galéria megtekintése

Ettől várja a megváltást az egészségügyi államtitkár

3 komment


Danó Anna

Míg az egészségügyért felelős államtitkár a kancellária-rendszer alkalmazástól remélt megváltást az ágazat bajaira az Egészségügy 5 Dimenzióban elnevezésű szakmai konferencián, az egészségügyi közgazdász, Dózsa Csaba szerint csupán ez nem elég.

Mint emlékezetes: a kormányzat mindazon szervezési és kapacitás probléma megoldását, amivel az egészségpolitika irányítói évek óta nem boldogulnak, nyolc-tíz kancellárra bíznák, s ehhez azok példa nélküli hatáskört is kapnának és 2017. január elsejétől a jövő év elejétől szerveznék kórházak gazdálkodását.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Amíg az intézményvezetőknél van a hatalom, addig semmilyen szerkezeti átalakításra nem kerülhet sor, addig a jelenlegi struktúrában nem lehet változást elérni" – érvelt a konferencián a kancelláriarendszer mellett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Szerinte az intézményvezetők saját intézményük megerősítésben érdekeltek. A kancellária rendszertől azt várják, hogy javuljon az ellátás irányíthatósága, és az átláthatóság. Hozzátette: tisztában vannak az egyes intézmények lobbierejével, de megpróbálnak változásokat elérni, hogy a szükséges a struktúraváltás végre megtörténjen. Mint mondta: a kancellári rendszer alkalmas lesz az ellátásszervezési döntések végrehajtására. A politikus állítására saját történetét idézte, amikor 2007-ben kórházigazgatóként, az akkori struktúraváltás idején elérte, hogy az ő kórházának ne kelljen végrehajtania az előírt ágyszám csökkentést. Hozzátette: a kórházigazgatóknak meg kell érteniük, hogy nem önmagukat kell kiszolgálniuk, hanem a betegeket. A politikus azt mondta: reméli, hogy a jövő év elejétől bevezethetik a kancelláriarendszert és ezzel a meglévő forrásokat ésszerűbben lehet majd fölhasználni.

 
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az államtitkárnál jóval szkeptikusabban ítélte meg Dózsa Csaba közgazdász, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem docense a kancellária rendszertől várható eredményeket. Szerinte amíg a kancellária rendszer sok problémára nem kínál megoldást és amíg ezen zajlik a vita, számos szakmai kérdés, program háttérbe szorul. Az elemző kérdésekkel is megpróbálta a konferencia hallgatóságát gondolkodásra késztetni: „miért van szükség kancellárokra az egészségügyben? Sikerpéldáknak tekinthetőek az egyetemi kancellárok? Vajon mit tudnak majd megoldani azokból a problémákból, amelyeket eddig az intézményrendszernek, a költségvetési felügyelőknek, sőt: a szakállamtitkárságnak, a kórházfenntartónak (ÁEEK), OEP-nek, ÁNTSZ-nek sem sikerült?"

Lapunk úgy tudja: a kancellária-rendszer már sokszor, legutóbb e hét kedden is volt a kormány stratégiai kabinetje előtt, A kancelláriák modelljét ugyan elfogadta a stratégiai kabinet, de arról, hogy azok milyen nagyságú területeken müködjenek arról még nem hoztak döntést. Egyebek mellett még vita van arról, hogy megyei vagy térségenként hozzák létre a kancelláriákat. Információink szerint míg Ónodi-Szűcs Zoltán a térségi rendszert pártolná, mert szerinte ebben a nagyobb egységben jobban és hatékonyabban szervezhetőek a betegutak, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a megyénként hozna létre egy-egy ilyen intézményt. Az ellátásszervezés területi egysége viszont Ónodi-Szűcs Zoltán szerint semmiképp sem a megye. A lakosság jó része a megye határokon kívül veszi igénybe az egészségügyi ellátást, az orvosegyetemek körül pedig értelmezhetetlen a megyei rendszer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.