galéria megtekintése

Most már hisznek a Balla-gyilkosság magára valló gyanúsítottjának

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Új gyanúsítottja van a Balla Irma-gyilkosságnak. D. Lajos egyszer már magára vállalta a gyilkosságot, de utána visszavonta a vallomását. Egy korábban figyelmen kívül hagyott DNS-minta elemzése vezette a nyomozókat hozzá. Schönstein Sándor, Balla Irma fia, akit korábban anyja meggyilkolásával gyanúsítottak, lapunknak azt mondta: most kiderülhet a teljes igazság.

Schönstein Sándor, a meggyilkolt Balla Irma fideszes politikus fia azt követően adott nyilatkozatot lapunknak, hogy a rendőrség bejelentette: a váci börtönben más ügyei miatt kiszabott nyolcéves szabadságvesztését töltő D. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki a 2007-es Balla-gyilkosság ügyében.

Balla Irma temetése
Balla Irma temetése
Oláh Tibor / MTI

 D. Lajos egyszer már volt „majdnem gyanúsított” az ügyben, miután magára vállalta a gyilkosságot. Később azonban az önvádat visszavonta, azt mondta, csak azért tett beismerő vallomást, mert így, ha rövid időre is, kiszabadulhatott a rácsok mögül, és találkozhatott a barátnőjével. Miután önmagát vádolta gyilkossággal, visszavont vallomását a vádhatóság később már nem vehette figyelembe.

 

Balla Irmát 2007 húsvétján verte agyon debreceni otthonában ismeretlen gyilkosa. Holttestét Sándor fia találta meg, aki a bűntény éjjelén Debrecentől távol barátaival közös szalonnasütésen volt.

Egy évvel később a rendőrség a megdönthetetlennek tűnő alibije ellenére őt gyanúsította meg Balla Irma meggyilkolásával. Első fokon 2010-ben 12 év fegyházra ítélték, ám az elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, a megismételt eljárás végén pedig a bíróság azzal mentette fel, hogy a vádhatóság által elébük tárt bizonyítékok alapján nem állapítható meg Schönstein bűnössége.

„Itt a gyilkos”

D. Lajos olyan részletes leírást adott a tetthelyről, hogy a tárgyalóteremben egy pillanatra megállt a levegő: a jelenlévők úgy néztek rá, mint a képviselő gyilkosára. Mindenki arra számított, hogy a vádhatóság már nem Balla Irma fiára, hanem D. Lajosra fog koncentrálni. Nem így történt. Kácsor Zsolt riportját itt olvashatják.

Schönstein jogerős felmentése után a Petőfi Attila vezette kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztály gyakorlatilag elölről kezdte a nyomozást, s végül ők gyanúsították meg a napokban D. Lajost.

Schönsteint szabadlábra helyezték, majd 20 milliós kártérítést kért az államtól. Kezdetben úgy tűnt, az állam rá nem jellemző módon önként fizetni fog, de a tárgyalások aztán megrekedtek, így az ártatlanul előzetesben töltött időért járó kártérítésért pereskednie kell. 

Schönstein Sándor, Balla Irma fia
Konyhás István / Népszabadság

– D. Lajos meggyanúsítása azonban új helyzetet teremtett az ügyben – mutatott rá Magyar György, Schönstein jogi képviselője. – Immár azért a személyiségi jogi sérelemért is perelhetünk, amit azzal okoztak Schönstein Sándornak, hogy ártatlanul anyagyilkosnak bélyegezték meg. Amint a jogi feltételek adottak lesznek, perújítást nyújtunk be. Nem mindegy ugyanis, hogy azért mentették fel, mert bizonyítékokkal nem volt kellően alátámasztva a bűnössége, vagy azért, mert nem ő követte el a gyilkosságot – szögezte le Magyar.

Ezt mondta Schönstein Sándor is lapunknak. – Örülök, hogy nyolc év után megtalálták azt a DNS-t, amely a valódi gyilkos nyomára vezette a rendőrséget. Nem sok reményt fűztem már ahhoz, hogy valaha is kiderül a teljes igazság. Persze ha nyolc évvel ezelőtt megtalálják azt a DNS-t, egy sor kellemetlenséget, meghurcoltatást elkerülhettem volna. Az egész életem másképp alakulhatott volna. Most már nincs más dolgom, mint hogy képviseljem meggyilkolt édesanyám érdekeit – mondta.

A rendőrségen senkit nem értünk el, aki kommentálta volna a fordulatot. Úgy tudjuk, egy korábban figyelmen kívül hagyott DNS mellett Balla Irmának a tetthelyről ellopott mobiltelefonja – a telefon „mozgásának” és állítólag a róla kezdeményezett hívásoknak az elemzése – vezette D. Lajos nyomára a nyomozókat. Kérdés, hogy mindezek az adatok miért csak most kerültek elő. Sem a gyilkos DNS-e, sem a mobiltelefon cellainformációi nem most keletkeztek. Illetve, ha már korábban is a rendőrség birtokában voltak, miért Schönsteint és miért nem D. Lajost gyanúsították meg 2009-ben Balla Irma ügyében?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.