galéria megtekintése

Állami vadpecsenye a békemenetelőknek

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 07. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Nem csak a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal segítette a békemenetet szervező CÖF-öt vadásztársaságokat toborozni egy budapesti rendezvényéhez. Megtudtuk azt is, hogy az egyik „civil” főszervező nem más, mint a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Jókora felháborodást váltott ki az a napokban nyilvánosságra került levél, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága küldött a régió vadásztársaságainak. A 444.hu portálon közzétett levélben a hivatal a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) megkeresésére arról tájékoztatja a címzetteket: „2014. december 20-án Budapesten megrendezésre kerül az I. CÖF AGAPÉ, amely során a közeledő karácsonyt (…) méltóságteljesen szeretnék megünnepelni a szervezők a rendezvényen résztvevőkkel, a Békemeneten résztvevő polgárokkal”. Ezután jelzik: a szervezők várják azoknak a vadászatra és halászatra jogosultaknak a jelentkezését, akik a „szeretetvendégségben” vad- vagy halételekkel megvendégelnék a békemenet résztvevőit. A levélben kitérnek arra is, hogy a hozzávaló alapanyagokat, eszközöket az érintett társaságoknak kell biztosítaniuk.

„Vadat és halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere”
„Vadat és halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere”
Nagy Lajos / MTI

Megkerestük a CÖF elnökét, Csizmadia Lászlót, aki mindenekelőtt leszögezte: sok félreértés történt ebben az ügyben. Mint elmondta, Nógrád megyei vadászok keresték meg a CÖF-öt, hogy Budapesten több más szervezettel készülnek egy kulináris rendezvényre, Agapéra, amelyen vad- és halételeket kóstolhatnának az emberek, s ehhez szervezési segítséget kérnek. – A CÖF, mint rutinos szervező, nem zárkózott el ettől, és egyebek mellett bejelentést tett a földművelésügyi hivatalban a programról – ismertette a történteket Csizmadia László.

 

Szerinte ezután annyi történhetett: a hivatalban valaki félreértette a bejelentést, és nyilvánvalóan jó szándékkal, de elkövette azt a hibát, hogy továbbította a rendezvény hírét a vadásztársaságoknak. A CÖF elnöke kijelentette: természetesen nem kérték a hivatal szerepvállalását, nem tartják helyesnek azt, hogy állami szerv kéretlenül is csatlakozott a szervezéshez, egy tőlük független, szerencsétlen félreértésről van szó.

A CÖF – lapunk megkeresése után – közzétette honlapján a földművelésügyi igazgatóságok vezetőinek küldött levelet. Ebben valóban nincs olyan kérés, hogy a hivatal továbbítsa az információkat, ám azt hosszasan részletezik, hol, mikor, miként készíthetik el az étkeket a főzésre jelentkezők, s milyen számon, e-mailen, kinél lehet jelentkezni. Emiatt információink szerint Hajdú-Bihar mellett Borsodban, Hevesben és Nógrádban is „félreértették”, miért írt nekik a CÖF, és kiküldték a felhívást a vadásztársaságoknak.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára és az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke érdeklődésünkre azt közölte: nem vettek részt a vitatott program rendezésében, a kormányhivatalok szerepét pedig határozottan helytelenítik. Nem ért egyet hatósági szervezéssel a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, Rácz Róbert sem. Kérdéseinkre válaszolva közölte: helytelennek tartja azt, hogy a földművelésügyi igazgatóságuk postázta a levelet. Bár a kormánymegbízott nem gondolja, hogy a vadásztársaságok egyfajta presszióként értékelték volna a hivatal – azaz a közvetlen felügyeleti szervük – levelét, azt mondta: „szándéka szerint” a történteknek lesz következménye.

Noha már a levél kiküldése is sokaknál kiverte a biztosítékot, van, ami még szokatlanabbá teszi a már amúgy is unortodox rendezvényszervezést. Mint azt Csizmadia László elmondta, a „szeretetvendégség” egyik nógrádi ötletgazdája, szervezője Bacsa Béla. Az ő neve szerepel is a kormányhivatalok által kiküldött levélen, s ott van egyik e-mail címe is, ami úgy végződik: @civilosszefogas.hu. Ez azért furcsa, mert Bacsa Béla a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Igazgatóként ő is kiküldte a hivatala nevében a vadásztársaságoknak a részben saját maga által szervezett CÖF-programról szóló tájékoztatót.

Bacsa Béla érdeklődésünkre elmondta, először civilként hallott a kezdeményezésről, a megye egyik ismert vadásza kereste meg azzal: a fővárosban tartanának egy rendezvényt, amelyen különleges vad- és halételekkel ismertetnék meg a fővárosiakat. „A kezdeményezés remek, így azt az első pillanattól kezdve támogattam” – közölte lapunkkal Bacsa Béla, aki az ötletgazdákkal együtt megkereste a CÖF-öt. Azért vették fel a kapcsolatot a szervezettel – mondta Bacsa Béla –, mert ismerték, és látták, hogy nagy tapasztalata van a rendezvényszervezésben. A CÖF az ötlet mellé állt, s tájékoztatta a tervekről a megyei kormányhivatalokat, így a Nógrád megyeit is.

Bacsa Béla, a földművelésügyi igazgatóság vezetőjeként is megkapta a CÖF tájékoztatását, majd tartalmát tekintve ugyanazt a levelet küldte ki a régió vadásztársaságainak, mint a Hajdú-Bihar megyei hivatal. Az igazgató szerint nem volt kérdés, hogy támogatják ezt a „nemes, szép kezdeményezést”. Arra a kérdésünkre, nem érzi-e „civil” szerepét összeférhetetlennek a kormányhivatali beosztásával, azt felelte: „Magánemberként segítettem a rendezvény megszervezését. Az olyan rendezvényeket pedig, amelyek a megye mezőgazdasági szereplőinek boldogulását, megismertetését elősegítik, nekem hivatalból is támogatnom kell”. Amikor azt kérdeztük, hogy a vadászati társaságok nem érzékelhetik-e egyfajta elvárásként a szakigazgatási szerv kérését, azt válaszolta: „Egészen biztos vagyok abban, hogy nincs erről szó, az érintett vadász- és horgászegyesületek pontosan tudják, ez egy tájékoztatás volt, és saját döntésük, hogy ebben a megtiszteltetésben részt vesznek-e”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.