galéria megtekintése

Hatalmas üzletet kötött Schmidt Mária az állammal

5 komment

NOL

Az állam 380 forintot kért a birtokában lévő részvényekért a kormánybiztosként is tevékenykedő Schmidt Máriától, holott akár 500 forintot is kaphatott volna a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) papírjaiért. A hvg.hu számításai szerint az ügyleten a magyar állam valamivel több, mint 160 millió forintot bukhatott.

A hírportál cikksorozatban tárta fel a Schmidt, illetve másik két üzlettársa, a leggazdagabb magyarok közé sorolt Spéder Zoltán és Nobilis Kristóf közti – most már hónapok óta húzódó – vitát.

A kormánybiztos családi vállalkozásának, a PIÓ-21 Kft.-nek és a két üzletembernek van ugyanis a BIF-ben a legnagyobb részvénypakettje, ők az ingatlanhasznosító vállalkozás legnagyobb tulajdonosai. A PIÓ-21 viszont tavaly úgy tudta növelni a cégben való részesedését, hogy hozzájutott ahhoz az 5 százalékos csomaghoz, mely korábban az állam birtokában volt. Az állami Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. (NEG) azt követően szerezte meg a magáncég papírjait, hogy a második Orbán-kormány államosította a magán-nyugdíjpénztári vagyont, melyben BIF-részvények is voltak.

 

Ám ezt a csomagot Schmidt cége verseny nélkül, tőzsdén kívüli „magánjogi” ügylettel szerezte meg, holott a BIF azért nyílt részvénytársaság, mert a papírjaival lehet kereskedni a tőzsdén is.

A hvg.hu szerint azért is meglepő az ügylet, mert hónapokkal korábban a BIF közgyűlése felhatalmazta az igazgatótanácsot, hogy vásároljon saját részvényeket legfeljebb 500 forintos áron – ezt a felhívást nyilvánossá is tették. A Schmidttel kötött állami üzlet más szempontból is furcsa: a hvg.hu-nak a NEG elismerte, hogy tudott a BIF törekvéséről – sőt, a beígért magasabb összegről is –, mégsem nekik ajánlották fel a részvényeket.

A NEG vezérigazgatója, Poják Zoltán a következőkkel magyarázta a hvg.hu-nak a döntésüket:

– A tőzsdén akkoriban alig volt kereskedés, félő volt, hogy a részvényekért kevesebbet kapnak. A hvg.hu szerint viszont a BIF részvényei a szerződéskötés napján 400 forintot zártak.

– Poják szerint a BIF vezetősége korábban sem szívesen vásárolt saját részvényeket. A BIF vezetősége szerint azért, mert nem volt elég részvény eladó, egy 5 százalékos csomagra viszont biztos lecsaptak volna.

– A NEG tárgyalt a BIF-fel, de kiderült, hogy másképp vélekednek a részvénytranzakciókról. A hvg.hu szerint valóban tárgyaltak, de még azelőtt, hogy az ingatlanhasznosító cég a részvényvásárolásról döntött volna.

Poják a hvg.hu kérdését, hogy elherdálták-e az állami vagyont, nem akarta kommentálni.

A BIF részvényesei között kialakult feszültség azért is érdekes, mert a Figyelő a két üzletemberről készült 2008-as portréjában arról írt, hogy Spéder és Nobilis nagyon jó viszonyt ápol Schmidt Máriával, például együtt szilvesztereztek a Bahamákon. A vita annyira elmérgesedett, hogy a BIF közgyűlése április 1-én visszahívta az igazgatótanácsból Schmidt lányát, Ungár Annát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.