galéria megtekintése

Gabi néni holnap lenyomja a politikát

10 komment


Lencsés Károly

Az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazási kezdeményezésről dönt pénteken a Nemzeti Választási Iroda. A kérdés nyilvánvalóan rossz, de a tordasi kisvállalkozó örülhet, mert újabb hónapokra elvette az esélyt másoktól, hogy ebben a tárgyban referendummal próbálkozzanak.

Egy talán soha véget nem érő szappanopera újabb folytatását adja elő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken: a boltok vasárnapi zárva tartása kapcsán Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítése lesz napirenden. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?" – erre kérne választ az emberektől

a tordasi kisvállalkozó, aki a hírek szerint maga is üzemeltet vasárnap nyitva tartó boltot.

Az előzményekről csak annyit: próbálkoztak már ebben az ügyben népszavazást kezdeményezni sokan, de az egész bohózatba fulladt. Aki előbb ébredt, az rossz kérdést adott be, aki meg jogilag rendben levő aláírásgyűjtő ívet nyújtott be hitelesítésre, az a párhuzamossági moratóriumnak esett áldozatul. Azonos tárgyban ugyanis nem lehet referendumot kezdeményezni, tehát aki másodikként próbálkozik, az szükségszerűen elbukik. Akkor is, ha az elsőként érkezett kérdés nem hitelesíthető.

 

S amíg a jogorvoslat le nem zárul – tehát a Kúria nem dönt –, addig kár is próbálkozni. A huzavona január óta tart, és a legfőbb bírói fórum már három fordulóban tárgyalta a népszavazási ügyeket. A legfürgébbnek még januárban az Összefogás Pártot vezető Szepessy Zsolt bizonyult, megelőzve a Liga Szakszervezeteket, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét, meg a DK-t. A kérdését a Kúria azonban kidobta.

Akkor megnyílt az út mások előtt is, és a Munkáspárt lett a befutó, míg az MSZP lemaradt. Csakhogy az elsőként benyújtott kérdés megint csak rossz volt, amit a Kúria jogerősen ki is mondott. Jöhettek tehát megint a próbálkozók, de harmadjára egy ismeretlen magánszemély előzött be, a szocialisták és a rendszerbontó civilek pedig foghatták a fejüket.

Ekkor ismét a Kúria következett, és október 20-án kimondta: az NVB mindhárom esetben helyesen döntött, amikor egyik kezdeményezést sem engedte át. Tehát nincs érvényes kérdés, vagyis következhetnek az újak.

A helyzet viszonylag egyszerűnek tűnt, mert már csak két versenyző szállt ringbe: az amatőr Simonné és a profi politikus, a szocialista Harangozó Tamás. A versenyt azonban a kisvállalkozó húsz másodperccel megnyerte, de a beadványát formai hiba miatt a Nemzeti Választási Iroda elnöke visszautasította. Harangozóét pedig azért dobta vissza, mert a párhuzamossági moratórium miatt ő már nem kezdeményezhet e tárgyban népszavazást.

Gabi néni annak ellenére nem szereti a nyilvánosságot, hogy több százezer aláírást kellene összegyűjtenie. Férje még azt is megtiltotta, hogy a háztukat lefotózzuk. Így most csak Almási Balogh Elemér szobrát tudjuk megmutatni Tordasról
Gabi néni annak ellenére nem szereti a nyilvánosságot, hogy több százezer aláírást kellene összegyűjtenie. Férje még azt is megtiltotta, hogy a házukat lefotózzuk. Így most csak Almási Balogh Elemér szobrát tudjuk megmutatni Tordasról
Szabó Miklós / Népszabadság

Mindketten kérték azonban – amire a népszavazási törvény lehetőséget ad –, hogy kerüljön az ügy az NVB elé. Pénteken Simonné lesz napirenden, de a döntés előre borítékolható. A kérdése könnyen megválaszolható ugyan – ki ne értene-e egyet azzal, hogy egy bolt ne nyisson ki akkor, amikor a tulajdonos azt nem akarja –, csakhogy nemigen derül ki, hogy egy sikeres népszavazás esetén a parlamentet milyen jogalkotási kötelezettség terhelné.

Az üzletek nagy részét a törvény erejénél fogva már most is zárva tartásra ítélték, és ehhez képest nemigen érthető, mit akar a kisvállalkozó. Ez tehát eleve kudarcosnak tűnő próbálkozás, és legfeljebb időhúzásra jó.

Gabi néni meghekkelte a népszavazást, majd elbujdokolt a világ elől

Gabi néni egyik nap még benne volt a tévében, mert ügyesen beelőzött, és népszavazási kérdése hamarabb érkezett meg néhány másodperccel az Országos Választási Irodához, mint a szocialistáké. Egy nappal később viszont már nem lehetett megtalálni. Rab László tordasi riportja: >>>

Harangozó kérdése – „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" – jobb, de csak a második. Attól sem lép előbbre, ha Simonné beadványát az NVB is elutasítja, mert ha felülvizsgálati kérelmet nyújt be, meg kell várni a Kúria döntését.

Megint elmegy tehát három-négy hónap, amíg a vasárnapi boltbezárás ügyében referendummal próbálkozni sem lehet. Amúgy meg ne legyen kétsége senkinek: ha egy jó kérdés végre minden fórumon átmenne, valaki az Alkotmánybíróság előtt fogja megtámadni az egészet, miként tették ezt a férfiak negyven év munkaviszony után történő nyugdíjazásáról szóló referendum kapcsán.

Akkor pedig az alkotmánybírák még a népszavazást mindenáron megakadályozni kívánó – vélhetően nem egyéni ambíciókat tápláló, inkább a Fidesz által mozgatott – trolloknak adhatnak igazat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.