galéria megtekintése

Trollkodáson bukott el a boltzáras népszavazás

31 komment


Bita Dániel

Még jó darabig nem indulhat aláírásgyűjtés a vasárnapi boltzár eltörléséért. A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött: nem az MSZP és nem a civil tüntetésszervezők, hanem egy eddig ismeretlen magánszemély adta be a megfelelő pillanatban a kérdését. Amely sajnos értelmetlen, de arra pont jó, hogy újabb hónapokra megbénítsa a valódi próbálkozásokat. Az ülés botrányba fulladt.

Nehéz eldönteni, hogy bűnügyi helyszínelésre vagy bohózatra emlékeztet inkább, ami a kötelező vasárnapi zárva tartás megszüntetését célzó népszavazási kezdeményezésekkel történik. A két illetékes választási szerv ugyanis csak abban értett egyet, hogy az MSZP-s Lukács Zoltán nem jó pillanatban adta be kérdését: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint a megengedettnél két órával korábban, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint pár perc késéssel. Az NVB ülésén végül ez utóbbi értelmezés győzött – így lehetett a több más kérdésben „rendszerbontó" népszavazást szervező civilek próbálkozását is eredménytelennek minősíteni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az MSZP kísérlete végül azon bukott el, hogy egy magánszemély – Wodicska Zoltán – június 30-án délután pár perccel előbb érkezett meg a választási bizottság Alkotmány utcai épületébe, mint Litresits András, a szocialisták delegáltja. Csakhogy Litresits adta le előbb az aláírásgyűjtő ívet, mivel neki nem kellett a portán regisztrálnia, belépőjével csak felsétált a választási irodába. És úgy gondolta, az számít, hogy mikor veszik át tőle hivatalosan a papírokat.

 

Az NVB többsége szerint azonban jogtalan előnyt szerzett azzal, hogy nem kellett igazolnia magát a bejáratnál. Az MSZP delegáltját személyes érintettsége miatt kizárták a népszavazási kezdeményezések elbírálásából, Patyi András, a bizottság elnöke azt is megjegyezte: nem az MSZP, hanem Lukács Zoltán magánszemély (a szocialista párt alelnöke) volt a beadványozó. Szerinte az, hogy Litresits járt el a nevében, olyan, mintha bíró adna be keresetet a felperes helyett. Litresits viszont arra hivatkozott: korábban nem volt gond abból, hogy pártdelegáltként az MSZP képviseletében jár el, csak most, hogy „éles a helyzet", és a szocialisták közel kerültek ahhoz, hogy népszavazást szervezzenek a vasárnapi zárva tartás eltörlése érdekében.

Az NVB ezt megelőzően arról vitázott, hogy mikortól számít jogerősnek egy kúriai döntés: amikor az NVI honlapján megjelenik, vagy onnantól, hogy a legfőbb bírói fórum oldalán közzéteszik? A választási iroda ugyanis első körben azért utasította vissza Lukács kezdeményezését, mert az délután negyed ötkor érkezett, tíz perccel azután, hogy az NVI honlapján publikálták a Munkáspárt aláírásgyűjtő ívét elutasító Kúria-döntést. Ezzel nyílt meg a lehetőség az újabb beadványok előtt. Pálffy Ilona NVI-elnök szerint azonban nem ez számít, hanem az, hogy maga a legfőbb bírói fórum csak este hat óra után tette elérhetővé a döntést saját honlapján. Ez az értelmezés megnyitotta volna az utat az előtt, hogy a négy kérdésben – a tankötelezettség korhatárának felemelése, a rászoruló gyerekek ingyenes étkeztetése, a kötelező kamarai tagság eltörlése és a képviselői fizetés mellé járó nyugdíj megszüntetése érdekében – már aláírásokat gyűjtő civilek a vasárnapi boltzár ellen is népszavazást szervezzenek. Ők ugyanis másnap adták be kérdésüket.

Az NVB viszont úgy döntött: június 30-án már 16:05-kor megnyílt a lehetőség az újabb kérdések beadása előtt, és a jól értesült Wodicska Zoltán érkezett elsőként a portára. Róla csak annyi információ lelhető fel – ha nem különös véletlen a névegyezés –, hogy Schmuck Andor szociáldemokrata pártjának képviselő-jelöltje volt a VI. kerületben, és hat szavazatot szerzett. Emlékeztetőül: Terézvárosban a Fidesz és a Szociáldemokraták gyanúsan egyező ajánlásokat adtak le, emiatt a rendőrség nyomoz.

Az NVB általában éteri nyugalomban zajló ülése középületben ritkán látható botrányba fulladt.

Lukács Zoltán – amikor több mint félórányi tárgyalás után kezdett nyilvánvalóvá válni: elkaszálják az MSZP népszavazási kezdeményezését – közbeszólt, és arról érdeklődött, mikor mondhatja el az érveit. Patyi András jelezte, erre elnökként ő adhatna lehetőséget, de nincs ilyen szándéka, a kérdést Lukács megszólalása nélkül is el tudják dönteni. Amikor Lukács emiatt elégedetlenkedett, az NVB elnöke felszólította: üljön le és hallgasson, különben kivezetteti. „Nagyon megrémültem" – mondta a szocialista politikus, és megint azt kérdezte, mikor szólalhat fel. Patyi ezt fenyegetésnek értékelte, és ismét a terem elhagyására szólította fel Lukácsot, aki mellé ekkor már a biztonsági őr is odalépett, és megpróbálta távozásra bírni.

Lukács viszont folytatta: azt mondta, az NVB pártérdekeket képvisel, és méltatlan a magyar emberek képviseletére. A bizottság elnöke ekkor megelégelte a szóváltást, és azt, hogy a kamerák mind Lukácsot veszik, és szünetet rendelt el. Az MSZP alelnöke kiment, és az épület előtt összegyűlt két tucatnyi szimpatizáns előtt is elismételte a véleményét. Ezt kihasználva az NVB folytatta az ülését, elutasította Lukács népszavazási kezdeményezését, és megállapította, hogy jó időzítésének köszönhetően Wodicska Zoltán szerzett jogot arra, hogy kérdését elbírálják.

Ám sajnálatos módon Wodicska kérdése – túl azon, hogy helyesírásilag sem tökéletes, ami szintén kizáró ok szokott lenni – értelmezhetetlen.

Úgy szól: „Egyet ért ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap és az üzletek zárva tartsanak?" Az NVB megállapította, nem világos, hogy a beadványozó tényleg mindenkinek megtiltaná-e a vasárnapi munkavégzést vagy csak az üzleteket tartaná zárva, így ez a kérdés alkalmatlan arra, hogy népszavazást írjanak ki róla.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Így sem nyílhat meg azonban az út a rendszerbontó civileket képviselő Vajda Zoltán kérdése előtt. Wodicska Zoltáné ugyanis az elsőbbség – Vajda másnap érkező beadványát is nem is vizsgálta érdemben az NVB –, és a Kúriának 90 napja van arra, hogy felülvizsgálja a mostani döntéseket. Ez azt jelenti, hogy újabb hónapokig nem indulhat meg az aláírásgyűjtés. Ha pedig dönt a bíróság, újra jöhet egy, az időzítéshez nagyon értő magánszemély, aki blokkolja a valódi próbálkozásokat.

Összeférhetetlenségi eljárást kezd az MSZP

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Patyi András, az NVB elnöke ellen az NVB-nél - közölte Lukács Zoltán. Az MSZP-s politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: a választási bizottság tagja "nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban". Márpedig Patyi András nem csupán a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem többi között a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak is elnöke, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, "amelynek három minisztérium a fenntartója" - mondta Lukács Zoltán. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.