galéria megtekintése

Hibernálták a Sorsok Házát

1 komment


Czene Gábor

Nincs egyeztetés a Sorsok Házáról a zsidó szervezetek és Schmidt Mária között. A kormány márpedig ragaszkodik a megállapodáshoz.

Van egy sok építész szerint igényes és persze drága építészeti megoldás, amihez utólag keresik, tervezik a tartalmat. Ma az egész olyan, mint egy befejezetlen (sors)szimfónia – jellemezte a Józsefvárosi pályaudvarra megálmodott új emlékközpont helyzetét Kirschner Péter, a Mazsike, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke.

A kezdeményezés a Fidesztől ered. A Sorsok Háza koncepciónak kidolgozásával a kormány Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját bízta meg. A főigazgató személyét és elképzeléseit történészek, hazai és külföldi zsidó szervezetek is egyre hevesebben támadták. A bírálók egyik kifogása az volt, hogy a kiállítás olyan látszatot akar kelteni, minta a magyar zsidók diszkriminálása és üldözése 1944-ben kezdődött volna. A nemzetközi botránytól tartva Lázár János miniszter bejelentette, hogy az emlékközpont átadása addig nem valósulhat meg, amíg ­Schmidt Mária nem jut konszenzusra a zsidó szervezetekkel, mindenekelőtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz).

A Sorsok Háza megnyitását eredetileg 2014. április közepére tervezte a kormány, az építkezésre eddig 7,5 milliárd forintot különítettek el. Az összeg nem tartalmazza azt a másfél milliárd forintot, amelyet ­Schmidt Mária számításai szerint múzeumtechnológiára és az üzemeltetés induló költségeire kellene fordítani. Az épületkomplexum egyéves csúszással, de tavaly tavaszra elvileg elkészült: a műszaki átadás azonban még mindig nem történt meg.

 
Kirschner Péter (Mazsike) szerint a Sorsok Háza ma olyan, mint egy befejezetlen szimfónia
Kirschner Péter (Mazsike) szerint a Sorsok Háza ma olyan, mint egy befejezetlen szimfónia

Persze a kivitelezési munkák teljes befejezése lényegesen kisebb gondot okoz, mint a kormány által elvárt konszenzus megteremtése. Nincs kapcsolatunk Schmidt Máriával – jelentette ki lapunknak nyilatkozva Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Pillanatnyilag nem ismert a kiállítás részletes, írásba foglalt forgatókönyve sem. A Miniszterelnökség korábban véleményezésre szétküldött ugyan egy Schmidt Mária által jegyzett koncepciót, amelyről viszont a szerző azt állította, hogy amolyan előzetes munkaanyag, nem pedig a végleges változat. A „végleges változat" azonban mindmáig nem jutott el Heisler Andráshoz. A Mazsihisz elnöke ezért csak az előzetesnek minősített tervekről tud véleményt alkotni: másokhoz hasonlóan úgy gondolja, hogy az anyag még megvitatásra sem alkalmas.

„Súlyos hiba" üresen hagyni egy milliárdos beruházásból kialakított épületet – utalt rá Heisler, hogy akár még évekig is elhúzódhat az ügy. Budapestnek szerinte egy holokausztközpontra van szüksége. A józsefvárosi épületegyüttest megfelelőnek tartja erre a célra, a már meglévő Páva utcai emlékhelynek más funkciót kellene találni.

Köves Slomó (EMIH) reméli, hogy minél hamarabb megnyílik az emlékközpont
Köves Slomó (EMIH) reméli, hogy minél hamarabb megnyílik az emlékközpont
Mediaworks

Az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) sem folytat tárgyalásokat Schmidt Máriával – derült ki Köves Slomó vezető rabbi válaszából. Közlése szerint 2014 nyarán volt alkalma megismerni a Schmidt Mária által elképzelt koncepciót, azóta nincsenek új információi. Köves Slomó hangsúlyozta: „Remélem, minél hamarabb megnyílik, mert hasznos intézménynek gondolom, különösen most, hogy az épület több mint egy éve a kiállításra befogadáskészen áll."

A Mazsike már idézett elnöke sem vett részt semmiféle egyeztetésen, „nem is kerestek bennünket". Kirsch­ner Péter úgy látja, a Sorsok Házában benne volt az esély, hogy segítsen mindenkinek feldolgozni a szóban forgó történelmi korszakot. Így félbehagyva – folytatta – azt az érzést erősíti meg, hogy az egész csak egy kampányügy lett volna. Most pedig már nem is annyira fontos. Új évfordulók, új kampányok jöhetnek: ez így semmiképpen nem jó.

A Sorsok Háza egy éve elkészült, azóta is üresen áll
A Sorsok Háza egy éve elkészült, azóta is üresen áll
Veres Viktor / Népszabadság

Szerettük volna megszólaltatni Schmidt Máriát is, de nem kaptunk választ. Gerő András történész, aki az induláskor részese volt a projektnek, kérdésünkre csak ennyit mondott: „Én nem tudok semmit!"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.