galéria megtekintése

Győrben megint Orbánra szavaznának

2 komment


Hajba Ferenc
NOL

Az idősebb emberek kiöltözötten érkeznek a győri Kálvária iskolába, ahol több szavazókör fogadja a választókat. Nincs tolongás, aki elfelejtette már, hogy április hatodikán melyik teremben szavazott, azt a portás igazítja útba.

Fotó: Marcali Gábor
- Remélem azt is elfelejtették, hogy az országgyűlési választásokon kire szavaztak – jegyzi meg egy tagbaszakadt, negyvenes férfi. Toporog, várnia nem kell, mégis türelmetlen, mert a haverját költözteti új lakásba, s folyamatosan hívogatják, hogy mikor megy már.

- Azért jöttünk el – mondja egy karonfogva érkező idős házaspár –, mert tudjuk mi a kötelességünk. Segíteni kell ezen a kis országon. Nekünk különben már édesmindegy, hogy ki megy ki Brüsszelbe, nyolcvan körül járunk, lassan botorkálhatunk a temető felé.

- Gyerekek, unokák? - kérdezem.

 

A férfi legyint, aztán beráncigálja a feleségét, aki szívesen a nyakamba öntené mindennapi keservüket, de a férje résen van.

- Nem jól van ez kitalálva – méltatlankodik egy nyugdíj előtt álló hölgy, aki már az utcán gondosan előkészíti a személyi igazolványát, de biztos, ami biztos, a taj-kártyája is nála van

- Mi a gond? - érdeklődöm.

- Az, hogy az Európa Parlament elnökére nem lehet közvetlenül szavazni

- Kire adná a voksát?

Döbbenten néz rám.

- Hogy-hogy kire? A Viktornál tud maga alkalmasabb embert? Ne féljen, ő rendet vágna köztük, nem lenne ez a sok sunyizás, körmönfont jogászkodás, össze-vissza pofázás.

Két fiatal nő érkezik, hallják az időközben már sarkon forduló asszony szavait.

- Azért nem szabad otthon maradni, mert az ilyenek – mutatnak a nő után - biztosan eljönnek.

A két fiatal hölgy, állítása szerint, a DK mellé tette az ikszet.

- Nekik van még tartásuk – bizonygatják, majd elárulják, hogy Gyurcsány pártja egyik aktivistájának a közeli rokonai.

- Baloldali az egész család, de már több baloldal is van, választani kellett – magyarázzák.

A város csöndes, a Radó- szigeten a gyereknapi programokat készítik elő. A Széchenyi téren rövidesen kezdődnek az „édes napok", csokikkal, fagyikkal, kávékülönlegességekkel, édes borral. Oda sok ember várható, most viszont még ritka a tér.
Kislányával kézen fogva sétáló férfit szólítok meg, kérdezem, volt-e már szavazni.

- Nem is megyek – vágja rá. -Tudja ki képviseli az én érdekeimet Európában? Az osztrák szakszervezet. Ausztriába járok ki dolgozni, vigyáznak arra, hogy az ágazati minimálbért, meg a 13. havi pénzemet és a társadalombiztosításomat is megkapjam. Na azok valóban érdeket védenek, tudom persze, hogy elsősorban a magukét, de velem is törődnek. Ennél több európai érdekképviseletre nekem nincs szükségem.

Győrben érdemi kampány alig volt, a legharciasabban a DK agitált a sétálóutcán, de választási hangulatba nem került a város. Néhány kisebb plakát található a hirdetőtáblákon, egyiket-másikat megtépázták kissé.

A folyók városában a kilenc órai adatok szerint valamivel alacsonyabb volt a részvétel, mint az országos átlag.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.