galéria megtekintése

„Ha az MSZP elindul népszavazást beadni, mindig balhé van”

7 komment


Csuhaj Ildikó

„Ha gyógyszeres segítségre van szüksége az MSZP-frakciónak, szívesen segédkezem” – így figyelmeztette Kövér László az elnöki pulpitusról a szocialista képviselőket, akik a Tóbiás József felszólalására reagáló Rogán Antalt nem csendben hallgatták végig. Az LMP-s Schiffer András nemzetbiztonsági vizsgálatot szorgalmazott annak tisztázására, milyen kapcsolata van a Fidesznek az alvilági verőlegényekkel, a kopaszokkal. A Saul fia Oscar-díjához Rogán Antal és Kósa Lajos is gratulált, mondván: az az Andy Vajna vezette összmagyar filmipar sikere.

Napirend előtt Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője a „Habony-művek” és a polgári berendezkedés építőkockái, és a „csak a Fidesz” kapcsán a következő kérdéseket sorolta: miért nem történt meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása? Az polgári stílus-e, hogy egy titokzatos tanácsadó hazaviszi potom pénzért a Szépművészeti Múzeum képeit? És az polgári berendezkedés-e, ami a Nemzeti Választási Iroda előtt történt a kopasz verőlegényekkel? Schiffer András a múlt keddi történések kapcsán „fondorlatos trükkökről” beszélt, és nemzetbiztonsági bizottsági vizsgálatot követelt annak tisztázására, hogy a kormánypártnak „milyen kapcsolatai vannak alvilági verőlegényekkel”.

Schiffer András szóvá tette a jegybanktörvény módosításának meglepetésszerű javaslatát (Bánki Erik fideszes honatya jegyzi) és pofátlannak nevezte a titkosítást, amely láthatatlanná teszi a Matolcsy-birodalmat, a közpénzek elköltését, plusz havi 2,5 millióról a duplájára emelik a jegybankelnök fizetését. Rogán Antal – aki a miniszterelnök helyett válaszolt – végig az első Orbán-ciklus gazdasági sikereiről beszélt, megemlítve az IMF-hitelek visszafizetését is.

Vérlázító földprivatizáció

 

Magyar Zoltán (Jobbik) vérlázítónak nevezte az állami földek privatizációját, szerinte az utolsó utáni pillanat érkezett el, hogy megmentsék a magyar földet. A Jobbik népszavazást akar az állami földek privatizációjáról, összekapcsolva a kormány által kezdeményezett uniós kvóták elleni referendummal – mondta a képviselő, aki nehezményezte, hogy a kimutatások szerint a nagytőke 78,8 százalékkal növelte a birtokait, de 2 miniszter és négy államtitkár is „érintett” a földprivatizációban, és a rejtélyes „baráti kölcsönök” segítségével vásárolnak. Magyar Zoltán szóvá tette azt is, hogy a Fidesz-közeli nagybirtokosok mellett külföldiek is magyar földhöz jutottak Orbán ígéretével ellentétben.

Nagy István fideszes államtitkár azzal érvelt, hogy a magyar gazdák száz százaléka, azaz minden egyes gazda egyetértett a földárveréssel. „Végtelenül falsnak” nevezte a jobbikos megközelítést, mondván: a legutóbb meghirdetett földek 60 százaléka kelt el, a megvásárolt földek átlaga 41 hektár, a korábbi haszonbérlők 17 százaléka lett árverési nyertes.

Salgótarján: A valódi Magyarország döntött

„A valódi Magyarország döntött tegnap: óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt, Fekete Zsolt Salgótarjánban. A választás eredményét elvitatni nem lehet” – mondta Tóbiás József napirend előtt. Ez azt jelenti szerinte, hogy az embereket nem lehet zsarolással megfélemlíteni, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, reménykedhetnek. Emellett megkérte a kormányt, hogy ne akadályozzák a szocialista polgármester munkáját csak azért, mert vesztettek. Külön felszólította a város segítségére Becsó Zsolt fideszes képviselőt.

A Saul fia sikere kapcsán az MSZP elnök-frakcióvezetője azt javasolta: a filmet meg kell ismernie minden képviselőnek és minden fiatalnak.

Rogán Antal kommunikációért felelős miniszter a kormány részéről úgy reagált: a Saul fia sikeréhez Orbán Viktor miniszterelnök külön gratulált, hajnalban ki is írta a Facebookra, hogy a film sikere mindannyiunké. De Rogán Antal szerint az az új filmtámogatási rendszer sikere is, „még Hollywoodban is”. A miniszter megjegyezte, hogy az MSZP ezt nem támogatta.

Salgótarján kapcsán Rogán Antal a város minden polgárának megköszönte, hogy elment szavazni, de szóvá tette, hogy minden önkormányzat elfogadta a költségvetését, kivéve Salgótarjánt. „Az Állami Számvevőszéknek és a kormányhivatalnak kell majd vizsgálatot folytatni a hiány ügyében” – mondta a miniszter, mire a szocialisták soraiban felzúdultak. Rogán Antal ezek után hozzátette, hogy egy milliárdos hiány „tátong”, természetesen az ÁSZ-nak akkor kell vizsgálódnia, ha erre szükség lesz.

Az elnöklő Kövér László ezen a ponton rendre intette a szocialistákat, és azt mondta, hogy állandóan az MSZP-frakcióval van baj. „Ha gyógyszeres segítségre van szüksége a frakciónak, szívesen segédkezem” – ajánlotta fel szolgálatait a pulpitusról a fideszes házelnök.

Kósa a migránsokat segítő ügynökökről

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető Salgótarján kapcsán ott folytatta, ahol Rogán Antal abbahagyta, érdekesnek nevezve, hogy a kormány átvállalta Salgótarján 3 milliárdos adósságát is, de a város már 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel. „Hogy tudtak összehozni ennyit, ilyen rövid idő alatt?” – kérdezte, és reményét fejezte ki, hogy a szocialista városvezetés nem a helyi adókat emeli majd „brutálisan”.

Kósa Lajos is gratulált a Saul fia sikeréhez, az „összmagyar filmipar” sikerének nevezve az Oscart.

A fideszes politikus ezúttal is vadul tiltakozott a kvótás betelepítések ellen, és azokat a politikusokat, akik összemossák az illegális migránsokat azokkal, akik szabályszerűen benyújtják a menedék-kérelmüket, „a migránsokat segítő ügynöknek” nevezte.

Szabadvasárnap-balhé

Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető napirend előtt a szabad vasárnapról szóló népszavazásról azt mondta, hogy azt fűzte a témához, hogy a KDNP a maga részéről a szolidaritást erősítené, nem pedig azt, hogy elvegyék a családoktól az egyetlen közös pihenőnapot. A KDNP az MSZP-vel szemben inkább úgy tenné fel az népszavazáson a kérdést, „Ön egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelemben dolgozó 200 ezer embertől elvegyük az egyetlen biztos pihenőnapot?” A kvóta-referendum kapcsán Harrach Péter azt a meglátást osztotta meg a T. Házzal: „igazságtalan lenne, hogy befogadjuk azokat, akiket nem is mi hívtunk be”.

Rogán Antal minderre úgy reagált, „Sem én, sem más nem örül annak, hogy ha az MSZP elindul népszavazást beadni, mindig balhé van. Hogy ez miért van, jó kérdés, de arra rámutat, az a népszavazási törvény, ami ezt lehetővé teszi, az ebben a formában nem túl sikeres”. Így a kormány álláspontja, azon változtatni kell – ismételte meg a miniszterelnök által elmondottakat a miniszter is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.