galéria megtekintése

Előzetesben a keresztapa és az orvlövész

1 komment


Fekete Gy. Attila

Radnai László vallomása alapján került a rendőrség célkeresztjébe a Lakatos Csaba hajtó ellen elkövetett 1996. novemberi gyilkossági kísérlettel összefüggésben Tanyi György  – ez derült ki, amikor ma délelőtt Tanyit 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a nyomozási bíró. Tanyival közel egy időben a bíróság letartóztatta az őt leleplező Radnait, a rendőrség csalás és orgazdaság gyanújába keveredett koronatanúját is.

Jován László egyelőre tanácstalan. Ő volt az az ügyvéd, aki tető alá hozta a 2004-es kecskeméti maffiaügyben két évvel később bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészületéért 12 év fegyházra ítélt Radnai László (a bűnszervezet létrehozója és irányítója) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) között azt az állítólag titkos minősítésű „szerződést", amelynek értelmében különböző kedvezményekért Radnai késznek mutatkozott együttműködni a rendőrséggel olyan súlyos, még a kilencvenes évek közepén elkövetett és azóta megoldatlan bűnügyek felderítésében, mint a Prisztás-, a Czinóber- vagy a Fenyő-gyilkosság, avagy az 1998 nyarán négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Három éve megállapodott Radnai és az NNI az együttműködés szabályaiban és kereteiben, de most nagyon úgy fest, hogy Radnainak – aki eddig maradéktalanul teljesítette, amit vállalt – mégiscsak le kell töltenie a büntetését, és az elnöki kegyelem és kérdésessé vált – bár egyes, hivatalosan meg nem erősített források szerint azt már megkapta.

Radnai már 2008-ban felajánlotta „segítségét" a rendőrségnek, de az NNI akkori vezetése elutasította, mivel ő volt az első maffia-bűncselekményekért elítélt bűnöző Magyarországon, márpedig ők keresztapákkal nem tárgyalnak. Azonban 2010-ben a második Orbán-kormány belügyminisztere, Pintér Sándor meghirdette a régmúlt megoldatlan ügyeinek felderítését, a bűnösök felelősségre vonását. Nem finnyáskodhatott tovább a rendőrség: ha sikert akart elérni a 15-20 éve döglött ügyekben, el kellett fogadnia azoknak a segítségét, akik annak idején „maguk is benne voltak az események sűrűjében".

 

Radnai egy volt közülük. Ráadásul neki nyomós oka volt az együttműködésre. Bár épp emiatt sokakban komoly kétségek merültek fel vallomásai megbízhatóságát, hitelességét illetően. Ma már valószínűleg óvatosabban fogalmazna, a 2004-es maffiaperben azonban még úgy látta és azt hangoztatta, hogy őt tőrbe csalták. Az akkori vád szerint egy Balaton-felvidéki vállalkozó likvidálásához egy kisebb magánhadseregnek is elegendő fegyvert hozatott be Szerbiából. A rendőrség persze előre tudott a pisztolyok és géppisztolyok érkezéséről, és egy Kecskemét határában lévő benzinkútnál lecsapott a szállítókra.

Később kiderült, hogy az állítólag meggyilkolni tervezett vállalkozó Portik Tamás egyik bizalmasa volt. Azt pedig többen is látták, hogy a kecskeméti akciót követő hónapokban Portikhoz köthető „vállalkozók" úgy jöttek-mentek az NNI Aradi utcai épületében, mintha maguk is ott dolgoztak volna. Radnai hamar levonta a következtetést: Portik emberei összejátszottak a rendőrséggel ellene. Azóta várta az alkalmat, hogy megbosszulhassa a szegedi Csillagban töltött éveket.

De csak 2011-ben lépett vele kapcsolatba az NNI. Jován tető alá hozta a megállapodást, amelyről eddig csak annyi derült ki, hogy benne volt Radnai büntetésének félbeszakítása (egészségi okokra hivatkozva 2013-ben ki is engedték a fegyházból), valamint, hogy ha vallomása alapján vádat emelnek a múlt sötét ügyeinek elkövetőivel szemben, elnöki kegyelmet kap, azaz nem kell letöltenie a 12 éves fegyházbüntetése hátralévő részét.

Radnai maradéktalanul eleget tett vállalásának. Egyik utolsó vallomásában a közelmúltban elmondta, hogy 1996 novemberében, a lakatos Csaba hajtó elleni merénylet másnapján megkereste őt Tanyi György, az éjszakai élet egyik nagy öregje, és elmondta, hogy „előző nap mekkora hülyeséget csinált". Tudniillik, hogy ő lőtt rá Lakatosra. Információink szerint jelentős részben ez a vallomás alapozta meg a már évekkel ezelőtt ad acta tett Lakatos-ügy ez év szeptemberi újraindítását, és Tanyi György, valamint két testvérének és társuknak, B. Lászlónak az őrizetbe vételét, illetve a mai letartóztatását.

Nincs azon semmi csodálkozni való, hogy a sikertelen gyilkosság másnapján Tanyi kiöntötte a szívét Radnai előtt. Mások is megtették ugyanezt az általuk elkövetett bűncselekményekben. Radnaiban mindenki megbízott, ezért mondtak el neki mindig mindent – ezt ő állította egyik bírósági meghallgatásán a bíró kérdésére válaszolva.

Lakatos Csabára 1996 novemberében a gyanúsítás szerint Tanyi lőtt rá. B. László közvetlen mellette volt és figyelt, míg két testvére kissé távolabbról biztosította az akciót. A pestiSarcok.hu internetes portál úgy tudja, a rendőrség birtokában olyan tanúvallomások is vannak, amelyek szerint Tanyi Portik megbízásából akarta likvidálni Lakatost, aki „lenyúlta" Portik vesztegetésre szánt pénzét, ahelyett, hogy azt továbbadta volna a befolyásolni kívánt nyomozónak.

Úgy tudjuk, hogy Portik még nem gyanúsított ebben az ügyben.

A sors fintora, hogy Tanyi ma egy órával az őt lebuktató Radnai után állt a nyomozási bíró elé, és este már mindketten valamelyik fővárosi fegyintézetben vacsoráznak. Első fokon mindkettőjüket harminc napra előzetesbe helyezték.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Radnait, mint megírtuk, csalással és orgazdasággal gyanúsítják, bár védője szerint az iratokból csak annyi derült ki, hogy „ismert valakit" azok közül, akik az ismeretlenek által korábban ellopott nagy mennyiségű parfümmel üzleteltek. Radnai pedig már keddi őrizetbe vételekor azzal védekezett, hogy ő már korábban szólt az őt rendszeresen kihallgató NNI-s nyomozóknak, hogy provokálják őt, valakik bele akarják rángatni valami bűncselekménybe, hogy lejárassák, és mint a nagy ügyek koronatanúját hiteltelenítsék.

Ha provokáció volt, és nem több, sikerült. A nyomozási bíró is megalapozottnak ítélte a gyanút, hogy Radnai László elkövette a csalás és az orgazdaság bűntettét. Ha másodfokon nem változtatják meg a mai döntést, a vallomásai alapján feltárt ügyek bírósági tárgyalásain a közeli jövőben bilincsben kell majd megjelennie, ami aligha használ majd a szavahihetőségének. Nehéz lesz így koronatanúnak lennie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.