galéria megtekintése

Jávor: Filléres megtakarításokért veszélyeztetik az atombiztonságot

2 komment

A paksi atomerőmű nem termeli ki a működtetésének és a bezárásának a költségeit, a nukleáris hulladékkezelésre nincs fedezet az áramárban – jelentette ki hétfői paksi sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője. A politikus szerint a Bodára tervezett atomtemető újra lejtőre küldheti a még évtizedekig a korábbi uránbányászat utóhatásaival küzdő térséget.

A nagy aktivitású sugárzó hulladék (a kiégett fűtőelemek, illetve a bezárt erőmű leszerelésekor képződő bontási hulladék) végleges tárolásának költségét jelenleg 725 milliárd forintra becsüli a kormány, ebben azonban még nincs benne a használt fűtőanyag ideiglenes tárolásának, illetve az ideiglenes tároló elbontásának a költsége. Ráadásul az adat a meglévő paksi blokkok hulladékára vonatkozik, új blokkok építése esetén akár meg is duplázódhat -  nyilatkozta lapunknak Jávor Benedek. De még ennek a 725 milliárdnak a fedezete is kérdéses, tette hozzá: a nukleáris alapban csak 250 milliárd forint van (ennyit tettek félre az eladott áram árából 30 év alatt), miközben az erőművet 20 év múlva bezárják. Jávor szerint az üzemidő-hosszabbításra is részben azért lett volna szükség, mert az eredeti tervek szerint három évtizedes működés utáni bezárás a hulladékkezelés horribilis költségei miatt garantált anyagi csőd lett volna.

Aranyáron temethetjük a kiégett fűtőelemeket
Aranyáron temethetjük a kiégett fűtőelemeket
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ugyanakkor a becslésekkel érdemes óvatosan bánni: Bátaapátiban – ahol a kis és közepes aktivitású sugárzó hulladékot tárolják – az építkezés megkezdésekor 39 milliárd forintra saccolták a költségeket, a 2012-es átadásnál már 68 milliárdnál tartottak, és máig több mint 120 milliárd forintot fordítottak a létesítményre, részben a költségvetésből, vagyis az adóbefizetésekből.

 
Lázár: Nem lesz állami támogatás

A kormány szerint 9 hónap egyeztetés után felelősségteljesen is kijelenthették az Európai Bizottság számára, hogy a paksi atomfejlesztésben nem lesz versenytorzító állami támogatás. Klikkeljen a részletekért!

Az EP-képviselő ezért is nevezte cinikusnak azt a törvénymódosítást, amelyben nemrég a kormány 100 méterre szűkítette a végleges tároló hatásterületét, kizárva nemcsak a közeli Pécs lakosságát, hanem – gyakorlatilag – az egész országot az engedélyezéssel és a létesítéssel kapcsolatos információáramlásból. A számok ugyanis egyértelművé teszik, hogy ez az egész ország ügye, mivel a finanszírozásba mindenkinek be kell majd szállnia.

Jávor emlékeztetett rá, hogy a környék még a korábbi uránbányászatot sem heverte ki, a jelenlegi elképzelések szerint 2030-ig zajlik még a kitermelés során keletkezett környezeti károk, talaj- és vízszennyezések elhárítása – ehhez a jövőben hozzájöhet még az az „erkölcsi kár”, amit egy atomtemető befogadása okoz az ingatlanok értékvesztésén, az idegenforgalom és a beruházások távol tartásán keresztül.

12 ezer dolgot kértünk az oroszoktól

Több mint 12 ezer, a megrendelő által megfogalmazott elvárásra kell tekintettel lenni a Paksra tervezett új atomerőműblokkok tervezésekor – közölte az orosz fővállalkozó. (Tovább a teljes cikkre.)

Kérdésünkre, hogy a tárolással kapcsolatban az EU-nak van-e valamilyen jóváhagyó, engedélyező hatásköre, az EP-képviselő elmondta: a nukleáris hulladékkezelésről szóló uniós irányelv előírja, hogy a saját atomhulladékáról alapesetben minden tagállamnak magának kell gondoskodnia. Több tagállam közösen is megoldhatja ezt a feladatot, egy harmadik (EU-n kívüli) állam viszont csak akkor fogadhatja be a nukleáris szemetet, ha bizonyítani tudja, hogy rendelkezik az uniós sztenderdeknek megfelelő feldolgozó-, illetve tárolókapacitással – ami már csak azért is nehézségekbe ütközik, mert jelenleg a világ egyetlen országának sincs végleges atomtemetője.

Jávor Benedek megjegyezte, hogy 1998 óta Magyarországról sem került ki atomhulladék Oroszországba – leszámítva a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket –, egy jelenlegi kiszállítást pedig komolyan megnehezítene az említett irányelv (már csak azért is, mert értesüléseink szerint az orosz fél az Európai Bizottság illetékeseinek sem engedi meg, hogy a helyszínen ellenőrizzék a kinti fogadó infrastruktúra megfelelőségét). Szerinte az elmúlt évek eseményei azt valószínűsítik, hogy Pakson már nem érvényes a korábbi „első a biztonság” filozófia, hiszen például tavaly – annak érdekében, hogy az érintett reaktorblokk üzemidő-hosszabbítására gyorsan ki lehessen adni az engedélyeket – hozzájárultak a sérült fűtőelemek vasúti kiszállításához a háborúban álló Ukrajnán keresztül egy olyan üzembe (részben végleges tárolásra), amely nem rendelkezik az ehhez szükséges uniós papírokkal.

2012 decemberében helyezték üzembe a bátaapáti hulladéktárolót. Ide csak a kevéssé sugárzó anyagok kerülnek
2012 decemberében helyezték üzembe a bátaapáti hulladéktárolót. Ide csak a kevéssé sugárzó anyagok kerülnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

További aggasztó tényezőként említette, hogy Pakson olyan jelentős létszámcsökkentés készül, amely a szakszervezetek szerint a nukleáris biztonságot is veszélyezteti (emiatt az érdekképviseletek nemrég Brüsszelben tüntettek).

Brüsszelben tüntetnek a paksiak

Létszámcsökkentéstől és menedzsmentcserétől tartanak a paksi szakszervezetek. A vezetőket állítólag azért akarják lecserélni, mert a leépítéseket veszélyesnek tartják. A szakszervezetek szerint az elképzelések veszélyeztetik az atomerőmű biztonságos működtetését. Hogy mennyire, arról itt írtunk részletesen.

Az atomenergia-hivatal pedig évek óta létszámhiánnyal küzd, ami megnehezíti, hogy egyszerre tudják megfelelő színvonalon ellátni a jelenleg is zajló üzemidő-hosszabbítással, az új blokkok engedélyezésével és a bodai atomtemetővel kapcsolatos feladatokat.

Üzemanyag-kazetták Pakson
Üzemanyag-kazetták Pakson
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ahogyan Jávor fogalmazott: filléres megtakarításokért veszélyeztetik a biztonságot, miközben két kézzel szórják a pénzt, ha a nukleáris bizniszbe is beépült klientúra kiszolgálásáról van szó. 

Kapcsolódó cikkek

Amerikaiak Pakson: újratervezik a bővítést

Indulatos hangú levélben kéri számon az Orbán-kormányon a paksi bővítéssel kapcsolatos összes eddigi érvet és állítást Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője, miután tudomást szerzett róla: a kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat az amerikai Westinghouse céggel arról, hogy a Roszatom helyett ez a vállalat szállítja majd a fűtőanyagot az új paksi atomerőműhöz.

Blokkolja a paksi bővítést az EU

Nem fogadta el az Európai Bizottság az új paksi blokkok üzemanyag-ellátásában a Roszatomnak monopóliumot biztosító szerződést – nyilatkozta lapunknak Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő.

Túltolják a paksi titkosítást

Nemcsak a nemzetbiztonsági érdekeket és szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokat sértő adatokat, hanem a bővítéssel kapcsolatos összes dokumentumot titokban kell tartani egy szerdai bírósági ítélet szerint.

Drágán temetjük majd Paksot

Akár az 1700 milliárd forintot (a paksi bővítés árának a felét) is meghaladhatja annak az atomtemetőnek az építési költsége, amely a reaktorok leszerelési hulladékának, illetve a kiégett fűtőelemeknek a végleges tárolására szolgál majd.

Demagóg válaszokat kaptak a paksiak

Elvileg a tervezett új atomerőmű környezeti hatásairól tartottak közmeghallgatást csütörtök este Pakson, de a résztvevők mindenről faggatták a jelen lévő szakértőket – a bizalom szintjét jelzi, hogy a szabályok adta lehetőséggel élve többnyire névtelenül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.