galéria megtekintése

Hiszékeny Dezső: Magasan trónolnak, akik 2033-ig titkosíttattak

6 komment

NOL

Az ügyész öt évnél súlyosabb szabadságvesztést kért Hiszékeny Dezső korrupcióval vádolt szocialista politikusra, a védő viszont felmentést indítványozott szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

A vád szerint Hiszékeny Dezső - aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő - 2013-ban XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

Hiszékeny Dezső már csak egy sportsérülés miatt sem mutathatott ötmilliót
Hiszékeny Dezső már csak egy sportsérülés miatt sem mutathatott ötmilliót
Mirkó István / Népszabadság/archív

Hiszékeny Dezső az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől 2014-ben, az ellen folyó eljárást törvénytelennek és koncepciósnak tartja. Az utolsó szó jogán – amelynek a leiratát lapunk megismerhette – Hiszékeny elmondta, hogy számára érthetetlen az ügy dokumentumai nagy részének a titkosítása. Jelezte: abban biztos, hogy nem miatta titkosították. Hangoztatta, hogy nincs titkolnivalója. Amit rá terhelőnek gondoltak, annak a titkosítását feloldották. Abból, hogy ezt az ügyet 2033-ig titkosították, arra lehet következtetni: az érdekeltek elég magasan trónolnak és még sok törvénytelenséget elkövethettek. Szavai szerint a titkosszolgálatok már azelőtt próbáltak besározni, mielőtt megindult volna a nyomozás.

Az ügyész szerdán vádbeszédében arról beszélt, hogy a nyomozás során telefonokat és egyes helyiségeket hallgattak le, valamint fedett nyomozó útján beszerzett bizonyítékok támasztják alá a vádat. Az eljárás adatai szerint 2013 elején az angyalföldi alpolgármesteri irodát is hónapokon át lehallgatták.

 

Az ügyben befolyással üzérkedés miatt megvádolt, az ügyészség szerint közvetítői szerepet játszó másodrendű vádlott egy titokban rögzített beszélgetésen még azt is megjegyezte, hogy majd Hiszékeny Dezső dönti el, "zsebbe vagy pártkasszába" kerül-e a kenőpénz - idézte fel az ügyész.

A lehallgatások ellenére azonban a legfőbb bizonyíték Hiszékeny Dezső ellen, hogy a hatóságokkal együttműködő szemtanúk szerint két beszélgetésen is gesztusokkal jelezte, igényt tart a kenőpénzre. A hivatali helyiségben a fedett nyomozóval folytatott beszélgetés során bólogatott, egy másik beszélgetés közben pedig az ujjaival mutatta, hogy ötmilliót kér az ügyintézésért.

Az ügyész hangsúlyozta: nem hatósági provokáció, felbujtás történt, hanem egy már megindult cselekmény leleplezése érdekében alkalmazták a titkos nyomozás eszközeit. Az ügyész azt indítványozta, hogy a vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása esetén kiszabható büntetési tétel középmértékénél, azaz 5 évnél hosszabb börtönbüntetést szabjon ki a bíróság.

Hiszékeny Dezső ügyvédje védőbeszédében leszögezte, hogy a vádat megalapozatlannak tartja, ügyfele nem kért és nem fogadott el jogtalan előnyt, ezért bűncselekmény hiányában kéri védence felmentését.

A védő kifogásolta, hogy a nyomozás anyagának csak egy részét ismerhették meg. Az ügyvéd azt mondta: a bólogatás csak a beszélgetések alatt szokásos reflexszerű fejmozdulat lehetett, bal kezével viszont bizonyosan nem mutathatott ötöt a vádlott, hiszen egy sportsérülés miatt a kisujját nem is tudja teljesen kinyújtani.

A védő leszögezte: Hiszékeny Dezső egyik rögzített beszélgetésen sem kért pénzt, ezt a témát mindig a másik fél vetette fel, a fedett nyomozó provokált, ám az alpolgármester rendre elhárította a pénz átadására vonatkozó felvetéseket. Az üzlethelyiség bérleti jogának értékesítése során az alpolgármester "csak a munkáját végezte" - jegyezte meg.

A törvényszék április 21-ére tűzte ki Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő és társa ügyében az elsőfokú ítélet kihirdetését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.