galéria megtekintése

Fogást keresnek Gyurcsányon

Cáfolta a Fidesz, hogy a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezné Gyurcsány Ferenc cégének uniós megbízása miatt. Az összeférhetetlenségi szabályok szigorítása és a pártoknak juttatható magánadományok maximalizálása viszont elképzelhető.

A Fidesz parlamenti frakciója a Demokratikus Koalíciónak nyújtott költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi – adta hírül a Napi Gazdaság. Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető-helyettes azonban cáfolta, hogy ezt terveznék. Bár a Fidesz elfogadhatatlannak és bújtatott párttámogatásnak tartja azt, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök tulajdonában álló Altus Zrt. konzorciumban 1,5 milliárd forintot nyert el az Európai Bizottságtól a következő uniós fejlesztési ciklus tervezési dokumentumainak elemzésére, Gulyás azt mondta: jogszerű, alkotmányos és európai megoldást keresnek. Márpedig – ismerte el – a jogszabályok nem teszik lehetővé a pártfinanszírozás felfüggesztését.

Bár a törvény módosítását is javasolhatnák – ehhez kétharmados többség kell –, szerinte inkább az összeférhetetlenségi szabályok megváltoztatása lenne célszerű. Kérdésünkre elmondta: gátat lehetne szabni például annak, hogy magánszemélyek mekkora összeggel támogathatják a pártokat. Gulyás utalt arra, hogy Gyurcsány tavaly 16 millió forintot ajánlott fel a DK-nak, ekkora bevétele pedig csak a cégéből származott. A másik lehetőség a fideszes politikus szerint annak korlátozása, hogy egy képviselő vállalkozása milyen állami vagy uniós megrendeléseket kaphat. A Fidesz emellett felkéri a kormányt, vizsgálja meg, hogy az Európai Bizottság és az Altus közötti szerződés jogszerű-e, mivel az uniós testület egy ráruházott hatáskörről mondott le az ellenzéki pártelnök cége javára.

Gyurcsány Ferenc Brüsszelben abszurditásnak nevezte a DK állami támogatásának esetleges megvonását. A politikus közölte, derekasan meg fogják védeni magukat, a pártnak tiszta a lelkiismerete, pénzügyei kiállják a nyilvánosság próbáját. „Tavaly 16 millió forinttal támogattam a pártot, és büszke vagyok rá, hogy ezt megtehettem. A feleségemmel szoktam megbeszélni, hogy a törvényesen leadózott jövedelmemet mire költöm el, ehhez a miniszterelnöknek semmi köze" – mondta a pártelnök. Gyurcsány szerint az Altus vezette konzorcium által már elnyert brüsszeli megbízás – a jelenlegi számítások szerint – tíz-egynéhány millió forintos árbevételt hozhat az általa alapított cégnek. Ebből azonban a tavalyi év végéig egyetlen fillér sem folyt be. „Orbán vejének világítástechnikai megbízásai több nyereséget hoznak", mondta. A DK éves állami támogatása 240 millió forint, közölte kérdésre válaszolva.

 
Gyurcsány Ferenc a párt új logójának bemutatóján, most azt mondta: a DK pénzügyei kiállják a nyilvánosság próbáját
Teknős Miklós / Népszabadság

Az Altus Zrt. bepereli Orbán Viktort, amiért a múlt héten Strasbourgban botránynak nevezte a cég bizottsági megbízását, és azt mondta: a vak is látja, hogy a vállalkozás pártpolitikai célokra is használja az uniós forrásokat. Dobrev Klára vezérigazgató, Gyurcsány Ferenc felesége közölte: a miniszterelnök szavai nyomokban sem fedik a valóságot. A kormányfőt egyébként tegnap Székesfehérváron is megkérdezték az Altus uniós megbízásáról, neki azonban – látszólag – sem a cég, sem a Demokratikus Koalíció neve nem jutott eszébe, s csak annyit mondott: az eset példátlan a magyar demokrácia történetében, ezért meg kell beszélni. 

A Fideszt a miniszterelnök vejének és az igazságügyi miniszter ügyvédi irodájának megbízásai nem zavarják

A veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. állami megbízásai nem minősülnek tiltott pártfinanszírozásnak? – kérdezte Schiffer András LMP-frakcióvezető a parlamentben a miniszterelnököt. Arról is érdeklődött, a kormányfő döntött-e olyan közvilágítási pályázati kiírásról, amelyen az Elios győzött. Orbán azt mondta: megszokta már, hogy amikor a családtagjait támadják, akkor őt támadják, ezért csak általánosságban válaszol a kérdésekre. Azt állította, a fejlesztési miniszteren keresztül arra kérte az állami vállalatok vezetőit, hogy aki rá vagy a családjára hivatkozva kér előnyt, „azt azonnal zavarják el”. A kormányfő ugyanakkor azt mondta: nem lesz ellenzője annak az LMP-s javaslatnak, hogy a döntésekben részt vevők családtagjait zárják ki a pályázatokon indulók köréből. A Fideszt más fura ügyletek sem foglalkoztatják, például az sem, hogy az igazságügyi miniszter vagy a frakciószóvivő ügyvédi irodája zsíros kormányzati megrendeléseket kap százmilliós nagyságrendben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.