galéria megtekintése

Halálukig rács mögött maradnak a tescós rablók?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Az ügyészség ragaszkodik a három ténylegesen életfogytig tartó ítélethez. Álláspontjuk szerint olyan elvetemült és kegyetlen bűnözőkről van szó, akiktől más módon nem védhető meg a társadalom.

Nem változtatott a vádhatóság: a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – elfogadva a Fővárosi Főügyészség álláspontját – a fellebbviteli eljárásban is három vádlottra kér ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést az úgynevezett tescós rablók ügyében.

2005 májusában a budaörsi Tesco áruház parkolójában a rablók tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, melynek során az elkövetők combon lőtték az egyik biztonsági őrt
2005 májusában a budaörsi Tesco áruház parkolójában a rablók tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, melynek során az elkövetők combon lőtték az egyik biztonsági őrt
Mihádák Zoltán / MTI

A nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolt Süveges Péter és társai ellen indult büntetőügy hét vádlottja közül háromra kért halálukig tartó fegyházbüntetést a Fővárosi Főügyészség, a bíróság azonban csak az egyiküket ítélte tényleges életfogytig tartó rabságra azzal az indokkal, hogy ő már korábban is követett el igen súlyos bűncselekményeket.

 

A fellebbviteli főügyészség azonban azt szeretné, ha az eredeti ügyészi indítványnak megfelelően, a banda vezérének tartott Süveges és az a két férfi is élete végéig rács mögött maradna, akire már első fokon is ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést kértek.

Álláspontjuk szerint olyan elvetemült és kegyetlen bűnözőkről van szó, akiktől más módon nem védhető meg a társadalom. Egyebek között azt hozták fel példaként, hogy a tescós rablók néven elhíresült bűnbanda olyan nagy tűzerejű, katonai célra gyártott lőfegyvereket és kézigránátot használt a bűncselekményekhez, amelyek egyértelműen bizonyítják: arra készültek, hogy bármikor, bármilyen helyzetben az ő akaratuk érvényesüljön, s hogy minden körülmények között (akár emberéletek árán is) képesek legyenek elmenekülni, ha úgy alakulna a helyzet.

A fellebbviteli főügyészség szinte valamennyi vádlott terhére súlyosabb minősítést, valamint az első fokon kiszabott büntetés súlyosbítását indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblának.

Az ügy előzményei 2004-ig nyúlnak vissza. Az elsőfokú bíróság által bizonyítottnak ítélt vád szerint Süveges két társával 2004 novemberében, Kalocsán az otthonában előbb megtámadt és kirabolt, majd később Zsámbék közelében meg is gyilkolt egy pénzváltót, valamint annak feleségét.

Süveges kevéssel korábban szabadult utolsó börtönbüntetéséből. Társaival a kalocsai pénzváltó kirablásából több tízmillió forintot remélt. Sikerült is összeszedniük a házból összesen mintegy 30 millió forintnyi aranyat, készpénzt és műszaki cikkeket, azonban az akció közben a pénzváltó felesége megpróbált elmenekülni.

Támadóinak valahogy sikerült feltartóztatniuk őt, majd a férjével együtt egy autóba kényszerítették.

Kalocsától Zsámbékig autóztatták őket, ahol Süveges utasítására társai kivégezték a házaspárt. Egyes vallomások szerint azért kellett agyonlőni őket, mert már nem voltak szállítható állapotban. Később a holttestüket megkísérelték elégetni, ám egy évvel később a hatóságok megtalálták a maradványokat, a pénzváltó holttestét sikerült is azonosítaniuk.

Több más bűncselekményt is írtak még a számlájukra, ők azonban mégsem a kalocsai pénzváltó házaspár sérelmére elkövetett kettős gyilkosság miatt „váltak híressé”, vagy inkább hírhedtté.

Bő fél évvel a kettős gyilkosság után, 2005. május 14-én, a budaörsi Tesco parkolójában megtámadták a Group 4 pénzszállítóit, akik az áruház napi bevételéért mentek. Amikor a pénzkísérő mintegy 30 millió forintot rejtő pénzeszsákjával kilépett az áruházból, combon lőtték.

A gondosan előkészített rablótámadásba azonban hiba csúszott: a rendőrség a vártnál lényegesen gyorsabban ért az áruházhoz. Pillanatok alatt – Magyarországon ritkán látható, inkább csak filmekből ismert – tűzharc alakult ki a menekülni próbáló rablók és a rendőrök között. A bűnözőket is meglephette az efféle helyzetekhez nem szokott járőrök heves ellenállása, ezért egyikük egy kézigránátot is dobott a rendőrökre.

Bár a csapatot viszonylag gyorsan sikerült elfognia a rendőrségnek, az ügy rétestészta módjára nyúlt az évek folyamán. Így aztán „elfogyasztott” három bírót – ők valamennyien elfogultság miatt adták vissza az ügyet. Süveges és védője szerint fontos (Süvegesre nézve mentő) bizonyítékok tűntek el. A hatóságok számos esetben nem tisztázták, hogy az egyes bűncselekményeket a banda tagjai közül kik követték el. Nem mellesleg – az ügyvéd szerint – az eljárás során megsértették Süvegesnek a tisztességes eljáráshoz való jogát is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.