galéria megtekintése

Elszórnák a parlagfűpénzt

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Alig ültek el a legutóbbi parlagfűbotrány hullámai (amikor egyebek mellett cipőpucoló gép és laptop lett az adózók által parlagfű-mentesítésre felajánlott pénzből), máris érlelődik a következő. A kormány olyan pályázatot írt ki a visszapótolt parlagfűkeret elköltésére, amely a Parlagfű Kerekasztal civil szereplői szerint újabb értelmetlen pénzszóráshoz vezethet.

Mint ismert, az adózók 2003 és 2010 között ajánlhatták fel a befizetett adójuk egy százalékát parlagfű-mentesítésre, az így összegyűlt mintegy hétmilliárd forintból azonban (a pénzosztásra rálátó civilek véleménye szerint) alig költöttek értelmes, a parlagfűprobléma mérséklésére alkalmas tevékenységekre. A 2010 óta működő Parlagfű Kerekasztal – amelyben együtt ülnek az érintett szakmai és civil szervezetek, intézmények, illetve a kormány képviselői – folyamatosan azt az álláspontot képviselte, hogy a virágzó allergén növények irtása a legkevésbé hatékony ártalomcsökkentési módszer.

Félnek a civilek, hogy ezúttal sem lépnek előre
Félnek a civilek, hogy ezúttal sem lépnek előre
Rosta Tibor / MTI

A kerekasztal által összeállított intézkedési terv elsősorban az állami és önkormányzati felelősségi körbe tartozó intézkedéseket javasolt: például a hatósági felderítés és szankcionálás hatékonyabbá tételét, a kormányhivatalok részéről a rendszeres külterületi ellenőrzés bevezetését, valamint a parlagfű-bejelentő rendszer működtetését. Ezek a lépések azonban nem, vagy csak késve és rosszul valósultak meg.

 

Úgy tudjuk, a korábbi években is volt rá példa, hogy kisebb összegeket az eredeti céloktól eltérően használtak fel, a civileket ugyanakkor ennél is jobban zavarta, hogy az elvben cél szerinti felhasználás is rendszerint értelmetlen volt. Olyan kirívó eset azonban sosem történt, mint a 2011-es, több mint egymilliárd forintos adófelajánlással: annak nagyobbik felét a kormány egyszerűen zárolta, a másik fele pedig – mint azt a HVG kiderítette – többek között egy cipőpucoló gép, laptopok és mobiltelefonok beszerzésére, illetve az agrártárcához tartozó hivatalok közüzemi számláinak kifizetésére ment el.

A kormány a botrány hatására visszapótolta a pénzt (nem a céltól eltérően felhasznált mintegy 450 milliót, hanem a zárolt és más területekre átcsoportosított 650 millió körüli összeget), amiből most pályázatot írt ki a földművelésügyi tárca társadalmi szervezetek számára a parlagfűirtással kapcsolatban. A keretből kizárólag olyan eszközöket lehet vásárolni, amelyekkel a parlagfű mechanikai, illetve vegyi úton gyéríthető, ilyesmire azonban a civileknek nincs szükségük.

Mint a Parlagfű Kerekasztal legutóbbi ülésén felvetették, a parlagfűvel szennyezett földek többsége állami vagy magánterület, oda ők be sem mehetnek, egyébként pedig eddig sem az akadályozta a parlagfűirtást, hogy nem volt elég kaszálógép (hanem például az, ha a hatóságok akkor sem lépnek fel az új földbérletpályázatok nagygazda nyerteseivel szemben, ha a földjüket beborítja a parlagfű, mint tavaly augusztusban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester esetében). Az érintettek szerint a pályázati kiírás azon kitétele is értelmezhetetlen, hogy elbírálási kritérium a „vállalt parlagfű-mentesítésre kijelölt terület nagysága”, mivel az érvényben lévő szabályozás szerint a földhasználó kötelessége a parlagfűmentesítés, civil szervezetek a földhasználatra jogosultak helyett ilyen nyilatkozatot nem tehetnek.

Információink szerint a kerekasztal ülésén a társadalmi szervezetek jelezték a kifogásaikat, illetve a pályázat visszavonását, módosítását kérték, a szaktárca jelenlévő képviselője azonban csak a kérés továbbítására tett ígéretet, érdemi reakcióra nem volt felhatalmazása. A civilek viszont attól tartanak, hogy a parlagfűpályázat újabb értelmetlen pénzszórásba torkollik, miközben a kétmillió embert érintő parlagfűallergia továbbra is az ország egyik legsúlyosabb, megoldatlan népegészségügyi problémája marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.