galéria megtekintése

Ezért diktátorozta le Juncker Orbánt

Brüsszeli forrásaink szerint nem véletlenül hangzott el a meglepő üdvözlés Rigában az Európai Bizottság elnökétől. Az EB-nek nincs más eszköze a fellépésre, így Juncker a diktátorozással adta Orbán értésére, hogy nem annyira menő, amit csinál.

— Jól ismert Juncker elnök úr meglehetősen közvetlen, vagány stílusa. A magyar miniszterelnök üdvözlése egy hosszú és unalmas ceremóniát föloldó, szórakoztató pillanat volt, amelynek során Orbán Viktor „nagyhercegnek” nevezte a bizottsági elnököt. Ennyi történt, semmi több — válaszolta Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője a Népszabadság érdeklődésére. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a múlt heti rigai csúcstalálkozót megelőző fogadási ceremónián Jean-Claude Juncker miért üdvözölte Orbán Viktort „Helló, diktátor!” felkiáltással, meg is paskolva a kormányfő arcát.

Best of Juncker

Ahogy az képgalériánkban is látható, Európa egyik legnagyobb hatalmú politikusának diplomáciai eszköztárában a puszilkodás, a hátba veregetés, a saller és a nyakkendővel bohóckodás is szerepel.

Schinas szerint Juncker, aki 33 éve politikus és 19 évig volt Luxemburg miniszterelnöke, jól ismeri a tagállamok vezetőit, és valamennyivel jó, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló kapcsolatot ápol.

 

A Junckert közelről és régóta ismerő forrásaink szerint a bizottsági elnök komolyan is gondolta, meg nem is, amit Orbánnak mondott. Egybehangzó a vélekedés, hogy nem véletlenül hangzott el a meglepő üdvözlés, a politikus így akarta a magyar miniszterelnök tudomására hozni, hogy fenntartásai vannak kormánya tevékenységével kapcsolatban. Mivel a Bizottságnak nincsenek eszközei arra, hogy fellépjen az aggodalomra okot adó fejleményekkel kapcsolatban, Juncker ezt a módszert választotta bírálatának kifejtésére — hallottuk több forrásból.

Alexisz Ciprasz görög kormányfőt Juncker azzal szivatta Brüsszelben, hogy oadaadja neki a nyakkendőjét, ha már ő anélkül érkezett Rigába
Alexisz Ciprasz görög kormányfőt Juncker azzal szívatta Brüsszelben, hogy odaadja neki a nyakkendőjét, ha már ő anélkül érkezett Rigába
Ints Kalnins / Reuters

A volt luxemburgi miniszterelnök állítólag kedveli Orbánt — annak ellenére, hogy az igyekezett megtorpedózni bizottsági elnökké választását —, de ennél fontosabb, hogy mindketten azonos pártcsaládhoz, a konzervatív Európai Néppárthoz (ENP) tartoznak. Junckernek minden támogatásra és szövetségesre szüksége van ahhoz, hogy a programját megvalósíthassa, és ebben elsősorban a néppártiakra, benne az Orbán vezette Fideszre kíván támaszkodni.

Formában volt

Juncker mindenkit kiosztott a rigai uniós csúcson. Volt ott minden: csattogtak a sallerok és a puszik, a gyaníthatóan illuminált állapotban lévő Juncker közben mindenkinek a nyakkendőjét mutogatta, és folyamatosan beszólogatott a vendégeknek. Hogy meddig merészkedett, arról itt írtunk.

Jean-Claude Juncker politikai hitvallása, hogy a nézeteltérések rendezésének útja a tárgyalás, a meggyőzés, többnyire a nyilvánosság kizárásával zajló kompromisszumkeresés. Kollégáival igyekszik bensőséges kapcsolatot ápolni, ennek része a tréfálkozós, hátba veregetős, bratyizós stílus. Tárgyalópartnereit gyakran megöleli, átkarolja, puszit nyom a arcukra. Ez a személyiségéből fakad, de — mint beszélgetőtársaink rámutattak — része politikai stratégiájának. Hisz az emberi szó és gesztus meggyőző erejében.

Brüsszeli veteránok még emlékeznek rá, hogy annak idején Tony Blair brit miniszterelnököt „Tony boy”-nak (Tony fiúnak) nevezte, és rendszeresen kokit nyomott Silvio Berlusconi olasz kormányfő fejére. Nemrégiben a svájci elnök asszonyt, a Brüsszelbe látogató Simonetta Sommarugát árasztotta el a csókjaival.

Juncker Brüsszelben Simonetta Sommaruga svájci államfőt árasztotta el csókjaival
Juncker Brüsszelben Simonetta Sommaruga svájci államfőt árasztotta el csókjaival
Francois Lenoir / Reuters

Juncker kilóg a sorból száraz humorával, tréfás megjegyzéseivel is. Emlékezetes, amikor az Európai Unió alkotmányos szerződését elvető, 2005 júniusában tartott hollandiai népszavazás után a tagállamközi Tanács sajtótermében hangosan lefitymálta a Philips által gyártott, éppen működésképtelen mikrofont.

Az elnök nem az egészséges életmód követője, pedig az általa vezetett Bizottság annak harsány szószólója. Láncdohányos hírében áll, és nem veti meg az alkoholt sem: Brüsszelben legendák keringenek arról, hogy szeret a pohár fenekére nézni. Mondják, hogy csak a hétköznapokon dolgozik Brüsszelben, a hétvégéket otthon, a szomszédos Luxemburgban tölti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.