galéria megtekintése

"Ezek a fiúk tényleg csak az erőből értenek"

6 komment


Rab László

– Itt nőttem föl, amikor vége volt a tanításnak, rögtön jöttünk focizni a Ligetbe – mondta szerdán este a Ligetvédők vendégeként Kukorelly Endre József Attila-díjas író a Városligetben, és elbeszélgetett azokkal, akik a múlt heti zajos fakivágás óta rendszeresen ellátogatnak a régi Kertem kocsma körüli területre.

Reviczky Zsolt

– Amikor egy éve kiderült, milyen építkezéseket terveznek ide – mondta az író –, felhívott Baán László, akit különben bírok, mert jó arcnak tartom, na jó, a házassági tanúm nem ő lenne, de tisztelem benne, hogy szuper kiállításokat szervezett a Szépművészetiben. Arról próbált meggyőzni, hogy milyen nagyszerű lesz az átépített Liget. Azt válaszoltam, hogy katasztrófa. Kevés a zöldfelület Budapesten, inkább a roncsolt háztömbök helyére is parkot építenék. Ismerem a környéket, itt gyerekeskedtem, ott a Nyugati rozsdaövezet, miért nem oda építik a csodás épületeket. Még mindig bízom benne, hogy megfordul a szél, és lefarolnak róla. Ezek a fiúk tényleg csak az erőből értenek. Ha a civil társadalom nyomást tud gyakorolni, megijednek. Tudom persze, hogy a tömeget nehéz mozgósítani, mert nagy a passzivitás. LMP-s koromban egyszer körülláncoltuk a Parlamentet, meseszép volt. Jött egy tévéstáb, és azt találtam mondani, minden emberhez oda kell menni, és azt kell mondani: "Ébredj föl, kisköcsög!" Belemondtam a kamerába, aztán persze megijedtem magamtól, hogy miket beszélek. Vicc lett a dologból, nem bántam. Most is ezt mondanám, ha nem is ilyen meggondolatlanul, de mindenkit fel kellene rázni. Csak így lehet a Ligetet megmenteni. Akiben tűz és elszántság van, kötelessége segíteni.

 
A politika civil ügy, nem igaz, hogy a nadrágos emberek elintézik helyettünk a dolgokat.

Illetve intézik, de minden embernek vannak magánügyei, meg közügyei. Akkor lehet jó az életünk, ha a kettő egyensúlyban van.

Reviczky Zsolt

A Ligetvédők, akik most már ötezren vannak a Facebookon, és a múlt heti fakivágások után alakultak, a Kukorellyéhez hasonló álláspontra helyezkednek, a régi Kertem kocsma környezetében gyűlnek össze, élik a bázisdemokrácia hétköznapjait, azt vallják, hogy "A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk".

A csoport minden este hétkor plenáris ülést tart, itt lehet megbeszélni, hogy milyen programokat szervezzenek (így, ennek keretében hívták meg Kukorelly Endrét is), nincs főnök vagy szószóló, ellenben elkezdtek a rászorulóknak adományokat gyűjteni (gázrezsó, pokróc, kerti pavilon stb.). Szervezik a hétfői Ligetmenetet, az alkalmi közösség pedig eszmét cserél arról, hogyan lehet mozgósítani többeket azért, hogy a Liget megmaradjon.

Olykor felbukkannak a tábortűz és a becsületkasszás büfé körül a rendőrök, egyre több a gyerekrajz, fő a bográcsban a paprikás krumpli. Hétfőn Darvas Kristóf adott harmonikaköncertet, kedden Nádasy Erika miskolci színésznő éjszakázott a helyszínen, többen fás szelfit készítenek az '56-os emlékmű mögötti területen, egyre több a szórólap és a plakát, amelyekre ilyen szövegek kerülnek: "A fák állva halnak meg." Tűnjetek innen, fagyilkosok!" "Március 17-én itt kezdték kivágni a liget fáit, nem jutottak tovább, segíts te is!"

Reviczky Zsolt

A Legyen a Liget a kertem csoport a múlt héten hívott először önkénteseket a Liget-védelemre. „Ha te is ki tudsz jönni, és részt tudsz venni akár néhány órára a Kertem söröző és a mögötte lévő terület védelmében, akkor jelöld be, hogy lássuk, mikor hányan leszünk kint a területen! Ne felejtsétek, ha nem jöttök ki, nem fog sikerülni!" – írták egy hete. A szerda esti összejövetelen 50-60 ember vett részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.