galéria megtekintése

Készek a sztrájkra

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 06. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Sztrájkra készül a szociális ágazat, miután a kormány lemondta a szociális bérmegállapodás hétfőre tervezett aláírását. Az érintett szakszervezetek azonnal megkezdenék a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatás biztosításáról.

Elmarad a sztrájkbizottság és a kormány között létrejött megállapodástervezet mai aláírása – jelezték szombaton a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) honlapján. A sztrájkfelhívásban az áll: a kormány azzal, hogy pénteken – egy munkanappal a kitűzött dátum előtt – visszalépett a megállapodás aláírásától, egyértelművé tette, semmibe veszi a szociális ágazat 92 ezer dolgozóját.

A szociális munkások régóta várják az életpályamodell kidolgozását és bevezetését
A szociális munkások régóta várják az életpályamodell kidolgozását és bevezetését
Soós Lajos / MTI

„Ezzel a lépéssel immár az is világossá vált, hogy a szociális életpálya kidolgozása és bevezetése is csak időhúzás volt, és a mézesmadzag szerepét töltötte be! Nincs más út tehát, mint a sztrájk” – írják, hozzátéve, hogy mára egyeztetést kezdeményeznek a kormánynál a sztrájkot megelőző elégséges szolgáltatás megtárgyalásáról.

 

Az előzményekről: a szociális ágazatban 2013. november 21-én alakult meg a sztrájkbizottság. A követeléseiket ugyanis a bérek rendezéséről, a munkakörülmények javításáról, az érdekegyeztetés érdemivé tételéről korábban rendre elutasították. Több nyílt levél, petíció és demonstráció után döntöttek úgy az együttműködésre képes érdekvédelmi szervezetek, hogy sztrájkbizottságot alakítanak és sztrájkkövetelésekkel kényszerítik a kormányzatot érdemi tárgyalásokra.

A szociális ágazati sztrájkbizottság hat szakszervezetet tömörít. Követelésük az, hogy az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértáblát terjesszék ki a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül. Az ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások legyenek, illetve a szociális ágazat egészére kiterjedően jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.

A sztrájkbizottság tevékenysége eddig sikeresnek bizonyult, hiszen az ágazatban érezhető forrongás hatására kezdő lépésként bevezették a szociális ágazati pótlékot, és megkezdődött az életpályamodell kidolgozása is. Az új kormány megalakítása ugyan megakasztotta a folyamatot, de végül szeptemberben Balog Zoltán humánminiszter kinevezte az új kormányzati tárgyalót, Nyitrai Imre helyettes szociális államtitkárt.

Nem először követelik a bérek rendezését
Nem először követelik a bérek rendezését a szociális szféra dolgozói
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A múlt hétfőn pedig azt rögzítették a felek, hogy október 6-án aláírják a megállapodást, amit most a kormány lemondott. Ez azért is érte váratlanul az ágazat szereplőit, mert Czibere Sándor, felzárkóztatásért is felelős szociális államtitkár az elmúlt hetekben azt nyilatkozta: a kabinet elkötelezte magát a szociális területen dolgozó szakemberek megbecsülése mellett, és szeretnék bevezetni a szociális életpályamodellt.

Az a cél, hogy a mainál lényegesebben tervezhetőbb, kiszámíthatóbb legyen a szociális szakma, hivatássá váljon, vonzó pálya legyen – hangsúlyozta az államtitkár, aki jelezte azt is, hogy a tárca október közepén szeretné a kormány elé vinni a megállapodást, és ha a döntés megszületik, januártól bevezetik az intézkedéseket. A kormány húzásán nem csak a BDDSZ akadt ki.

„Most mi jövünk! Hétfőn – október 6-án – összeül a sztrájkbizottság, a délutáni időpontban pedig a szükséges és elégséges szolgáltatással kapcsolatosan folytatunk tárgyalásokat a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárral. A további teendőkről közösen döntünk, melyhez várjuk javaslataitokat, véleményeteket!” – ez már a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete elnökének interneten közzétett felhívásában olvasható.

Kérdés, hogy képes lesz-e sztrájkot hirdetni az ágazat. Mint emlékezetes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tavaly sztrájkot akart hirdetni, de ezt lényegében ellehetetlenítették azzal, hogy a még elégséges szolgáltatások ügyében a bíróságnak kellett határozatot hoznia. A kabinet időhúzása bevált: mire az ítélet megszületett, a sztrájkhangulat kihunyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.