galéria megtekintése

Fideszes megrendelésre állították fel a XV. kerületi polgármestert?

10 komment


Lencsés Károly

Megsemmisítette a budapesti XV. kerületben a választás eredményét a helyi választási bizottság – erősítette meg kérdésünkre Hajdu László, akiről a testület korábbi határozatában megállapította, az érvényes és eredményes választás alapján ő a városrész DK-s polgármestere.

A vélhetően a Fideszhez köthető kifogások alapján ezt írta felül a bizottság csütörtökön. Hajdu szerint politikai megrendelésre született a döntés, hiszen a kormányoldal világossá tette: a DK-val az önkormányzatban semmilyen együttműködést nem tud elképzelni.

Hajdu László. A szakértő szerint ilyen alapon az összes kerületben meg kellene ismételni a szavazást, ahol az összefogásban érintett erők győztek
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

A panaszosok azt kifogásolták, hogy Hajdú a Facebook-oldalán és más internetes felületen a demokratikus ellenzék jelöltjeként tüntette fel magát. Sérelmezték azt is, hogy plakátokon és egyes kiadványokban a DK, mint jelölőszervezet mellett szerepelt az Együtt, a PM, az MSZP és egy társadalmi szervezet logója is. Ezzel azt a látszatot keltette, hogy az összes szerveződés közös jelöltje, amivel megtévesztő módon befolyásolta a választói akaratot – állítják.

 

A helyi választási bizottsághoz korábban is érkeztek hasonló tartalmú beadványok, és a testület azoknak részben helyt is adott. Az egyik határozatukban például megállapították azt, hogy Hajdu nem a „demokratikus ellenzék", hanem kizárólag a DK jelöltje, és így a plakátja „alkalmas a választói akarat befolyásolására, a választók megtévesztésére, ezáltal jogsértő". Emiatt a politikust és pártját több alkalommal összesen milliós nagyságrendű pénzbírsággal sújtották, és eltiltották a további jogsértéstől.

Ennek ellenére a választási bizottság hétfőn eredményt hirdetett. Azt azonban a törvényes határidőn belül megtámadták, és a testület a kifogások alapján csütörtökön úgy döntött, hogy – a kis szavazatkülönbségre tekintettel – a polgármester-választást egészében meg kell ismételni, továbbá két helyi választókerületben is újra kell szavazni. A bizottság november 9-re mindjárt ki is tűzte az új választás napját.

Szoboszlai György választási szakértő szerint lehetséges, hogy a helyi választási bizottság tévesen értelmezte saját hatáskörét. Ha ugyanis az eredményt támadják meg, a kifogásról a hatályos szabályozás szerint a hierarchiában eggyel magasabb szintű fórumnak, tehát a Fővárosi Választási Bizottságnak kellene határoznia. Saját korábbi döntését ugyanis jogorvoslati eljárásban általában egyetlen szerv sem változtathatja meg – tette hozzá.

Az ügy érdemét tekintve is hibás a határozat – hangsúlyozta Szoboszlai. Egyetlen rendelkezést sem sért az – állította –, ha valaki a kampány során arra hivatkozik, hogy a jelöltségét mely szervezetek támogatják. Az ilyen tájékoztatás csak akkor lenne félrevezető, amennyiben valótlanul állítaná, hogy kik állnak mögötte. Amíg azonban a plakátokon feltüntetett szervezetek nem tiltakoznak, Szoboszlai szerint ilyesmiről szó sem lehet.

A döntés azért is abszurd, mert az egész fővárosi kampány a baloldali ellenzék koordinált indulásáról szólt, és ilyen alapon az összes kerületben meg kellene ismételni a szavazást, ahol az összefogásban érintett erők győztek – mondta a szakértő.

Egyébként az efféle együttműködést a Fidesz által egyoldalúan módosított választási szabályok kényszerítették ki, hiszen ha az egyes pártok sem indíthattak volna legalább tucatnyi kerületben saját nevük alatt polgármesterjelöltet, nem állíthatnak kompenzációs listát.

Ezért nem volt más megoldás, mint hogy hivatalosan az indulók egy részét csak egyetlen párt jelölte, miközben mindegyik a támogatásáról biztosította. Hajdu emiatt sem érti a döntést, hiszen úgy látja, joga volt feltüntetni a plakátjain az összes olyan szervezetet, amelyet maga mögött tudhatott.

Ha ez a Fidesz szerint óriási bűn, a többi kerületben miért nem támadták meg az eredményt? – tette fel a kérdést. Az eljárást egyébként azért is méltánytalannak tartja, mert a választási bizottság csütörtökön a DK jogi képviselőjének szót sem adott, és gyakorlatilag érdemi vita nélkül határozott.

A politikus leszögezte: természetesen fellebbeznek, és ha kell, elmennek a Fővárosi Ítélőtábláig. A pénzbüntetést kiszabó határozatokat már megtámadták, azokról pénteken dönt a Fővárosi Választási Bizottság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.