galéria megtekintése

Illegális migránsnak nézték Lékó Péter barátját a rendőrök

27 komment

Tanács István

A rendőr hanyatt a földre rántotta, majd – a vádirat szerint – ököllel több alkalommal az arcát, fejét ütötte. A sértett Lékó Péter nemzetközi sakknagymester vendége, az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének egyik vezetője volt.

Az ügyet kedden kezdték tárgyalni a Szegedi Törvényszéken. A vád hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete.

2012. június 2-án hajnalban három rendőr civil ruhában, civil autóban járőrözött Újszegeden. Az volt a feladatuk, hogy felderítsék a határon átlépett illegális migránsokat.

A két arab sakkozó a migránsok szokott útirányával éppen ellentétesen, az újszegedi Forrás Szálló felé igyekezett a Belvárosi hídon. Amikor a rendőrök meglátták őket, megfordultak, mert „olyan volt a ruházatuk és a bőrszínük", mint a közép-ázsiai migránsoknak.

 

Mivel ázsiainak nézték őket, magyarul kezdték őket igazoltatni, de azt az arabok nem értették. Utána angolra váltottak – vallomásuk szerint a civil rendőrök azt kiabálták: "Stop, police!" Meg azt, hogy "we are policemen!"

P. L. P. rendőr törzsőrmester, elsőrendű (b) és V. I. rendőr őrmester másodrendű vádlott vallomást tesz a bíróságon
Kelemen Zoltán Gergely

Az arabok futni kezdtek a szállodájuk felé. Két rendőr gyalog, a harmadik autóval ment utánuk. A szálloda közelében a civil rendőrautó a járdaszigeten átkanyarodva elé vágott az elöl futó arabnak.

"Mivel ázsiainak nézték őket, magyarul kezdték őket igazoltatni" 

Közben érkezett segítség is – egy büntetett előéletű szegedi taxis, aki kocsijával a sértett elé vágott, és megpróbálta elütni, de ő tovább futott. Átesett egy parkoló autón, a díszcserjék és egy kőpárkány közé zuhant.

Onnan húzta ki az elsőrendű vádlott, P. László. törzsőrmester, majd V. Igor másodrendű vádlottal – vallomásuk szerint – át akarták vizsgálni a ruházatát, és meg akarták bilincselni. 

A férfi állt, de a földre rántották, a lapockájára térdeltek, hátracsavarták a kezét, a vádirat szerint ütötték és rúgták is – bár ezt ők tagadják – amikor észrevették, hogy a férfi „nagyon zihál".

Mondta is angolul, hogy asztmás. Bár a szabályok szerint a megkezdett intézkedést be kell fejezni, mégsem bilincselték meg a férfit, mert már „nem tanúsított ellenállást".

„A személy nagyon zihált, ezért kihívták az ügyeletes orvost" 

A Forrás szálló bejáratánál voltak. A két arab mondta a rendőröknek, hogy a szállodában van az útlevelük – de a vádlottak a tárgyaláson is állították: nem volt mód arra, hogy bemenjenek és megnézzék.

Az arabok kérték, hogy értesítsék Lékó Pétert – de a rendőrök erre sem adtak lehetőséget. A sakkmester valahogyan mégis tudomást szerzett a dologról.

Az elsőrendű vádlott védője szerint Lékónak nem volt joga bemenni az előállító helyiségbe. V. Igor szerint ők nem merték eltávolítani, mert biztos valami elöljáró engedte be. P. László úgy fogalmazott: „a személy nagyon zihált", ezért kihívták az ügyeletes orvost. Ő adott egy injekciót a sakkozónak, és meghagyta: ha fél órán belül nem lesz jobban, hívjanak mentőt.

Lékó kíséretében a klinikára szállították. A másodrendű vádlott szerint Lékó verbálisan fenyegetőleg lépett fel a rendőrségen: kijelentette, hogy nyilvánosságra hozza az ügyet, ami V. Igor szerint nagyon unszimpatikus volt tőle.

„A szembesítési jegyzőkönyvek némelyikében a rendőrök ittassággal vádolták egymást." 

Ezután a két elkövető rendőr visszament, hogy „biztosítsák a helyszínt". Nem derült ki egyértelműen, hogy önszántukból mentek-e vissza, vagy parancsra.

A bíró szerint az ügyész azt próbálta tisztázni: esetleg az volt-e a céljuk, hogy eltüntessék a nyomokat. A rendőrségi szemlebizottság csak órákkal később ért a helyszínre.

A bíró korábbi jegyzőkönyvekből olvasott fel. A gyanúsítottak első vallomásaikban és az esetről készült jelentésükben egymáshoz nagyon hasonlóan emlékeztek a történtekre – a térfigyelő kamerák felvételei szerint azonban egészen másként történtek a dolgok.

A szembesítési jegyzőkönyvek némelyikében a rendőrök ittassággal vádolták egymást. A tárgyaláson az elsőrendű vádlott büszkén mondta: ma is a rendőrségen dolgozik, járőrvezetőként, sőt, az eset óta elő is léptették.

A következő tárgyalást június 26-án tartják – a tervek szerint a sértettek meghallgatásával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.