavazatait”. Ugyanis az elnöki kampányban a tagság Harangozót és Szanyit sem fogadta rosszul, bár több szocialista szerint csak relatív sikerről lehet beszélni esetükben: továbbra sem esélyesek, de már nem teljesen esélytelenek – mondják róluk.

Puch László és Boldvai László is távozott a megyéje éléről

A megyékben már befejeződött a szocialisták tisztújítása és mindössze három helyen cseréltek megyei elnököt. Baranyában Tóth Bertalan váltotta Puch Lászlót, aki nem is indult a posztért. Komárom megyében Ujházy Emil helyére Fekete Miklós tatabányai önkormányzati képviselőt választották. Nógrád megyében az offshore-gyanúba keveredett és ezért elnöki posztjáról lemondott Boldvai Lászlót Huszár Máté salgótarjáni alpolgármester váltotta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.