galéria megtekintése

Hibás Matolcsy javított vagyonnyilatkozata is

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 29. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Újra feljelenti a Demokratikus Koalíció Matolcsy Györgyöt, miután az MNB elnökének május 15-én módosított vagyonnyilatkozatában is hibát találtak. Éves szinten több mint 8,2 milliós kuratóriumi elnöki tiszteletdíjából ugyanis az adók megfizetése után közel 1,2 millióval kevesebbet utalt jótékony célra, mint korábban állította.

Először egy hónapja tett feljelentést a Demokratikus Koalíció (DK) Matolcsy György és alelnöke, Gerhardt Ferenc ellen, miután kiderült, hogy vagyonnyilatkozatukban nem tüntették fel a különböző alapítványok élén betöltött vezető tisztségeikért kapott többmilliós juttatásaikat. Az ügyészség azonban elutasította a feljelentésüket, mivel szerintük – szemben a feljelentők sajtóértesülésekre alapozott feljelentésében megfogalmazott gyanúval ellentétben – Matolcsy és Gerhardt sem a hamis magánokirat-felhasználás vétségét, sem az adócsalás bűntettét nem követte el.

Matolcsy György kijavította a vagyonnyilatkozatát, de az új verzió is vitatható
Matolcsy György kijavította a vagyonnyilatkozatát, de az új verzió is vitatható

A más esetekben igen alapos ügyészség elfogadta a Matolcsyék sajtónyilatkozataiban megfogalmazott védekezést, miszerint, mivel ők a tiszteletdíjukat jótékony célokra utalták át, alapítványi tiszteletdíjuk elkölthető jövedelemként nem jelent meg az ő tudatukban. A dolog szépséghibája, hogy a képviselőkével azonos tartalmú vagyonnyilatkozat „Jövedelemnyilatkozat” fejezetébe nem az elkölthető jövedelmet biztosító tevékenységeket kell beírni, hanem mindent, amelyből adóköteles jövedelem keletkezik.

 

Az ügyészség, amely a XV. kerületi volt fideszes alpolgármester esetében részletekbe menőkig megvizsgálta, hogy szabályosan használták-e fel azt az összesen kevesebb mint kétmillió forintot, amit Bitvai Nándor alpolgármester hamis magánokirat felhasználásával vett fel a bankból, Matolcsy esetében nem volt rá kíváncsi, hogy az MNB elnöke (ha már a vagyonnyilatkozatából kifelejtette) vajon az adóbevallásában szerepeltette-e a kérdéses javadalmazásokat. Bitvai pere első fokon annak ellenére egy év próbára bocsátással zárult, hogy a nyomozás szerint minden fillért az általa elnökölt alapítvány céljainak megfelelően költött el, és minden fillérről el tudott számolni.

Matolcsy esetében az ügyészség nem tartotta fontosnak a dolgok mélyére ásni. Mosták kezeiket, hogy tudniillik, mivel nem folyt nyomozás az ügyben (mert ők elutasították a DK feljelentését), nem volt lehetőségük megkeresni az adóhatóságot és ellenőrizni Matolcsy adóbevallását – érveltek.

Matolcsy május 15-én módosította a parlament internetes oldalán is elérhető vagyonbevallását. Eszerint a PA Domus Animae Alapítvány elnökségéért kapott évi 8 228 045 forintból adózás után 4 284 315 forint adózott jövedelmet közvetlenül átutalt az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak. A PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi tagságáért őt megillető évi 4 449 085 forintból pedig 2 980 886 forintot küldött a Minden gyermek lakjon jól alapítványnak.

Ez utóbbi tétel nagyjából stimmel is. Ám a 8,2 milliós javadalmazás nettója 5 471 649 forint, közel 1,2 millióval több, mint amennyit Matolcsy eljótékonykodott. Hacsak nem számolta el magát, vagy nem vétett számszaki hibát a vagyonnyilatkozat kitöltésekor, 1,2 millió forint hibádzik. Ahhoz képest legalábbis, hogy Matolcsy korábban azt nyilatkozta, hogy „az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól”. Ha az adóbevallásában szerepelnek az alapítványtól származó jövedelmek, Matolcsynak most már akkor sincs semmi oka aggódni, ha az ügyészség esetleg most mégis elrendelné a nyomozást, bár erre csekély az esély. Az ügy megnyugtató rendezése érdekében legfeljebb annyit tehet, hogy kirúgja a sajtósait, akik még mindig azzal védik őt és alelnökét, hogy „az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozata mindazokat a jövedelmeket és egyéb juttatásokat tartalmazza, amelyekből elkölthető jövedelem származott”. Az adójog ugyanis (ma még) nem ismeri az elkölthető jövedelem fogalmát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.