galéria megtekintése

Gettó helyett új távlatok

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.

Gáborné Haáz Andrea
Népszabadság

A Kontúr Egyesület egyik fontos programjának helyszíne a Hős utca, Budapest X. kerületének egyik közel ezerfős szegregátuma. A gyerekeknek szervezett szabadidős programokban közösségi szolgálatos diákok is segítségükre vannak. Az egyesület elnöke, Balog-Urbanovszky Zsuzsanna korábban családgondozóként dolgozott a Hős utcában, és szívügye ez a projekt.

Hogyan kezdődött a Hős utcai projekt és az iskolai közösségi szolgálatos diákok bevonása?

Azt követően, hogy Magyarországon a középiskolás diákoknak bevezették az iskolai közösségi szolgálatot – amit röviden IKSZ-nek nevezünk –, 2013-ban elindítottuk erre érzékenyítő programunkat, mivel tudtuk, hogy az iskolák nincsenek ilyesmire felkészülve. Aztán 2014 nyarán megrendeztük az első Hős utcai alkotótáborunkat, ahol ma már közösségi szolgálatos diákokkal dolgozunk együtt.

Hogyan esett a választás a Hős utcára?

 

Többen dolgoztunk a X. kerületben vagy a környékén, jól ismertük ezt a városrészt és az előítéleteket az ott élőkkel szemben. Szerettünk volna ezen változtatni. Szabadidős programokat, kirándulást, sportfoglalkozást, alkotótábort szervezünk gyerekeknek. Ebbe bevontuk a Szociális Cirkusz elnevezésű munkacsoportot is, amelynek tagjai megismertették a gyerekekkel a zsonglőreszközök használatát. Későbbi cél, hogy a gyerekek előadásokon is megmutassák, melyikük miben tehetséges.

Fokozatosan kiderül, ki miben tehetséges
Fokozatosan kiderül, ki miben tehetséges
Kontúr Egyesület

Ezeknek a programoknak azért van nagy jelentőségük, mert a környékbeli fiatalok kifejezetten hátrányos helyzetűek. Sok a kábítószerfüggő, kallódó fiatal, jellemző az önkényes lakásfoglalás, a munkanélküliség és a prostitúció. Most már a kicsik szülei is lejárnak az alkalmakra, és nagyon érdekes látni, hogy a közösség önvédelmi mechanizmusa abszolút egészségesen működik. Ha olyasmit észlelnek, ami nem oda való, azonnal lépnek.

Akadálymentesítés okostelefonnal

Rendhagyó városnéző sétára invitálta nemrégiben a sajtó képviselőit a Magyar Turizmus Zrt.: Budapest belvárosában kerekes székes, gyalogló és babakocsit toló csapat tesztelt egy hazai startupfejlesztést, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobilalkalmazást, sikerrel. Tovább a cikkre: >>>

Miben segítenek az egyesületnek a közösségi szolgálatos diákok, mit jelent számukra ez a tevékenység?

A diákok szívesen vesznek részt a programokon, segítik a lebonyolítást. Volt, hogy ők fociztak a kicsikkel, majd megjelentek idősebb helyi fiatalok, és ők is beálltak. Nekünk nem sikerült megszólítani ezt a korosztályt, tehát ezt kifejezetten az IKSZ-es fiúknak köszönhetjük. A kortárs segítői kapcsolat nagyon jól működik. Azt biztosan megtapasztalják a diákok, milyen az, amikor adnak, amikor ők tesznek valamit másokért. Eleinte tartanak az új helyzettől, aztán belejönnek. Kinyílik számukra a világ, úgy látnak rá bizonyos társadalmi problémákra, hogy észrevétlenül belehelyezkednek az ott élők helyzetébe. A szolidaritás és az alázat mindnyájunkban nő az élmények hatására.

Támogatói háttér

A Kontúr Egyesület projektje a Mol Új Európa Alapítvány – közösségi szolgálatok támogatására szerveződött –KÖSZ! Programja keretében valósul meg; az elnyert összegből zsonglőrfelszereléseket vásároltak a foglalkozásokhoz. A program célja, hogy civil szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat elveinek megfelelő programokat valósítsanak meg 9–12. évfolyamos diákok közreműködésével. A KÖSZ! Program 2015-ben is várja a pályázatokat. Bővebben: www.kozossegi.ujeuropaalapitvany.hu.

 A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a telenor és a Magyar Telekom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.