galéria megtekintése

Felejtés vagy befogadás?

Kedden közjáték szakította meg az ELTE második világháborús emlékműve átadásának első évfordulójára a témában megjelent kötetek bemutatóját. A Komoróczy Géza és a szervezők – például György Péter – közötti összezördülés tényénél azonban fontosabbak a szóváltás mögött meghúzódó szemléleti különbségek.

Tavaly ilyenkor avatták fel az ELTE bölcsészkarának téglái között húzódó második világháborús emlékművet, amely azokra az egyetemi polgárokra emlékeztet, akik a világháború és a vészkorszak következtében haltak meg. Mivel tudatosan törekedtek arra, hogy az emlékmű ne disztingváljon az egyetem egykori polgárai között, a koncepció megvalósulása közben is megkezdődtek a viták arról, hogy lehet-e „egy kalap alá venni” a zsidóságuk miatt meggyilkolt halottakat, a népirtás ­áldozatait a többi, a világháború során halálát lelő hallgatóval és oktatóval.

A kezdetektől fogva és ma is vitatott, többszörösen díjazott emlékmű az ELTE 200 méter hosszú bronzsávján
A kezdetektől fogva és ma is vitatott, többszörösen díjazott emlékmű az ELTE 200 méter hosszú bronzsávján
Teknős Miklós / Népszabadság

Voltak, akik úgy látták, hogy ez a megoldás döntő fontosságú különbségeket mos el. Ennek a meggyőződésnek adott hangot a keddi könyvbemutatón váratlanul magához ragadva a szót Komoróczy Géza, az egyetem roppant tekintélyű assziro­lógus-hebraista professzora. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy szerinte nem elfogadható, hogy az emlékmű bronzcsíkján nem szerepelnek héber feliratok, hiszen a megnevezett áldozatok döntő többsége zsidó, sokuk héberül imádkozó, gyakorló zsidó volt.

 
György Péter
György Péter
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Azt, hogy milyen feliratok szerepeljenek a bronzcsíkon, hosszú és alapos vita előzte meg, az előkészítő munka diákok és oktatók részvételével zajlott. György Péter, az egyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének vezetője, aki az egyik ötletgazda volt Dezső Tamás, a bölcsészkar nemrég leköszönt dékánja mellett, azt hangsúlyozta lapunknak, hogy az emlékműállítás kultúra- és generációközi vállalkozás, ezért kaptak a hallgatók ugyanolyan lehetőségeket az események formálására, mint oktatóik. Annyira, hogy a most bemutatott, a tavalyi átadást kísérő tudományos konferencia előadásait és az építészeti ötletpályázatra beérkezett művek koncepcióját tartalmazó kötetet ők hozták létre, „tanári kontroll” nélkül.

Az, hogy a bronzcsíkon csak annyi szerepel az áldozatok neve mellett, amennyi a levéltári adatokból rekonstruálható volt, közös döntés eredménye. Az egyetemnek a meggyilkoltak egyként voltak polgárai, és azokat, akiket a magyar állam, az ­ELTE fenntartója annak idején kitagadott, most egykori egyetemük ezzel a felsorolással újra integrálja, jóvátéve annyit, amennyit jóvá lehet még tenni. Ehhez a gesztusrendszerhez tartozott az avatás alkalmával Dezső Tamás bocsánatkérése az áldozatoktól, saját és elődei nevében. Ugyanakkor az adatokból is világosan kiderül és a központi felirat is jelzi, hogy a felsoroltak igen tekintélyes része a holokauszt áldozatává lett.

Komoróczy Géza
Komoróczy Géza
Teknős Miklós / Népszabadság

De nem akarták kizárni Komoróczy professzor álláspontját sem. A frissen megjelent kiadványban szerepel az az értekezése, amelyben a nevek megkülönböztetés nélküli felsorolása ellen érvel, úgy, ahogy tavaly, az avatás idején tartott konferencián is tette. Komoróczy arról ír, hogy „a halál ténye nem írja felül azt, hogy a második világháború áldozatai mi okból és mi módon haltak meg”. Jelzi, hogy az egyetem maga is „két és fél évtizeden át színtere volt a zsidókkal szembeni megalázó atrocitásoknak… és az erőszakos haláluk miatti felelősséget most betakarjuk a háborús áldozatok közömbös kifejezésével”. A professzor lapunknak nyilatkozva azt is hozzátette mindehhez, hogy bár maga sem vitatja, hogy a holokauszt áldozatai állampolgárként is, önértelmezésük szerint is magyarok voltak, azonban mégiscsak zsidóként gyilkolták meg őket.

György Péter szerint akceptálható, hogy egy kivételes életművel rendelkező tudós a beszédek eltervezett rendjével szemben is ismételten kifejtse személyes véleményét az emlékezés szerinte helyes és helytelen módjairól: „mélyen megértem az álláspontját, de határozottan nem értek vele egyet”.

Építészeti elismerések

Az emlékmű alkotói nem emeltek ki holtat a halottak közül, nem minősítették a halált, csak fejet hajtottak előtte. Egyetlen erős építészeti jellel emlékeztetnek. A Trefort-kert Múzeum körúti és Puskin utcai téglaépületeinek fugájában körbefutó bronzszalagon éppen ezért szerepel egyazon betűből szedve a 198 áldozat, mindenféle megkülönböztetés nélkül. A Média Építészeti Díja különdíját finom, minimalista, a hagyományos emlékművektől eltérő képzőművészeti gesztusértékével érdemelte ki. A Budapesti Építész Kamara pedig nívó­díjat szavazott meg az emlékműnek és alkotóinak. (Sz. A. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.