galéria megtekintése

Az ellenzék csak Angyalföldön mehet biztosra

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A fővárosi kerületek felében várható szoros verseny. Hétről (az I., a II., a VIII., a XII., a XVI., a XXII. és a XXIII. kerületről) az MSZP, a DK és az Együtt–PM a koordinált jelöltállítással lemondott, ezekben csak polgármesterjelöltjeik egymáshoz viszonyított eredménye miatt izgulhatnak.

Soroksáron így sem lefutott a küzdelem: 1994 óta a most is induló független Geiger Ferenc a polgármester, de először lesznek baloldali kihívói a fideszes Orbán Györgyi mellett.

Karácsony Gergely átragasztotta a róla hazugságot állító plakátot Zuglóban
Karácsony Gergely átragasztotta a róla hazugságot állító plakátot Zuglóban
Reviczky Zsolt

Az ellenzék csak Angyalföldön mehet biztosra: a kerületet húsz éve igazgató Tóth József győzelmét aligha veszélyezteti a KDNP-s Bagdy Gábor, akinek a főpolgármester-helyettesi cím megtartása a célja. Nem kell izgulnia a XVII. kerületben a fideszes Riz Leventének sem, négy éve a szavazatok 70 százalékát begyűjtötte.

 

A többi kerületben viszont nyílt a verseny, ha a parlamenti választás adataiból indulunk ki. Persze nem tudni, hogy mennyit rontott a baloldal esélyein, ami azóta történt a térfelükön. Az MSZP jelenlegi polgármesterei –Kispesten Gajda Péter, Pesterzsébeten Szabados Ákos – esélyesnek számítanak, ők négy éve, a mostaninál rosszabb helyzetben is győztek. Újpesten, Erzsébetvárosban, Kőbányán, Zuglóban és Csepelen az ellenzék győzött az áprilisi parlamenti választáson. Utóbbi két kerületben azért is jó reményekkel indul a PM-es Karácsony Gergely és a DK-s Horváth Gyula, mert nem a hivatalban lévő polgármesterrel kell megküzdeniük, ráadásul a tavaszi eredmény azt mutatta, hogy sem Papcsák Ferenc, sem Németh Szilárd teljesítménye nem győzte meg az ott élőket.

A VII. kerületben viszont a baloldal hozta magát kínos helyzetbe, miután egyikük jelöltjük, Garabits Károly ellen nyomozás indult. A IV. kerületben az MSZP-s Trippon Norbertet segíti, hogy függetlenként indul a KDNP budapesti elnöke, az emiatt kizárással fenyegetett Szalma Botond. Fordított az állás a XVIII. kerületben: Mester László volt polgármester kilépett a szocialista pártból, és elindul egykori helyettese, Szaniszló Sándor ellen, ami a fideszes Ughy Attilát segítheti győzelemhez.

Három másik kerületben viszont épp a korábbi polgármesterek miatt nyílik esély a baloldal előtt: Ferencvárosban Gegesy Ferenc, Rákospalotán Hajdu László, Újbudán Molnár Gyula próbál visszatérni négy év szünet után. Óbudán és a Terézvárosban a kormánypárti Bús Balázs és Hassay Zsófia botrányok nélkül irányított, ez elég lehet a győzelemhez. A tavasszal jobbra húzó Belvárosról ez nem mondható el, mégis bravúr lenne, ha a nagy erőbedobással kampányoló Juhász Péter Együtt-társelnök nyerne a lakásügye miatt támadott fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.