galéria megtekintése

A legjobb boltot a Belvárossal csinálhatta az ember

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Általában hosszabb ideje fennálló bérleti joghoz vagy beruházásokhoz kötik a vételárengedményt azokban a kerületekben, ahol jár ilyen az üzletek bérlőinek. Rövid idő után olyan jól, ahogy a Belvárosban, máshol nem lehet járni.

Miután az elmúlt években számos vállalkozás 30 százalék kedvezménnyel jutott hozzá az általa néhány hónapja kibérelt belvárosi üzlethelyiséghez, minden kerületi önkormányzatnak feltettük ugyanazokat a kérdéseket. Adnak-e, és ha igen, milyen feltételekkel engedményt a bérlőknek, illetve hány ingatlant értékesítettek az utóbbi időben?

A kerületek többsége szigorúan szabályozza ingatlanai eladását és bérbeadását
A kerületek többsége szigorúan szabályozza ingatlanai eladását és bérbeadását
H. Szabó Sándor / ORFK

Egy kerületet találtunk, a Várnegyedet, ahol a vásárlásra jogosult bérlő feltétel nélkül vehet igénybe 20 százalék kedvezményt. A többi belső városrész szigorúbb szabályokat állapít meg. A terézvárosi önkormányzat vagyongazdálkodása elődei gyakorlatával – az Andrássy úti paloták áron aluli, törvénytelen értékesítésével – ellentétben 2010 óta a nagy értékű ingatlanok eladása helyett a bérbeadásra épül; ez közép- és hosszú távon kiszámítható bevételt teremt az önkormányzati feladatokhoz és a fejlesztésekhez – közölte a polgármesteri hivatal. A fideszes vezetésű kerületben a helyiségeket csak versenytárgyalás útján lehet értékesíteni. A bérlők is csak az így kialakult áron élhetnek elővételi jogukkal. Az önkormányzati szabályzat a vételi jog átruházását nem teszi lehetővé. A kerület négy év alatt húsznál kevesebb helyiséget értékesített. (A Belvárosban 2008 és 2013 között 277 üzletet adtak el pályázat nélkül, ebből 155-öt kedvezményesen áron vettek meg a bérlők.)

 

Erzsébetvárosban maximum 20 százalék engedmény jár, ha valaki legfeljebb tíz éve használja a helyiséget. Tíz év bérleti jog után a forgalmi érték 70, húsz év után 60 százalékáért megvehető az ingatlan. A VIII. kerületben 10 százalékkal csökkenthető a vételár, ha a bérlő vállalja, hogy tíz évig meghatározott tevékenységet folytat: kultúrcikkeket vagy gyógyszert árul, ruhát, cipőt, órát, szemüveget vagy bútort javít. Ha megszegi a megállapodást, a kedvezmény ötszörösét kell visszafizetnie. Nincs vételárkedvezmény a IX. kerületben, ahol 68 üzlethelyiséget értékesítettek négy év alatt – válaszolta az önkormányzat. Ahogy az ingatlaneladási rendeletek egy részét feldolgozó Vs.hu megírta, Ferencvárosban a kulturális vagy vendéglátási célra használt, illetve alkalmas 59 Ráday utcai helyiség nem értékesíthető.

Budán a II. kerületben igénybe vehetnek 30 százalék engedményt az üzletek bérlői, ám a 2004-es rendelet hatálybalépése után érkezők csak három év bérleti jogviszony után. Az önkormányzat az utóbbi négy évben 51 üzlethelyiséget értékesített. Óbudán sem a mostani, sem a korábbi elidegenítési rendelet nem ad kedvezményt a bérlőknek – jelezte az önkormányzat. Újbudán sincs engedmény, a vételárat értékbecsléssel határozzák meg. A XI. kerületben az előző ciklusban 63 ingatlant adtak el a bérlőknek. A Hegyvidéken akkor jár tíz százalék kedvezmény, ha a vevő egy összegben fizet.

Újpesten a gazdasági bizottság állapíthat meg a forgalmi értéknél kisebb vételárat, ha a bérlő értéknövelő beruházást hajtott végre, illetve ha a helyiséget öt éve nem tudják bérbe adni. Az önkormányzat hozzájárulásával végzett fejlesztéseket több kerületben beszámítják. Angyalföldön 20 százalék az így adható kedvezmény.

Korábban megírtuk, a Belváros 1995-ben, a fideszes Karsay Károly polgármesteri ideje alatt döntött: 30 százalék kedvezményt ad a bérlőknek, elismerve esetleges ráfordításukat. Az engedmény a privatizációs hullám után is megmaradt, ma is igénybe vehető akkor is, ha nem a jelenlegi bérlő, hanem valaki más adott be vételi ajánlatot az ingatlanra a rendelet 2009-es hatálybalépése előtt. Ekkora kiskaput máshol nem találni.

A külső kerületek közül a XVII. akkor ad évente egy százalék engedményt, ha a vevő vállalja, hogy legalább öt, legfeljebb tíz évig nem változtatja meg az üzlet tevékenységét. Zuglóban, Kispesten, Pesterzsébeten és Budafokon nincs vételárkedvezmény. A XVI. kerületben figyelembe veszik a bérlő által végrehajtott fejlesztéseket, de Csomor Ervin alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az utóbbi két évben egy üzlethelyiséget sem értékesítettek, mindet bérbe adják.

Feljelentéskiegészítés

Feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyészség Varju László DK-s képviselő feljelentése ügyében.

Varju egy szakértői elemzést adott át a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak, e szerint legalább 300 millió forint kár érhette az V. kerületi önkormányzatot öt ingatlan, köztük a Dorottya utca 8. alatti leendő szálloda kedvezményes eladása miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.