galéria megtekintése

„A bűnt nem mi követtük el, hanem Orbán Viktor"

31 komment


Czene Gábor

Nem elkövetők, hanem egy jogsértő intézkedés áldozatai vagyunk. Inkább annak kellene bíróság elé állnia, aki a tiltakozást kiváltotta – így védekezett az egyik Szabadság téri tüntető az ellene indított perben.

Czeglédy Csaba ügyvéd szerint különféle jogcímeken mintegy harminc Szabadság téri demonstráló ellen indult eljárás. Most azokon volt a sor, akiket jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt büntetett meg a rendőrség 50 ezer forintra (egyiküket 60 ezerre). Tizenöten emeltek kifogást a határozat ellen.

A tüntetők állítják, hogy nem követtek el jogsértést
A tüntetők állítják, hogy nem követtek el jogsértést
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Szabadság téri német megszállási emlékmű építési területét április 29-én tisztította meg a rendőrség a demonstrálóktól, miután a VIII. kerületi jegyző a helyszínen felolvasta a birtokvédelmi határozatot. A tüntetők állítják, hogy nem követtek el jogsértést. A rendőrök annál inkább.

 

A tárgyalás parázs jelenetekkel kezdődött. Sokaknak csak állóhely jutott, a bírónő ezt látva felszólította a hallgatóságot, hogy hagyja el a termet. A bejelentés nagy felzúdulást keltett, többen közölték, hogy ragaszkodnak a nyilvános tárgyaláshoz. A bírónő arra hivatkozott, hogy nincs nagyobb helyiség az épületben, a teremben viszont nem maradhat álló ember. „Aljas, sunyi intézkedés!" – kiabált közbe valaki.

Az engedetlenség nehezen értelmezhetőebben az esetben – mondják
Az engedetlenség nehezen értelmezhető ebben az esetben – mondják
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A bírónő mindenféle rendszabályokat helyezett kilátásba, a nyomaték kedvéért két biztonsági ember is feltűnt a színen. Kiderült, hogy az újságírók maradhatnak, de a biztonságiak problémája ezzel nem oldódott meg. Nem tudták eldönteni, ki az „eljárás alá vont személy", ki az újságíró és ki tartozik az elzavarandó hallgatósághoz. Egyre kétségbeesettebben kérdezgették: kit küldjünk ki? Végül székeket hoztak a terembe, így mindenki maradhatott.

A tüntetők egybehangzóan azzal érveltek, hogy bejelentett, a rendőrség által jóváhagyott demonstráción vettek részt. A jegyzőként bemutatkozó nő nem volt hajlandó igazolni magát, az általa felolvasott birtokvédelmi határozatot egyáltalán nem, vagy csak részleteiben hallották. „Aktív, ténylegesen ellenálló" tevékenységet nem fejtettek ki a rendőri intézkedéssel szemben. A tüntetők tiltakozni akartak a történelemhamisító szobor ellen, a rendőrök viszont akadályozták őket abban, hogy éljenek a szabad véleménynyilvánítás jogával.

Az egyik demonstráló, Rózsa Mihály jelezte, hogy másfél millió forintos nem vagyoni kártérítést kér a rendőrségtől. Hangsúlyozta, hogy a tüntetők nem elkövetők, hanem egy jogsértő intézkedés áldozatai. Nem szabad összekeverni okot és okozatot. Annak kellene bíróság elé állnia, aki mindezt kiváltotta: Orbán Viktornak.

A bírónő ennél a pontnál emelt hangon figyelmeztette, hogy maradjon a tárgynál. Erre szót kért a tüntetések egyik szervezője, Zoltai Andrea, és megismételte: „a bűnt nem mi követtük el, hanem Orbán Viktor".

A bírósági eljárás jövő héten folytatódik. Czeglédy Csaba ügyvéd szerint az „engedetlenség" nehezen értelmezhető ebben az esetben, hisz a tüntetők egy része a rendőri felszólításra önként elhagyta a területet, másik része passzívan viselkedett: tűrte, hogy kivigyék. Vitatja az intézkedés jogszerűségét is. Bár a jegyzőnek a cél elérése érdekében lettek volna más eszközei is – például felszólítás, pénzbírság kiszabása –, ezeket a fokozatokat kihagyva rendőri intézkedést kért. Márpedig – hangsúlyozta Czeglédy Csaba – „a rendőrség nem lehet furkósbot". Az ügyvéd azt kéri a bíróságtól, mondja ki: a demonstrálók nem követtek el szabálysértést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.