galéria megtekintése

„Itt már minden összekeseredik”

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 06. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Több éves ígérgetés után, még mindig nincs áram a ballószögi tanyavilágban.

Nem villan már dühösen Tóth Ferenc szeme, és hangjában sincs nyoma az egy évvel ezelőtti harciasságának. Megtörten áll a nyugdíjas férfi a Kecskeméthez közeli ballószögi tanyavilág mélyén lévő háza mellett, és csalódottan állapítja meg:

– Itt már rég villanyoszlopok sokaságának kellene állnia, de nyoma sincs póznáknak, vezetékeknek. Tavasszal még május végére ígérték, hogy ideér az áram, most azt mondják, talán majd októberben. Már a májust sem hittük el, az októbert sem hisszük. Rég nem hiszünk el ezeknek már semmit sem.

Banczik Róbert

Az alig egy éve még a Parlamentnél és a Földművelésügyi Minisztériumnál petícióval, tiltakozó transzparenssel protestáló Tóth Ferenc reményvesztettsége korántsem oktalan. Ahogy mondja, szándékosan sem lehetett volna jobban „meghülyíteni” a térségben élő tizenkét tanyai családot. Az érintettek régóta szerették volna elérni, hogy építsék ki vidékükön a villanyvezeték-hálózatot, hiszen az nagyban megkönnyítené életüket, segítené gazdálkodásukat, ha volna áram a portáikon.

 

Hosszas várakozás után 2012-ben felcsillant a remény: 36 millió forintot nyertek egy tanyavillamosítási pályázaton. Az sem szegte kedvüket, hogy nekik kellett „összedobniuk” az önrészt. Ki hitelből, ki minden megtakarított forintját felhasználva, de végül mindegyikük beadta a szükséges pénzt. A beruházás elindítása azonban csúszott. Mindenekelőtt azért, mert a szaktárca olyan határidőt szabott a kivitelezésre, aminek betartása lehetetlen volt: öt hónap alatt kellett volna végezni, holott az áramszolgáltató jelezte, közel egy évig tartó munkáról van szó.

Banczik Róbert

Emiatt kérték a tárcát, hogy módosítsa a határidőt. Ettől azonban sokáig elzárkózott a minisztérium, s csak akkor változtatta meg álláspontját, amikor a gazdák kisebb tüntetést tartottak a fővárosban. A szaktárcát sikerült meggyőzni, de az ügyön ez sem sokat lendített: megint túl szűkre szabták a kivitelezésre adott időt, öt és fél hónap alatt kellett volna végezni. Ennek oka épp úgy abszurd, mint az egész procedúra: a tárca tévedésből egy olyan kérelem alapján tolta ki a határidőt, amelyet hónapokkal korábban küldtek el a ballószögiek.

Mindezek után a szaktárca számára is egyre kínosabb vált az ügy, s a lapunknak küldött közleményben tavaly májusban ígéretet tettek „a ballószögi tanyavillamosítási projekt reális határidőn belül történő megvalósítására”. Azt nem pontosították, mit tartanak „reális határidőn belül történő” megvalósításnak, de tény: tavaly ősszel 2014. május végi határidőt adtak meg.

Ez pedig több mint három hónapja lejárt, ám vezetékes áram továbbra sincs. A történtek ismeretében azon már meglepődni sem lehet, hogy az érintett tanyákon élőket egy június másodikán kelt levélben tájékoztatták: sajnálatos módon nem készül el május 31-ig a hálózat.

Banczik Róbert

– Ez volt az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy nem várok tovább az áramra, ekkor éreztem azt, hogy elég volt, betelt a pohár – mondja tanyáján Frankó Zoltán, akinek több mint száz kecskéje van. Pontosabban: volt. Néhány hete ugyanis eladta jószágait, 120 kecskéje közül félszázat már el is szállítottak, a többit a napokban viszik. Döntését úgy indokolja: áram nélkül nem tud nyereséggel gazdálkodni, megelégelte, hogy benzinre kell költenie kevés hasznát.

Csak benzines aggregátorról tudja ugyanis működtetni a fejőgépet és a kútban lévő szivattyút, emellett naponta 15-20 kilométert kell autóznia csak azért, hogy a lefejt tejet előbb jégen, aztán nagy teljesítményű hűtőgépben hidegen tarthassa. „Ha nem lennének ezek a többletköltségek, akkor lenne kis haszon a kecskéken, így azonban nincs értelme hajnali négytől este kilencig gürcölni, inkább elmegyek a Mercedes-gyárba melósnak” – fakad ki a férfi.

Banczik Róbert

– És akkor arról még nem is szóltunk, hogyan élünk! Nem tudunk automata mosógépet használni, a fürdéshez külön kell vizet forralni, a gázpalackokra kisebb vagyont költünk. Az akkumulátorok, aggregátorok, napelemek javítása is rengeteg pénz, közben sokszor az esti filmet sem tudjuk végignézni, mert az utolsó tíz percre már lemerülnek a telepek – meséli a férfi párja, s elkeseredettségében nagyot toppant lábával konyhájuk kövén. – Lemondtak rólunk, rákényszerítenének minket, hogy hagyjuk itt a házat, a földet. Úgy látszik, itt már minden összekeseredik!

– Legutóbb arra hivatkozva próbálták magyarázni a hálózatépítés késlekedését, hogy változtak, szigorodtak a jogszabályok, ezért az engedélyezési procedúra már nem tizenegy, hanem tizenöt hónapig tart. Pedig Orbán Viktor megígérte azt is, csökkenti a bürokráciát. Hát, ezek szerint ez nem sikerült neki – jegyzi meg Tóth Ferenc. Aztán a fejét csóválva, s bármiféle gunyorosság nélkül állapítja meg a „Parlamentben üldögélő méltóságos urak többségéről”: „Ha ezeknek dupla annyi eszük volna, akkor is féleszűek lennének.”

Banczik Róbert

Bár az érintett tanyákon élők teljesen kilátástalannak látják a helyzetet, az áramhálózat fejlesztéséért felelős EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. lapunkhoz is eljutott levele szerint már tényleg nem sokáig kell várniuk a helyieknek. Úgy tudjuk, tavaly ősszel, amikor a társaságot hivatalosan megbízták a fejlesztéssel, a cégnél valóban haladéktalanul munkához láttak. Rögvest jelezték viszont, hogy a szaktárca által a múlt szeptemberben kitűzött 2014. május végi határidőt szinte biztosan nem lehet tartani. A cég májusban október végi átadást garantált.

Bár eddig a területen egyetlen kapavágás sem történt, a DÉMÁSZ biztos abban, hogy tartani lehet ezt a határidőt: a rendkívül bonyolult engedélyezési procedúra tart csak sokáig, a kivitelezéssel, az oszlopok felállításával, a vezetékek felszerelésével, a szükséges berendezések beüzemelésével néhány nap alatt végeznének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.