Megszállták a megszállási emlékművet

Tiltakozók hétfő hajnalban a téren
Tiltakozók hétfő hajnalban a téren - Reviczky Zsolt / Népszabadság

A hétfő hajnali órákban megint tüntetők jelentek meg a Szabadság téren. Elfoglalták a munkaterületet, hogy megakadályozzák a történelemhamisítónak tartott sasos-arkangyalos megszállási emlékmű építését. A demonstrálók múlt hét pénteken fél hatkor érkeztek, most még korábban, ötkor elkezdődött a polgári engedetlenségi akció.

A kormány eredetileg a német megszállás évfordulóján, március 19-én akarta avatni a szobrot, a határidőt végül május végére halasztotta. Bár Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy húsvétot követően párbeszédet folytat a vitás ügyekben, a Szabadság téren jóval előtte (a parlamenti választás után két nappal) beindult az építkezés. A hírre tiltakozók százai mentek a helyszínre, és elbontották a munkaterület köré vont kordont.

Így ment ez heteken át. A nap folyamán a munkások zavartalanul dolgoztak, esténként pedig a demonstrálók – néhány szónoklat elhangzása után – szétszerelték a kordont. Amit aztán a munkások másnap reggel ismét felhúztak.

A tiltakozás múlt hét pénteken átment polgári engedetlenségi mozgalomba. A kordonbontással kísért demonstrációkat a szervezők bejelentették a rendőrségen, a munkaterület elfoglalása azonban bejelentés nélkül történt. Ahogyan a ma hajnali akció is.

A szervezők úgy tudják, a munkások elvileg hatkor kezdtek volna dolgozni, de a tüntetők miatt ez most sem lehetséges. A rendőrség – egyelőre legalábbis – ezúttal sem avatkozott közbe. A hangulat békés, mintegy 25 aktivista, néhány rendőr és újságíró várakozik a téren.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.