galéria megtekintése

Harcba fordult az őszödi évforduló

23 komment


Kálmán T. Attila

Gyurcsány Ferenc árulóknak nevezte az MSZP-seket az őszödi beszéd tízéves évfordulójára készített videójában. A szocialisták szerint viszont a volt miniszterelnök már a múlt, nincs többé keresnivalója a porondon. A baloldali ütésváltásba az Együtt is beszállt. A jobboldalon hátradőltek és élvezték a műsort, de nem szó nélkül.

„Azt gondolták, ha már legyőzni nem tudtak, akkor egy indulatos, de őszinte beszéd kiszivárogtatásával tönkretehetnek” – vádolt meg, ezúttal is név nélkül, árulással MSZP-s vezető politikusokat Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd tizedik évfordulójáról megemlékező videójában.

A videoüzenet gyorsan baloldali belháborúvá eszkalálódott, bár maga a tegnapi beszéd hamar átfordult Fidesz-gyalázásba. Az MSZP gyorsan visszavágott: „Olyan Magyarországot szeretnék, ahol Orbán és Gyurcsány már csak a múlt; Magyarország jövője nem ezen a két emberen múlik” – mondta Tóbiás József pártelnök egy sajtótájékoztatón. A háttérben ennél keményebben fogalmaztak a szocialisták, valamilyen formában mindannyian kétségbe vonták az exminiszterelnök komolyan vehetőségét. Korábban is sokan találgattak a tíz évvel ezelőtti kiszivárogtatás körülményeiről, de tényekkel alátámasztott, cáfolhatatlan bizonyítékok nem láttak eddig napvilágot. Gyurcsány ettől függetlenül kerek perec az MSZP-sek nyakába varrta az ügyet, ráadásul saját bukását és áttételesen a baloldal 2010 utáni mélyrepülését is.

 

A helyzet azért is pikáns, mert korábban egy olyan forgatókönyv is terjedt, ami szerint a volt miniszterelnökhöz köthető szocialisták szivárogtattak. A Nemzetbiztonsági Hivatal korabeli vizsgálata szerint mindössze két felvétel készült Balatonőszödön, az egyiket a miniszterelnök kabinetfőnökénél, Gál J. Zoltánnál, a másikat az MSZP pártigazgatójánál, Butor Kláránál őrizték. Őket pedig mindenki Gyurcsány hű embereinek mondta.

Gyurcsány nyilvánvalóan egy másik forgatókönyvet melegített fel, azt, amely az MSZP vezető politikusait, köztük Szili Katalint, Baja Ferencet és Szekeres Imrét keverte gyanúba. A kiszivárogtatás ilyen hangsúlyos előhozatala azért is érdekes, mert néhány napja Őszöddel kapcsolatos megkeresésünket azzal hárította el a DK-elnök, hogy ő már túl van a találgatásokon, mással szeretne foglalkozni.

Gyurcsány Ferenc 2006-ban a balatonőszödi kormányüdülőben tartott tájékoztatón
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nem igazán értette egyik általunk megkérdezett baloldali politikus sem, hogy milyen megfontolások alapján ásta ki Gyurcsány a csatabárdot. „Nem vagyok egy Török Gábor, de nem látom, ez miként hozna szavazókat a DK-nak” – tárta szét kezét az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor is, aki egy időben Gyurcsány kabinetfőnöke is volt.

Szigetvári Tóbiást visszhangozva azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc ismét bebizonyította, hogy egyértelműen a múlthoz tartozik. „Látszik, hogy nem tanulta meg Balatonőszöd leckéjét” – vitatkozott a volt miniszterelnöknek a videóban elmondott szavaival, miszerint ő igenis levonta a tanulságokat. Az Együtt-elnök érti, hogy Gyurcsány kénytelen volt előrukkolni valamivel ezen a kerek évfordulón, de a vicceskedő, bagatellizáló stílust, amivel felvezette a DK a mai produkciót, elhibázottnak tartja: „Baloldaliak, jobboldaliak, rendőrök és magyar állampolgárok egyaránt traumákat szenvedtek október 23-án” – irányította a figyelmet Szigetvári a beszéd kiszivárgása utáni eseményekre.

Gyurcsány MSZP-t vádló videoüzenete baloldali belháborút váltott ki
Facebook

Gyurcsány „megemlékezése” a DK és az MSZP együttműködését sem segíti elő. Pedig ahogy Botka László választmányi elnök lapunknak adott mai interjújából és más vezető szocialisták nyilatkozataiból is kiderül, a Fidesz által átírt választási rendszer valamiféle összefogásra, együttműködésre kényszeríti a baloldali pártokat. Ezért is reagáltak ingerülten szocialista politikusok a videóra, ami szerintük olyan régi konfliktust melegít fel, amin tíz év után már inkább túllépni kellene.

Jobboldalon nem is volt ma más dolguk a fejleményeket figyelőknek, mint hátradőlni és szórakozni a baloldali adok-kapokon. A CÖF-CÖKA sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán „Magyarország történetének egyik legsötétebb napjának” nevezte az őszödi beszédet. A szervezet országos koordinátora, Heizler Norbert pedig azzal találta meg Gyurcsányt, hogy ma is kérkedik a beszédével, miközben azzal bizonyította be, hogy „alkalmatlan bármilyen közéleti szerepvállalásra”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az aktuális Kormányinfón tőle megszokott módon, szája szegletében játszó mosollyal mondta, hogy árulók irányítják az MSZP-t, és nagy kérdés, érdemes-e rájuk bízni az ország kormányzását. A miniszter azt is elárulta, többször is elolvasta az őszödi beszéd leiratát, mivel sok „megfontolandó” gondolatot is tartalmazott, de szerinte hazugságbeszédről van szó.

Kerestük a nap végén Gyurcsány Ferencet, hogy kommentálja a volt párttársaiból kiváltott reakciókat, de a DK-elnök nem kívánt nyilatkozni. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában tegnap este annyit mondott: az őszödi beszédnek mindenképpen el kellett hangzania, a frak­ciót rá kellett venni, hogy csináljuk meg az új programot, sokkoltam őket. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az elmúlt tíz évet megváltoztatta a beszéd, és nem jó irányba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.