galéria megtekintése

Fogyatékos magyar lánnyal statuálnak példát a svédek

15 komment


Bita Dániel

Svédországban nem maradhat, Magyarországon viszont nincs kihez mennie, ezért intézetbe kerülhet a húszéves Wilhelm Fruzsina. Az árva, szellemi sérült lány két és fél éve él Malmőben a nagynénjével. A nő a svéd hatóságok szerint nem tudja előteremteni Fruzsina gondozásának költségeit.

– Mindent megtettem, többet már nem tudok tenni – mondogatta Ruff Ágnes kedden délután a svéd nagykövetség előtt, ahová néhány ismerős és legalább ugyanannyi újságíró, fotós kísérte el. Azért ment, hogy átadjon 2300 aláírást: ennyien támogatták Svédországban, hogy Ágnes sérült unokahúga, Wilhelm Fruzsina ott maradhasson.

Az aláírás az utolsó szalmaszál
Az aláírás az utolsó szalmaszál
Veres Viktor / Népszabadság

Ez az utolsó szalmaszál, amelybe kapaszkodhatnak, miután hiába próbálkoztak családegyesítéssel, hiába készült több mint egymilliós nézettségű videó Fruzsina történetéről, jogerős döntés írja elő, hogy a lánynak el kell hagynia Svédországot. A bevándorlási hivatal már fel is szólította a nyolcévesek szellemi szintjén élő Fruzsinát, hogy útlevelével és repülőjegyével együtt fáradjon be hozzájuk. A végzést végül azért nem adták át, mert a hivatal belátta, gondnok híján ez nem lehetséges, márpedig annak kirendelését elmulasztották.

Ruff Ágnes attól tart, a migrációs hivatal célja most pár héten belül egy átmeneti gondnok kijelölése, akinek csak annyi lenne a dolga, hogy átveszi a határozatot, és kikíséri a lányt a repülőtérre. A gondnokot svédül úgy is mondják: god män, azaz jó ember. A nő szerint erre a feladatra másik elnevezést kellene használni.

 

Svédország ismert arról, hogy emberségesen bánik a migránsokkal. Ruff Ágnes szerint az övékhez hasonló történet még nem volt az skandináv országban. Csakhogy Fruzsina uniós állampolgár, és a svédek szerint nincs szüksége olyan kezelésre, amelyet ne kaphatna meg Magyarországon, ahol nagykorúságáig élt. Azzal érvelnek, nem humanitárius ügyről van szó, az EU tagállamaitól elvárható, hogy kezeljék polgáraik szociális nehézségeit. A tartózkodási engedélyt ahhoz kötik, hogy a kérelmező Svédországban dolgozzon, tanuljon, vagy képes legyen ellátni magát, illetve legyen valaki, aki gondoskodik róla. Csakhogy a svéd hatóságok szerint a részmunkaidőben könyvelőként dolgozó Ruff Ágnes keresete és az 1500 korona – nagyjából 50 ezer forint – fogyatékossági támogatás ehhez nem elegendő, a svéd adófizetőktől viszont nem várható el, hogy élete végéig fedezzék a sérült lány megélhetését és kezelését.

Ruff Ágnes megerősítette, a magyar külügyminisztérium felajánlotta, hogy akár pénzzel is támogatja Fruzsina svédországi gondozását – annyival, amennyibe az Magyarországon kerülne. A nő hálás a segítségért, de ez sem garancia semmire.

Fizetnénk a svédeknek

Wilhelm Fruzsina ügyében a kormány minden törvényes megoldásra kész – jelentette ki Szijjártó Péter kedden a parlamentben újságíróknak. A külügyminiszter utasította a stockholmi nagykövetet, hogy tárgyaljon a svéd adóhivatal vezetőivel, mert a migrációs hivatal pénzügyi kérdésként tekint a lány ügyére. Szijjártó azt mondta: Magyarország kész átadni a svédeknek azt az összeget, amely Fruzsina hazai ellátását fedezné, ha kiutasítják.

Fruzsina a szülei halála után, tizennyolc éves koráig Magyarországon, egy másik – apai ági – nagynénjével élt. Miután nagykorú lett, nem akartak tovább gondoskodni róla, a lány így maradt Malmőben, ahová eredetileg csak látogatóba ment. Ruff Ágnes nagynénje, aki szintén ott volt kedden a követség előtt, lapunknak azt mondta: a lánynak nagyon nehéz élete volt, itteni gyámja rosszul bánt vele, de most végre családban élhet, ezután óriási trauma lenne, ha Magyarországon egy otthonba kerülne. Míg távol van, Malmőben Ágnes 19 éves lánya figyel Fruzsinára, aki nem igazán érti, mi történik körülötte, nem fogja fel, hogy előfordulhat: el kell válniuk egymástól.

Csak remélik, hogy az emberség felülkerekedik a jogon
Csak remélik, hogy az emberség felülkerekedik a jogon
Veres Viktor / Népszabadság

A svéd nagykövet épp Stockholmban van, de a követségen megígérték, hogy az aláírásokról tájékoztatják az illetékeseket. Ágnes addig is reménykedik, hogy az emberség az utolsó pillanatban felülkerekedik a jogon.

Az lenne csak a svédcsavar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.