galéria megtekintése

Képtelen történet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.

3 komment


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József egy-egy alkotásának eltűnése miatt a debreceni önkormányzat által indított belső ellenőrzési vizsgálat még nem zárult le, a rendőrségi nyomozás pedig eddig eredménytelen volt – ennyi tekinthető bizonyosnak a tavaly ilyenkor kiderült példátlan debreceni képlopás ügyében.

Mint annak idején lapunk elsőként beszámolt róla: 2014 első felében vették észre, hogy a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából eltűntek az említett képek, amelyeknek az értéke összesen több mint százmillió forint. A festmények Antal Péter debreceni műgyűjtő-ügyvéd tulajdonában vannak, aki a több mint hárommilliárd forint értékű, Antal–Lusztig néven ismert gyűjteményét 2006-ban adta letétbe a debreceni önkormányzatnak.

Reprodukció Csontváry eltűnt festményéről
Reprodukció Csontváry eltűnt festményéről
Czeglédi Zsolt / MTI

A Népszava a tulajdonosra hivatkozva tegnap azt írta, hogy az egy éven át tartó nyomozás végén a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A rendőrség határozatát idézve a lap kiemelte: „a nyomozás, valamint az intézmény vezetője által kijelölt bizottság által lefolytatott belső vizsgálat sem tárt fel a feljelentésben foglalt bűncselekményt megalapozó körülményeket”. Mint írják, a szándékos lopás mellett megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy talán tévedésből szállították el a képeket, de azokat külső partnereknél sem találták meg.

 

A határozat részleteiről tájékoztatást kértünk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól, ám a rendőrség egyelőre nem kívánt válaszolni. Úgy tudjuk, ennek az az oka, hogy habár a rendőrségi nyomozást az egy év lejártával megszüntették, nem zárható ki, hogy a vádhatóság meghosszabbítja az eljárást.

Reagálást kértünk a debreceni polgármesteri hivataltól is, ahol érdeklődésünkre azt mondták: az önkormányzat a felelősség megállapításának kérdésében megvárta a rendőrségi nyomozás lezárását, amellyel párhozamosan két alkalommal belső ellenőrzési vizsgálatot is indított, a 2015. április 8. napján kezdődött második vizsgálati eljárás még nem zárult le. Hozzátették: az önkormányzat ennek lezárása után kíván a felelősség kapcsán megalapozottan nyilatkozni, s azután kívánják megtenni a szükséges intézkedéseket is. Arra a kérdésünkre, hogy kártalanítják-e a tulajdonost, a városháza azt válaszolta: az önkormányzat a műtárgyakkal kapcsolatban vállalt szerződéses kötelezettségének eleget kíván tenni, ennek érdekében az elmúlt időszakban folyamatosan kapcsolatban állt és tárgyalásokat folytatott a képek tulajdonosával, Antal Péterrel. Hozzátették: mivel a rendőrségi nyomozás sem a képek hollétére, sem az elkövető kilétére vonatkozóan nem járt eredménnyel, az önkormányzat jogszerűen akkor tudja a kártérítési kötelezettségét teljesíteni, ha a képek értékét tisztázzák közjegyző előtti előzetes bizonyítási eljárás keretében, arra feljogosított szakértő bevonásával.

Hozzáértőktől megtudtuk: a nullához közelít annak a valószínűsége, hogy az említett Csontváry- és Nemes Lampérth-művet a tolvaj találomra emelhette ki a többi közül, sokkal valószínűbb, hogy megrendelésre dolgozhatott.

Érdekes mozzanat az is, hogy a biztonsági rendszer nem jelzett illetéktelen behatolást a lopáskor, elképzelhető tehát, hogy olyan személy segíthette a tolvajt, akinek hozzáférése volt a raktár beléptető rendszeréhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.