galéria megtekintése

Hol van már a feszes testű fekete nőkről ábrándozó Kóka János?!

10 komment


Kovács Áron

Az öregedésben egyedül az a jó, hogy egyre több dologra emlékszik az ember. Ha meg nem emlékezne, vannak remek online adatbázisok, ahonnan vissza lehet keresni, hogy a ma helikopterrel repkedő politikusok és párttársaik egészen mást gondoltak arról, milyen életvitelt kell folytatni a magas hivatalban. Segítünk emlékezni néhány remek idézettel.

Biztos kevesen emlékeznek már a legendás söjtöri kormányülésre, ahová a budapesti Mágnáskert étteremből vitették a Medgyessy-kabinet asztalára a mandulával töltött angolnát meg az erdei gombalevest kakukkfüves vadhúsgombóccal. Utóbb a szocialisták is belátták, hogy ez súlyos hiba volt (főleg azért, mert kiderült), és az ellenzék is joggal volt felháborodva. Az akkor még ifjú titánnak számító parasztgyerek, Rogán Antal például így szónokolt 2003. november 11-én a parlamentben:

„8000 forintjába került fejenként ez a kis ebéd az adófizetőknek, 8000 forintjába, azonban én azt gondolom, hogy nem ez a baj (...) ma a Magyar Köztársaságnak olyan kormánya van, aki a vidéki emberekben nem bízik, nem hajlandó enni az ő főztjüket, nem hajlandó velük együtt enni, hanem, miként az angol gyarmatosítók régen a gyarmatokon, saját szakácsot hoz magával, és saját szakáccsal főzeti az ebédet is.”

Ez még csak a kezdett volt, hiszen bő egy évtizede a Fidesz teljes politikája a szocialista-szabaddemokrata kormány urizálásának támadására épült. Az igazság az, hogy az MSZP, Gyurcsány Ferenccel az élen lényegében házhoz ment a pofonért, hiszen maga kínálta fel tálcán a Fidesz csodafegyverét, a később oly kedveltté vált luxus szót. A kormányfő 2005. június 27-én bejelentette, hogy luxusadó bevezetését javasolja a százmillió forint egyedi értéket meghaladó ingatlanokra. Ezzel olyan magas labdát adott fel a Fidesznek, hogy az majdnem egy évig csak ennek leütésével volt elfoglalva.

 
„Pénzügyminiszter Úr! Azt szeretném megkérdezni öntől, hogy ki találta ki, hogy csak a nagy értékű ingatlanokra vonatkozzon a luxusadó, és nem merült-e föl, hogy más luxus vagyontárgyakra is kivessék a luxusadót, például nagy értékű magánrepülőgépre, nagy értékű magánhelikopterre.”

- mondta Répássy Róbert fideszes képviselő 2005. július 4-én a parlamentben. Úgy érvelt, hogy a nagy vagyon nem csak ingatlan formájában létezhet, és nem véletlenül vette bele a helikoptert is az adóztatandó vagyonelemek közé: ennek az évnek a tavaszán történt, hogy Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter a Playboy magazinban azzal büszkélkedett, hogy maga vezeti egyik cégének helikopterét.

Kóka János és a legendás helikopter
fotó: Playboy

A helikopter témája nagyon ment akkoriban, ugyanúgy, ahogy most is újra divatba jön, csak a másik politikai oldalon. Az interjú megjelenése után, május 7-én például Wintermantel Zsolt képviselő (ma Újpest polgármestere) az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet előtt állva, egy előre megírt ajándékozási szerződéssel a kezében bejelentette:

A Fidesz azt javasolja Kóka János gazdasági miniszternek, hogy a tulajdonában lévő helikoptert ajándékozza az egészségügynek, ezzel is gyarapítva a mentőhelikopter-állományt.

Kóka akkoriban nagyon a Fidesz begyében volt, hozzá fűződik a 2005-ös év egyértelműen legviccesebb politikai megszólalása is. Révész Máriusz, a Fidesz akkori szóvivője találta azt mondani június 14-én, egy leszavazott interpelláció után, hogy szocialisták bosszút akartak állni az SZDSZ-en az államfőválasztás kudarca miatt:

„A baloldalon erre ideális célpontnak tűnt Kóka János, aki helikopterét vezetve, másfél millió forintos órájával a kezén, feszes testű fekete nőkről ábrándozik.”

Az akkor még megkérdőjelezhetetlenül Fidesz-párti Magyar Nemzet szeptemberben egy egész cikksorozatot szentelt a Gyurcsány-villa titkainak, vagyis hogy mennyit ér a miniszterelnök lakása, milyen uszoda van benne, vagy épp milyen céges konstrukcióban birtokolja a Gyurcsány család. Mivel Gyurcsány házában uszoda is van, októberben fideszes képviselők elkezdték követelni, hogy arra is vessék ki a luxusadót.

„Miközben Gyurcsány Ferenc elveszi a gyermekek után járó adókedvezményt, mindent és mindenkit meg akar adóztatni, addig milliárdosként nem hajlandó luxusadót fizetni luxususzodája után.”

- adta ki közleményben Szijjártó Péter fideszes képviselő, aki ma már külügyminiszter, és a családi összefogásnak köszönhetően szintén nagy értékű, úszómedencés házban lakik, ami után ma már egyáltalán nem szeretne adót fizetni (Novák Előd jobbikos képviselő a közelmútban ugyanis újra benyújtotta a Szijjártó egykori törvényjavaslatát, de a fideszes többség tárgyalni sem volt róla hajlandó). A luxus emlegetése viszont egyenesen vezetett oda, hogy a Fidesz az egész kormányoldalt „luxusbaloldalnak” minősítette. 2005. október 11-én hangzott el Halász János képviselő, a frakció szóvivőjének szájából:

„De mit is várjunk egy luxusbaloldali kormánytól!”

Persze nem elég csak a kormányt ostorozni, valami pozitív üzenetre is szükség van. Ezt 2005. november 28-án találta ki Orbán Viktor, amikor napirend előtt meghirdetett valamit, ami nagyon hasonlított a későbbi rezsicsökkentésre, hiszen pont az energiaszolgáltatókat akarta megrendszabályozni. Más kérdés, hogy ma már biztos nem nevezné „luxusprofitnak” azt a hasznot, amit egyes párttársai és barátai érnek el, nem kis részben az állami megrendelések segítségével.

„(...) azt javasoljuk, hogy továbbra is tegyünk különbséget, a tisztességes profitot és a luxusprofitot válasszuk el egymástól. Mondjuk ki, hogy a tisztességes profitot védeni, sőt támogatni érdemes, a luxusprofitot, a nyerészkedést pedig le kell törni.”

Ahogy közeledett a 2006-os választás, a Fideszben egyre keményebben tolták az urizáló szocialistákról szóló kampányt, és ismét csak Gyurcsány adta hozzá a muníciót, mikor egyik kampányfilmjében a miniszterelnöki Audi hátsó üléséről üzent. Ismét Rogán Antal volt az első, aki lecsapott erre, és 2006. március 25-én kimondta:

Ha valaki számára mindezidáig nem volt világos, akkor ma én azt gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarországot a limuzinszocialisták kormányozzák, luxusautókból Gyurcsány Ferenccel az élen.”

 

A szocialisták luxus miatti ostorozása közvetlenül a választások előtt, a 2006. április 2-i nagygyűlésen ért el a csúcsra, mikor Orbán sötét színekkel festette le, mi készül, ha ismét a szocialisták nyernek:

„Jönnek (...) akik lesötétített limuzinokban járva szegénységről sajnálkoztak, krumplilevesről beszéltek, miközben luxusban éltek.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.