galéria megtekintése

Grundfoci Puskással a rasszizmus ellen

Egy olyan országban kezdődik ma a futball világbajnokság, ahol a többség nyomorban él, a társadalmi egyenlőtlenségek sokkolóak. Virágzik az emberkereskedelem, a prostitúció, kiugróan nagy számban éri erőszak a nőket és gyereket. Azonban – idézve egy brazil szociológus professzort –, „a modern Brazília a futballon alapszik. Mégpedig azért, mert hazánkban a labdarúgás teremtette meg a társadalmi és faji integráció lehetőségét".

Földi Imre / Fotó

Ez akár Magyarországon is lehetne így. E gondolat jegyében rendezett szerdán afféle pikniket Puskás Ferenc óbudai szobránál a Polgári Platform (PP). Az eseménnyel, egy nappal a vb megnyitója előtt, a rasszizmus, az erőszak és a gyűlölet elleni küzdelem fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. A PP elnöke a Budapest Honvéd utánpótlás kerete tagjainak, valamint a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet kisiskolás focistáinak gyűrűjében arról beszélt, hogy a labdarúgásban spontán és szervezett akciók, kampányok sokasága indult világszerte azért, hogy a rasszizmust és a gyűlöletet kisöpörjék a pályákról. Kész Zoltán példaként említette azt a nagy médiavisszhangot kiváltó FC Barcelona-Villareal meccset, amelyen rasszista szurkolók banánt dobtak be a pályára a színes bőrű Dani Alvesnek. Az esetből világméretű antirasszista kampány bontakozott ki.

 

Kész Zoltán szimbolikusnak nevezte azt, hogy a Polgári Platform az eseményt Puskás Ferenc szobrához szervezte.

– Öcsi bácsi megtapasztalhatta, milyen a kirekesztés. Amikor az 56-os forradalom után elhagyta az országot és a Real Madrid játékosa lett, a magyar média és politikai vezetés mintha elfeledte volna Magyarország korábbi ünnepelt hősét: sosem adott hírt azokról a sikerekről, amelyeket elért a spanyol klubban – emlékeztetett.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere pedig mély hittel vallotta: a kirekesztés és a faji alapú gyűlölködés az eddig ismert legegyszerűbb világmagyarázatok egyike, amely azt igyekszik elhitetni, hogy a siker és a felemelkedés csak mások elpusztítása, eltávolítása vagy szolgává alacsonyítása által érhető el.

– Nem kell messzire tekintenünk, hogy lássuk, hová vezette Európát az antiszemitizmus a múlt században – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a városegyesítés időszakában, vagyis 1873-ban – és még utána hosszú évtizedekig – Óbuda egy rendkívül sokszínű város volt. – Budapestnek ezen a részén élt az egyik legjelentősebb zsidó és németajkú nemzeti kisebbség, egymással és az itteni magyarokkal együtt, békében – mondta, hozzáfűzve, hogy Óbuda vezetése arra törekszik, hogy újrateremtse ezt a sokszínűséget, megerősítse a helyi közösségeket.

– Jómagam nem vagyok híve az emberek közötti különbségek erőszakos elfedésének, hiszen kulturális életmódbeli, vallási és világszemléleti különbözőségeink önmagában védendő értékek – fogalmazott a polgármester, aki Peter Marschall angol írót idézve rámutatott arra, hogy a többségből ugyan csak egy kisebbség a hangoskodó, de ha a nagy többség hallgat, az hiba. Leszögezte: a fajgyűlölettel szemben zéró toleranciát kell hirdetni.

Bús Balázs beszélt arról is, hogy a rasszizmus idegen az európaiságtól, a stadionok rasszizmusa pedig ellentétes a nagy nemzetközi világversenyek, egyáltalán a sport egészének szellemével és lényegével. De visszatérve Öcsi bácsira:

– Puskás Ferenc egyetlen és nagyon szeretett klubjának növendékei állnak mögöttem. Nekik már nem kell elmondani, hogy miért elfogadhatatlan a rasszizmus – ezt már George F. Hemingway, a Budapest Honvéd FC tulajdonosa, Puskás Ferenc egykori csapatának tulajdonosa mondta. Hemingway nem csak szavakkal, hanem tettekkel is elkötelezetten küzd a stadionokban tapasztalható rasszizmus ellen. Legutóbb a Budapest Honvéd –Győri ETO FC mérkőzésen a vendégszurkolók rasszista, gyalázkodó, gyűlöletkeltő rigmusokat kiabáltak a lelátóról. Emiatt úgy döntött, hogy a soron következő bajnoki mérkőzésen lezárja a Honvéd állóhelyi szektorát.

– A szurkolói rasszizmus nem valamiféle filozófia része, hanem fertőző betegség. Nem gonosz, hanem beteg emberekkel állunk szemben. A mi felelősségünk az, hogy kigyógyítsuk őket ebből a szerencsétlen állapotból. Meggyőződésem, hogy erőfeszítéseinket siker koronázza – fejtette ki a Polgári Platform rendezvényén.

A Magyar Újságíró Labdarúgó Válogatott képviseletében Borsi László beszélt, aki felidézte, hogy annak idején a Fradiban játszott egy Babatunde Fatusi nevű nigériai játékos. Egyike volt az első fekete bőrű játékosoknak Magyarországon. A szurkolók rasszista gyűlölködéssel fogadták. Borsi reméli, hogy valamennyit fordult már azóta a világ. Kifejtette, hogy a bíróknak, kluboknak és az MLSZ-nek is feladata van a szurkolói rasszizmus visszaszorításában. A sorra épülő, korszerű stadionokban már jelen van az a technika, amelynek segítségével hatékonyan ki lehet szűrni azokat a szurkolókat, akik ellen a jog eszközével is fel kell lépni.

– Az antirasszista világnap március 21-én van. Nekem a világbajnokság minden napja március 21-e lesz – fogalmazott Borsi László, aki miután befejezte beszédét, spontán grundfocit kezdeményezett a megjelent óbudai gyerekekkel, és a Honvéd akadémistáival.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.