galéria megtekintése

Előzetesben a combinós gyilkos

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 04. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

A rendőrség minden bizonnyal még a nyomozás kezdeti szakaszában kezdeményezi A. Áron Gergely elmeorvosi vizsgálatát, akit egy nappal tette elkövetése előtt engedték ki a pszichiátriáról.

Vasárnap a bíróság elrendelte a 41 éves A. Áron Gergely előzetes letartóztatását, szemtanúk vallomásai alapján azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy pénteken a 4–6-os villamos Margit híd budai hídfő megállójában megrúgott egy idős asszonyt, aki emiatt a villamos alá esett, és a helyszínen életét vesztette. A bíróság, az ügyészi indítvánnyal egyezően, a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére tekintettel rendelte el az előzetest.

A gyanúsított és védője a döntést tudomásul vette, így az jogerős. Pénteken délután egy óra tájban A. Áron Gergely minden előzmény nélkül a megállóba érkező villamos elé rúgta a peronról az ott várakozó idős hölgyet. Másodpercekkel később már ő üvöltötte a leghangosabban – miközben megpróbálta letolni a szerelvényt az áldozatáról –, hogy „tolassanak már vissza, mert ember van a villamos alatt”.

Csakhogy többen is látták, hogy ő, „a kék pólós fickó” rúgott akkorát a kerekes szatyrával a villamosra váró asszonyon, hogy az a szerelvény alá esett. Az Index beszámolója szerint kevéssel az eset előtt egy családapára támadt rá a gyermekei szeme láttára. Vele azonban nem bírt, valószínűleg ezért keresett gyengébb célpontot. A. Áron Gergely a villamosmegállóból megpróbált elmenekülni, a járókelők azonban visszatartották a rendőrök kiérkezéséig. A Készenléti Rendőrség járőrei fogták el végül. Később őrizetbe vették, és a BRFK emberölés gyanújával indított eljárást ellene.

 

A férfi tagadta, hogy ő okozta volna az idős hölgy halálát. A bíróságról távozóban azonban beismerte, hogy – mint mondta, csak gondatlanságból – ő a felelős az idős asszony haláláért. Információnk szerint a rendőrök előtt még nem ismerte be tettét.

A környéken több térfigyelő és biztonsági kamera is működik. Ezek felvételeit már bekérte vagy az elkövetkező napokban bekéri a rendőrség, s nagy valószínűséggel lesz köztük olyan, amelyen pontosan látni, hogy mit követett el A. Áron Gergely.

A. Áron Gergely a bíróságról távozóban beismerte, hogy ő a felelős az idős asszony haláláért
A. Áron Gergely a bíróságról távozóban beismerte, hogy ő a felelős az idős asszony haláláért
Móricz-Sabján Simon

A rendőrség minden bizonnyal még a nyomozás kezdeti szakaszában kezdeményezi A. Áron Gergely elmeorvosi vizsgálatát. Ez rutinszerű eljárás a gyilkossági ügyekben, ebben az esetben viszont a gyanúsított előélete is indokolja, hogy mihamarabb tisztázzák: milyen fokon korlátozott, ha korlátozott egyáltalán annak felismerésében, hogy mit követett el. A férfi ugyanis amellett, hogy garázdaságért és más bűncselekményekért többször eljárás alá vonták már, többször állt pszichiátriai kezelés alatt is.

Legutoljára egy nappal a gyilkosság előtt engedték ki a pszichiátriáról. Hírhedt kötekedő-verekedőként ismerték a környéken. Ő magát „rongáló garázdának” nevezte abban a dokumentumfilmben, amelyet szociológushallgatók készítettek róla pár éve, s amelyből szombaton közölt részletet az RTL Klub híradója. „Ha nem engednek be valahová, szétrúgom az ajtót” – mondta. Ismerői jó családból származó jogvégzett emberként írták le lapunknak. Szülei halála után kisebb vagyont örökölt, a lakását kiadta, és külföldön próbált szerencsét.

Angliában vállalt munkát, de négy hónap után hazajött. Hiába kérte, rokonai, barátai még annyi időre sem adtak szállást neki, amíg rendezhette volna itthoni ügyeit. Lapunknak egyik ismerőse azt mondta, sosem volt „teljesen százas”, de aztán valamitől fokozatosan megbolondult, paranoiás lett. Nem ez volt az első eset, amikor minden ok nélkül rátámadt számára ismeretlen emberekre, bár a róla készült filmben tagadta, hogy valaha is személy elleni erőszakot követett volna el.

Volt egy hasonló esete is, amikor szintén egy idős hölgyet támadott meg és rúgott fel, minden ok nélkül. Annak az áldozatának azonban szerencséje volt, mert a villamosvezetőnek sikerült még időben megállítania a szerelvényt. Néhány napja pedig a lakásához közeli kisbolt eladóját ütötte meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.