galéria megtekintése

Akadálymentesítés okostelefonnal

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.

Cs.K.
Népszabadság

Rendhagyó városnéző sétára invitálta nemrégiben a sajtó képviselőit a Magyar Turizmus Zrt.: Budapest belvárosában kerekes székes, gyalogló és babakocsit toló csapat tesztelt egy hazai startupfejlesztést, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobilalkalmazást, sikerrel.

Route4U – ezen a néven fut az azonos nevű, induló vállalkozás applikációja, amely áprilisban a Design Terminal Smart City Lab Budapest városfejlesztési pályázatának egyik győztese volt. Mint a cég képviselői elmondták, eredetileg a kerekes székkel közlekedők dolgát akarták megkönnyíteni, de az alkalmazás előnyeit mások, így a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok, a gyengén látók, az idősebbek és a mozgásukban korlátozottak is élvezhetik.

A tesztelő csapat tagjaitól jó jegyet kapott a Route4U
A tesztelő csapat tagjaitól jó jegyet kapott a Route4U. Fotó: MT Zrt.

Olyan androidos alkalmazásról van szó, amellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe. Az applikáció a telefon érzékelőiről (gyorsulásmérő, billenésérzékelő stb.) begyűjtött adatok alapján hozza létre a bejárni kívánt terület térképét. Erről kiderül, milyen az útfelület minősége, jelzi, hol vannak lejtők, padkák és döccenők, az útvonalak nehézségi fokát különböző színek jelzik.

 

Az alkalmazásra további adatok is felvihetők – pl. azokról a helyekről vagy szolgáltatókról, ahová akadály nélkül be lehet jutni.

Hamarosan elkészül Győr, majd Debrecen és Gyula térképe is, mert mint elhangzott, a felmérések szerint az emberek gyakrabban utaznának, ha több információ lenne hozzáférhető az akadálymentes szolgáltatásokról.

Gettó helyett új távlatok

A Kontúr Egyesület egyik fontos programjának helyszíne a Hős utca, Budapest X. kerületének egyik közel ezerfős szegregátuma. A gyerekeknek szervezett szabadidős programokban közösségi szolgálatos diákok is segítségükre vannak. Az egyesület elnöke, Balog-Urbanovszky Zsuzsanna korábban családgondozóként dolgozott a Hős utcában, és szívügye ez a projekt. Tovább a cikkre: >>>

A Magyar Turizmus Zrt. nem véletlenül karolta fel a technológiai újdonságot, tevékenységében egyre fontosabb szerepet tölt be az akadálymentes turizmus.

Az elmúlt években a társaság több akciója, együttműködése irányult arra, hogy a belföldi és a külföldi utazókat megismertesse a magyarországi helyzettel és az akadálymentes turisztikai lehetőségekkel.

A szervezet saját honlapját elérhetővé tette a gyengén látók számára is, amelyen folyamatosan bővül az akadálymentes információk és az akadálymentesen megközelíthető szolgáltatók – szállodák, fürdők, múzeumok – köre.

Hallható segítség

Halláskárosodással élők mindennapjait könnyíti meg egy új fejlesztés; az ingyenesen letölthető alkalmazás számos hétköznapi problémára nyújt megoldást.

A Hear Plus elnevezésű applikáció, amely a Samsung és a Beltone audiológusainak együttműködése nyomán jött létre, a márka androidos okostelefonjaira letöltve, hallókészülékkel párosítva a legmodernebb technológiát kínálja a kisebb-nagyobb mértékű halláskárosodással küzdők számára.

A telefon – elsősorban annak mikrofonja – és az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a hang azonnal a hallókészülékben legyen hallható. Az app további előnyökkel is rendelkezik: felolvassa az SMS-t vagy az e-mailt, lefordítja az idegen nyelvű szöveget, vezetés és telefonálás közben kihangosítóként használható, és rendelkezik a geotagging funkcióval is. Igazán felhasználóbarát: olyankor is jól bevethető, ha elvész a hallókészülék, függetlenül attól, hogy az a kanapé mögé csúszott, vagy egy másik városban felejtette a tulajdonosa.

Az applikáció segítségével csökkenthető a fülzúgás (tinnitus), mivel be lehet állítani a magas és a mély hangok keverését a zenehallgatás alatt. Szakértői becslések szerint Magyarország lakosságának mintegy tíz százaléka küzd valamilyen mértékű hallásproblémával.

A hallássérülés okától és mértékétől függetlenül idetartozik többek között az időskori halláscsökkenés, a veleszületett nagyothallás és az örökletes siketség. A WHO statisztikái alapján világszerte folyamatosan emelkedik a hallássérültek száma, ebben része van a társadalom elöregedésének, a különböző technikai eszközök (pl. fülhallgatók) használatának és a magas zajártalomnak egyaránt.

A Beltone hallókészülékeihez a következő modellekre lehet letölteni az applikációt: Samsung S4, S5, S6, S6 edge, Galaxy Note 4, Android OS 5.0.

 A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a telenor és a Magyar Telekom. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.