galéria megtekintése

Simicska-ügy: "Az arcokon mindkét oldalon rémület”

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.

Bednárik Imre, Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Nem kommentálta Orbán Viktor Simicska Lajos hét végi botrányos performanszát hétfőn. A kormányoldal igyekszik minden szálat elvágni a Simicska-érdekeltségekkel, állítólag leállítják a kormányzati PR-közbeszerzések kiírását. A helyzet „hidegháborús” – mondta a Népszabadságnak egy kormányközeli informátor.

ó

Nem vette fel, legalábbis nyilvánosan, a kesztyűt Orbán Viktor, a miniszterelnök semmilyen formában nem minősítette volt barátja, Simicska Lajos pénteki brutális, vele szemben megfogalmazott kirohanásait, minősítéseit. – Sem én, sem a kormány nem vett és ezután sem vesz részt ilyen vitákban – mondta Orbán Viktor az Országházban az Erste Bank vezetőjével és az EBRD elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva. A miniszterelnök az RTL Klub és az Index kérdésére, miszerint nem tart-e attól, hogy Simicska Lajos szivárogtathat róla információkat, az előző válaszait erősítette meg.

A Simicska-médiabirodalomban a hét végétől „katonás rendben” folyik a munka
A Simicska-médiabirodalomban a hét végétől „katonás rendben” folyik a munka
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Simicska pénteki „performansza” dermesztőleg hatott a kormányoldalon. Egy kormányközeli forrás a Népszabadságnak azt mondta, „nincs semmilyen kapcsolat” Simicska Lajossal, a kormány részéről senki sem keresi,

„a helyzet hidegháborús, az arcokon mindkét oldalon rémület”.

Tudomása szerint igyekeznek minden szálat elvágni a Simicska-érdekeltségekkel, ezért a Miniszterelnökségen az állami és PR-hirdetések esetén állítólag leállítják valamennyi közbeszerzés kiírását is.

Tegnap már az Ausztriában szánkózó Simicska Lajos is hallgatott, lapjának sem nyilatkozott, a Magyar Nemzet a tulajdonosának szombaton a Népszavának mondott állításait idézte. Simicska, cáfolva a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió távozó vezetőinek indoklását, nem kérte médiabirodalma vezetőitől, hogy a reklámadó tervezett kiterjesztése miatt forduljanak szembe a Fidesszel vagy Orbán Viktorral. Azt is cáfolta, hogy Orbán Viktor családját támadják. „Számomra a család szent, a sajátom is és a másoké is” – tette hozzá. Simicska azt is közölte, hogy a bírálata a miniszterelnök politikájára és az Orbán Viktort körülvevő tanácsadókra (nyilván elsősorban Habony Árpádra) vonatkozott, nem pedig a miniszterelnökre. (Ezzel persze nem magyarázta meg, hogy miért Orbán Viktorra vonatkozóan használt nyomdafestéket nem tűrő kifejezést zsinórban.) Megismételte azt is, azt kérte, hogy a lap és a tv maradjon független. „Nem szólok bele sem a Magyar Nemzet, sem a Hír TV tartalmába” – idézte a lap Simicska Lajos lapunknak adott pénteki nyilatkozatát.

Távozik a Hír TV egyik műsorvezetője

Rendkívüli felmondással távozott a Hír Tv-től a hírcsatorna óriásplakátokon is országszerte látható arca, Kovács Andrea.

D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet új, pénteken Simicska által expressz gyorsasággal kinevezett főszerkesztője pedig azt üzente az olvasóknak: senki nem kérte tőle, hogy változtasson a lap irányvonalán. D. Horváth Gábor megszólítva az olvasókat, azt írta: „Tisztelt Olvasók! Nem fordult hozzám senki olyan kéréssel, hogy a Magyar Nemzet 180 fokkal változtasson irányvonalán, vagy hogy bármiben is változtasson az értékrendjén. Emellett nem állt és nem áll szándékomban megváltoztatni a lap irányultságát, a szerkesztőségben mindannyian ragaszkodunk a Magyar Nemzet értékeihez. Társadalmi problémákra érzékeny, izgalmas napilapot fogunk szerkeszteni.” A hétfői lapot ugyanakkor még Szerető Szabolcs volt főszerkesztő-helyettes szerkesztette, aki egyike a pénteken felmondott vezetőknek.

A Magyar Nemzetnél, a Hír TV-nél és a Lánchíd Rádiónál a hét végén és hétfőn is „katonás rendben” folyt a munka – mondta lapunknak a médiacsoport egyik vezető személyisége. A Népszabadságnak azt mondták, hogy a szombati Simicska-nyilatkozat és D. Horváth Gábor megnyilatkozása valamelyest megnyugtatta a munkatársakat, mint ahogyan az is, hogy volt főszerkesztő-helyettes kollégája, Szerető Szabolcs vállalta vasárnap a lap szerkesztését a pénteki lemondása és a sokk után is. A lapnál azt valószínűsítették, hogy a tegnapi átadás-átvétel után Liszkay Gábor volt főszerkesztő többet nem lép be a Magyar Nemzet épületébe.

Dől a szájukból a mocsok, mert Magyarország az övék

A Népszabadság hosszas vívódás után kiírta, a bulvárlapok közül a Blikk kipontozta a szót, amelyet a médiatulajdonos vállalkozó használt kollégiumi társa, a jelenlegi miniszterelnök jellemzésére. A nyomtatott szövegek és a trágárság viszonya kezdetektől ellentmondásos volt. Részletek itt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.