galéria megtekintése

Hatalmas baleset a Japán Nagydíjon

0 komment


Boda András

Tíz körrel a futam leintése előtt lefújták a Forma-1-es Japán Nagydíjat egy baleset miatt. Jules Bianchit, a Marussia versenyzőjét kórházba vitték. A pilótát kritikus állapotban vitték kórházba, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, intenzív osztályon ápolják. Sajtóhírek szerint hétfő reggelre rosszabbodott Bianchi állapota.

Idő előtt leintették a Forma-1-es Japán Nagydíjat egy súlyos baleset miatt vasárnap. Az esős időben rendezett és a kezdetektől meglehetősen kaotikus suzukai futam vége előtt tíz körrel kicsúszott az egyik kanyarban Adrian Sutil (Sauber). A pilóta nem sérült meg, de kocsija totálkáros lett, ezért egy markoló vontatta le a roncsot.

Mentőautó a pályán
Mentőautó a pályán
Yuya Shino / Reuters

Azt, hogy ezután mi történt, még nem tudni egészen pontosan, de az bizonyos, hogy Bianchi (Marussia) ugyanabban a kanyarban kicsúszott, és kocsija nekiütközött a markolónak.

 

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közleményeiből kiderült, hogy Bianchit eszméletlen állapotban, mentővel vitték kórházba, ahol a súlyos fejsérülései miatt azonnal megműtötték. A Marussia pilótája most az intenzíven fekszik. Korábban a francia lapok a pilóta apjára hivatkozva csak annyit írtak, hogy Bianchi kritikus állapotban van. A L'Équipe francia sportnapilap értesülései szerint a pilótát az operáció után nem kellett lélegeztetni.

Sutil ép bőrrel megúszta a maga balesetét. Később nyilvánvalóan még sokk alatt úgy fogalmazott: Bianchi ugyanúgy csúszott ki, csak ő nem a gumifalnak ütközött.

A balesetet a közvetítésekben nem mutatták, majd később a roncsokat sem. Az viszont tudható, hogy azonnal a helyszínre küldték a gyorsreagálású mentőegységet. Néhány perccel később pedig mentőautó is érkezett, amellyel a hírek szerint csak hosszú percek múltán szállították a pálya kórházába a pilótát, mert nehezen tudták kiszabadítani a roncsok közül.

A látványos pezsgőbontás elmaradt
A látványos pezsgőbontás elmaradt
Yuya Shino / Reuters

A baleset miatt megszakított futamot egyébként Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte Nico Rosberg (Mercedes) és Sebastian Vettel (Red Bull) előtt. Az eredményhirdetésen a pilóták meglehetősen feszültnek tűntek. A pezsgőbontás elmaradt, Rosberg az eredményhirdetés után csak annyit közölt: „Úgy tűnik, komoly a helyzet.” A Fox Sports ausztrál honlapja szerint Bianchihoz még a csapata képviselőit sem engedték oda.

Bianchit a suzukai pálya nyolcas kanyarjában érte a baleset
Bianchit a suzukai pálya nyolcas kanyarjában érte a baleset
Czeglédi Zsolt / MTI

A Sky Sports értesülései szerint Bianchit a miei egyetemi kórházba szállították. A hírek szerint mások mellett a Ferrari csapat vezetője, Marco Mattiacci és az olasz csapat korábbi versenyzője, Felipe Massa is azonnal a kórházba ment a pályáról, hogy a Ferrari akadémiáján végzett fiatal, tehetséges pilótáért szorítsanak. Bár a kórház erről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott, sajtóértesülések szerint hétfő reggelre romlott Bianchi állapota.

A mezőny reggel a biztonsági autó mögött
A mezőny reggel a biztonsági autó mögött
Toru Hanai / Reuters

A sors fintora, hogy sokáig kétséges volt, lesz-e egyáltalán Japán Nagydíj, mivel a szigetország több területén is ítéletidő van a Fanfon tájfun miatt: a 47 prefektúra közül tizenegyben adtak ki riasztást, volt, ahol 25 ezer épület maradt áram nélkül. A futam helyszínén – helyi idő szerint vasárnap délután – úgy ítélték meg, hogy nem kell lefújni a versenyt.

A baleset helyszíne a televíziós felvételeken
A baleset helyszíne egy néző felvételén

A szakadó esőben azonban néhány kör után félbeszakították a viadalt, és később is jó néhány kört a biztonsági autó mögött teljesített a mezőny. A kaotikus kezdés után, ahogy alábbhagyott az eső, különösebb gond nélkül köröztek a versenyzők – egészen a negyvenedik körig, amikor is megtörtént előbb Sutil, majd Bianchi balesete.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.