galéria megtekintése

Ígéretcunami és bizalomdeficit

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.

NOL
Népszabadság

Akárcsak 2010-ben, a Fidesz–KDNP most is tarolni akar az önkormányzati választáson, a megyei és járási székhelyeken, a baloldal pártjai viszont abban reménykednek, hogy tucatnyi városban megtörik a kormányerők fölényét. Cikkünkben azt próbáljuk prognosztizálni, hogy melyik városban lehet nagy küzdelem a győzelemért.

Szeged szocialista polgármesterének, Botka Lászlónak jók az esélyei. A Fidesz közvélemény-kutatása szerint szeptemberben a választók 40,3 százaléka szavazott volna Botkára, míg Kothencz János, a Fidesz–KDNP jelöltje 38,6 százalékra „volt jó”. Pár hónappal korábban Botka fölénye nagyobb volt. A csökkenő különbségben szerepe lehet annak, hogy Kothencz a Délmagyarország című megyei napilapban duplakolumnás hirdetéssel „nyomul”, a városi televízióban is rengeteget nyilatkozik, s videoblogjában minden nap más-más városrész gondjaira kínál megoldást.

Ipkovich György, Szombathely egykori polgármestere Orbán Viktor miniszterelnökkel
Ipkovich György, Szombathely egykori polgármestere Orbán Viktor miniszterelnökkel
Kászoni László / MTI

Botka is felvette a fejlesztési ígéretlicit fonalát, amelyben azért Kothencz vezet, s már 400 milliárd forint Szegedre hozásánál tart az „ígéretcunami”. Botka a teljes baloldalt integráló csapata házról házra járva igyekszik meggyőzni a választókat. Ha ez sikerül, akkor Szegeden nemcsak Botka László megbízatása újulhat meg, hanem baloldali többség lehet a képviselő-testületben.

 

Egyharmad-egyharmad-egyharmad – elemzők szerint így néznek ki a választási esélyek Miskolcon, ahol a fideszes Kriza Ákos, a baloldal által támogatott, független Pásztor Albert és a jobbikos Jakab Péter szállt harcba a polgármesterségért. A körzetekben is szoros küzdelemre számítanak, néhol néhány tucat szavazaton múlhat, ki lesz a győztes. A nagy kérdés, hogy lesz-e bármelyik pártnak is többsége a testületben. Orbán Viktor a jövő héten nagygyűlést tart Miskolcon. Négy éve Kriza Ákos ötszáz szavazattal győzte le a szocialista Káli Sándort: sokak szerint Kriza nem önmagának, hanem a Fidesz-elnök kampányának köszönhette a sikert.

Nyíregyházán Kovács Ferenc fideszes polgármestert csak az mentheti meg, ha a szavazók nem őrá voksolnak, hanem a pártjára, vélik a helybéliek. Kovács ugyanis igen népszerűtlen a városban, kihívója Nagy László volt MSZP-s alpolgármester, akinek esélyeit növeli, hogy az összes baloldali formáció őt támogatja.

Szombathelyen is szoros lehet az eredmény. A polgármesterségre a jelenlegi városvezető, a Fidesz–KDNP színeiben induló Puskás Tivadar mentőorvos az esélyes. Vele szemben Ipkovich György ügyvéd, a baloldal jelöltje méreti meg magát, ő két cikluson át már irányította a vasi megyeszékhelyet. Az ellenzék helyzetét javítja, hogy szombathelyi fideszesek drogbotrányba keveredtek. A Nemzeti Nyomozó Iroda felfüggesztette az eljárást, ám határozatában leírta: „Az ügyben szombathelyi önkormányzati képviselők kerültek összefüggésbe kábítószer fogyasztásával.”

Szekszárdon a trafikmutyi ártott meg a kormánypárti jelölteknek. A mutyit leleplező, s az ügy miatt a Fideszből távozó képviselő, Hadházy Ákos az LMP polgármesterjelöltjeként élvezi a baloldal támogatását, így elképzelhető, hogy képes lesz legyőzni a posztért kormánypárti színekben induló Ács Rezsőt.

Tétényi Éva újraindul Esztergomban
Tétényi Éva újraindul Esztergomban
M. Schmidt János

Pécsett az rontja Páva Zsolt fideszes polgármester sanszait, hogy a 147 ezer lelkes város gazdasági mélyrepülése mind fenyegetőbb. Emiatt a pécsiek külföldre és az ország más vidékeire költözve keresnek megélhetést, volt, hogy egy év alatt kilencezren hagyták el a várost. Páva független, a baloldalt maga mögött tudó kihívója, Cserfainé Kovács Ágnes orvos, aki eddig nem politizált. Az MSZP-aktivisták felmérése szerint – kérdés, hogy ez mennyire volt szakszerű teszt – Cserfainé és a baloldal kis különbséggel nyerni fog Pécsen.

Békéscsabán a Jobbik azt állítja, hogy a Fidesz megrendelt egy felmérést a választási hajlandóságról, ám az eredményt nem meri nyilvánosságra hozni, mivel az alapján a Jobbik által támogatott, független Szarvas Péter legyőzi a kormánypárti Hanó Miklóst. A Fidesz ezt cáfolja, a baloldal polgármesterjelöltje, Velkey Gábor volt SZDSZ-es parlamenti képviselő pedig manipulációnak tartja a hírt. Szarvas korábban a Körös Volánt vezette, posztjáról a Fidesz-érában mozdították el. Velkey úgy látja, hogy legtöbb esélye a Fidesz–KDNP jelöltjének van, ám a baloldalt az erősítheti, hogy a városban vitathatatlanul népszerű Szarvas sok szavazatot elvehet a kormánypárti jelölttől.

A kisvárosok közül a Veszprém megyei Ajkán polgármesternek a szocialista Schwartz Bélának jók az esélyei. Ezt azonban csökkenti, hogy a DK-nak van önálló jelöltje. Siófokon húsz éve polgármester Balázs Árpád, s a fideszes városvezetőt a közelmúltig „kirobbanthatatlannak” tartották. Most kemény kihívója akadt, Lengyel Róbert, a korábbi siófoki rendőrkapitány személyében. A függetlenként induló exrendőrt támogatja a teljes baloldal, és mivel a Jobbiknak nincs polgármesterjelöltje, Lengyel számíthat a radikális párt rendpárti híveire is. Szoros eredmény várható a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban, a Jobbik „vidéki fővárosában”. Itt a 2010 óta hivatalban lévő Fülöp Erik jobbikos polgármester legfontosabb kihívója Hosszú József, aki függetlenként indul, ám támogatja a Fidesz és a helyi MSZP.

Országos figyelemre tarthat számot az esztergomi voksolás is: nagy kérdés, hogy a fideszes Meggyes Tamást négy éve legyőző Tétényi Éva újra bizalmat kap-e. A független városvezető ezúttal sokkal nehezebb helyzetben van: míg 2010-ben az összes ellenzéki párt felsorakozott mögötte, most azonban saját jelölteket küldenek harcba a polgármesteri székért – erősen rontva ezzel Tétényi esélyeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.