galéria megtekintése

„Itt a gyilkos”

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

D. Lajos egyszer már olyan részletes leírást adott a tetthelyről, hogy a tárgyalóteremben egy pillanatra megállt a levegő: a jelenlévők úgy néztek rá, mint a képviselő gyilkosára. Mindenki arra számított, hogy a vádhatóság most már nem Balla Irma fiára, hanem D. Lajosra fog koncentrálni, hogy bizonyítékokat szerezzenek a bűnösségére, de nem így történt.

– Munka közben többször benéztem Balla Irma ablakán, és alaposan megnéztem a lakás berendezését.

– Miért?

– Mert tolvaj vagyok. Önkéntelenül megfigyelem, hogy mit lehet ellopni.

 

E kis párbeszéd D. Lajos tanú és Nagy Antal bíró között hangzott el 2009 júliusában a debreceni bíróságon, ahol akkor már javában folyt az aanyja megölésével vádolt S. Sándor büntetőpere.

D. Lajos a Balla Irma-per 2009-es tárgyalásán beismerő vallomást tett, amit aztán visszavont
D. Lajos a Balla Irma-per 2009-es tárgyalásán beismerő vallomást tett, amit aztán visszavont
Nagy Gábor / MTI

Az akkor 30 éves D. Lajost a tárgyalóterembe fegyőrök kísérték, hiszen különböző betörések miatt az előzetes letartóztatását töltötte. A férfi olyan részletes leírást adott a tetthelyről, hogy a tárgyalóteremben egy pillanatra megállt a levegő: a jelenlévők úgy néztek D. Lajosra, mint a képviselő gyilkosára. Vallomása alapján szinte biztosnak tűnt, hogy megvan a gyilkos és az indíték: a frissen szabadult, pénztelen tolvaj napközben kifigyelte a lakást, majd éjszaka részegen, bedrogozott állapotban betört Balla Irmához, hogy pénzt szerezzen, a betörés azonban brutális gyilkosságba fordult.

Most már hisznek a magára valló gyanúsítottnak

Az új gyanúsított, D. Lajos egyszer már magára vállalta a gyilkosságot, majd visszavonta az önvádat. A korábbi gyanúsított, Balla Irma fia azt nyilatkozta lapunknak: az egész élete másként alakult volna, ha időben megtalálják a bizonyító erejű DNS-mintát.

A férfi a tárgyaláson azt mondta, rosszul van, majd ügyvédet kért, s közölte: nem járul hozzá, hogy műszeres hazugságvizsgálatnak vessék alá. Ezek után mindenki arra számított, hogy a vádhatóság most már nem Balla Irma fiára, hanem D. Lajosra fog koncentrálni, hogy bizonyítékokat szerezzenek a bűnösségére, de nem így történt: az ügyészség meglepően könnyedén elfogadta, hogy a férfi visszavonta a beismerő vallomását.

Holott D. Lajos már a Balla Irma halálát követő hetekben a rendőrség látókörébe került, hiszen a tetthely mellett dolgozott, s pár hónappal korábban szabadult az állampusztai börtönből, ahol lopás miatt 25 hónapot ült. A nyomozóknak azt mondta: otthon aludt a gyilkosság idején, s mivel ezt három tanúval igazolta, leszálltak róla.

De gyanús volt D. Lajos személye a szabadulása után pártfogói felügyeletével megbízott K. Ágnes számára is. Az asszony a bűncselekmény után alig egy hónappal megjegyezte neki, hogy reméli, nincs köze a gyilkossághoz, mire a férfi nem kérte ki magának ezt a megjegyzést, hanem hallgatott. Ezzel az információval K. Ágnes két évvel később személyesen Nagy Antal bírót kereste föl, majd tanúként elmondta tárgyaláson is. A bíró később azt mondta: D. Lajos vallomása ellentmondásos volt, a helyszíni szemle nem igazolta a szavait, s a gyilkosságról csak azért tudhatott részletes információkkal szolgálni, mert a sajtó révén tájékozott volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.