galéria megtekintése

Gyurcsány: ezzel a Putyinnal nem ölelgetünk Totó kutyát

21 komment

Bita Dániel

Bevallottan nem lelkesítő, inkább „visszafogott, elvi" beszéddel készült a Demokratikus Koalíció szombati kongresszusára Gyurcsány Ferenc. Aki – az elmúlt napok után nem váratlanul – egy kék hangszerrel a kezében, gitározást mímelve lépett a színpadra.

Mint kiderült, a párt (a punkzenével nehezen kapcsolatba hozható) politikusainak Facebook-videókampánya, azaz a The Clash Should I Stay or Should I go című számára álgitározott, a DK új arculatát, logóját és honlapját reklámozta.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán még a saját pávatáncának a lépéseit is elrontotta
Gyurcsány Ferenc szerint Orbán még a saját pávatáncának a lépéseit is elrontotta
Teknős Miklós / Népszabadság

Gyurcsány a beszéde elején megismételte, hogy 2016-ban előrehozott választást szeretne, de ezúttal főleg az ennél alighanem távolabbi jövőbe vesző baloldali kormányzás dilemmáiról beszélt. Mondván: nem elég tagadni a rendszert, meg kell mondani, mi történik a bukása után. Gyurcsány egyébként a jövő pártjának nevezte a DK-t, amit a párttagokból álló közönségen végignézve nem árt óvatosan fogadni.

A volt miniszterelnök valószínűleg a jobboldali nyilvánosságban erről folyó vita miatt a polgári Magyarország ideájáról beszélt. Azt mondta: a Fidesz ezt az álmot is ellopta, megbecstelenítette. Szerinte a polgári Magyarország nem nemzeti, keresztény és jobboldali, végképp nem egyetlen személy mágikus tiszteletén, a hatalom megtartásának szándékán alapszik, hanem egyrészt sokféle, másrészt alapja a demokratikus jogállam és a teljesítmény megbecsülése, illetve a nyugatos világkép.

 

Mert – folytatta – aki Keletre néz, az nem polgári világot épít, hanem úr-szolga viszonyt és önkényt. Simicska Lajosra utalva azt mondta: egy polgári országban a legjobb ajánlatot tevő győz a közbeszerzésen, Magyarországon viszont az számít, mennyire állsz közel a hatalomhoz.

„Amíg pártpénztárnok, oligarcha voltál, mindegy, hogy mit ajánlottál, nyertél. Ha szembefordultál a keresztapával, akkor veszíteni fogsz"

– jelentette ki.

A DK-elnöke – aki a tisztújításon egyedüli jelölt a tisztségre – beszélt arról: meg kell találni a nyelvet ahhoz, hogy magyarok és romák a tagolt cigány társadalmon belüli konfliktusokról beszéljenek, ellenkező esetben a következő választás előtt azzal kell majd szembenézni, hogy a szerinte neonáci Jobbik esélyes az ország vezetésére.

„Magyar emberek vitájáról beszélünk. Merjetek szembenézni vele, vagy az ördögé lesz Magyarország"

– mondta, megint csak a Jobbikra célozva.

Gyurcsány megszégyenítőnek nevezte az elmúlt napok diplomáciai eseményeit. Azt mondta, Orbán még a saját pávatáncának a lépéseit is elrontotta: visszaszólt Merkelnek, de nem ellenkezett Putyinnal, hajbókolt az orosz elnöknek, és nem állt ki Ukrajna függetlensége mellett.

Kiosztotta az MSZP és az LMP vezetőit is
Kiosztotta az MSZP és az LMP vezetőit is
Teknős Miklós / Népszabadság

Ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy amikor 2006-ban és 2008-ban ő találkozott Putyinnal, akkor más volt a helyzet. Az akkori Putyin nem azonos a mostanival, ahogy Orbán Viktor sem ugyanaz, mint 1992-ben volt, és az 1987-es Gyurcsány Ferenc sem a mai – mondta. Szerinte az ő idejében az orosz demokratizálást és nyitást támogatta, aki Putyinnal tárgyalt, ma viszont az önkény melletti kiállásnak számít ugyanaz. „Ezzel a Putyinnal nem ölelgetünk Totó kutyát, inkább megkérjük Totó kutyát, hogy tartózkodjon a kertben pár percig" – fogalmazott. (Totó Gyurcsány Ferenc háziállata. Vlagyimir Putyin 2006-ban a Gyurcsány-családnál ebédelt, ott "barátkozott össze" a kutyával.)

Kiosztotta az MSZP és az LMP vezetőit, amiért részt vettek a miniszterelnök által kezdeményezett külpolitikai egyeztetésen. Szerinte ez a parolázás nem a rendszer bukását segíti elő, hanem annak fennmaradását, Orbánnal pedig legfeljebb a rendszer lebontásáról szabad beszélni. Gyurcsány szerint a kormányfő megszégyenítette a vele mosolygó ellenzéki politikusokat, hiszen velük demonstrálta, hogy megértette Angela Merkel kritikáját: odafigyel az ellenzékre. Nem érdemes politizálnia annak, aki nem érti az orbáni rendszer lényegét – üzente ellenzéki politikustársainak, majd hozzátette: „csókoltatom őket".

Végül arról is beszélt, hogy a demokrácia nem öncél, ezt sokan a liberálisok közül és a baloldalon is félreértik. Az emberek jobban, gyarapodva akarnak élni, és a demokráciát csak az teszi tartóssá, ha ebben segít, különben elfordulnak tőle – mondta. Szerinte aki ezt nem látja be, megmarad „helyes értelmiséginek". Majd – új megvilágításba helyezve egykori reformtörekvéseit – azt mondta: nem a sokkszerű változásokban, hanem a nyugodt munkában hisz, ebben az értelemben konzervatív.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.