Combinós gyilkosság: A. Áron tagad

Vasárnap délelőtt dönt a bíróság A. Áron előzetes letartóztatásáról. A 41 éves férfit emberöléssel gyanúsítja a BRFK, miután pénteken délután egy órakor a 4-6-os villamos Margit-híd budai hídfő megállójában – a nyomozás eddigi adatai szerint – minden ok nélkül – a megállóba érkező villamos alá rúgott egy idős asszonyt, aki a helyszínen meghalt.

A férfi tettének elkövetése után megpróbálta letolni az elhunytról a villamost, közben szemtanúk szerint azt üvöltötte, hogy „tolassanak már hátra, hát nem látják, hogy egy ember van a kocsi alatt”. Úgy viselkedett, mintha semmi köze nem lett volna a tragédiához.
Csakhogy többen is látták, hogy ő, „a kék pólós fickó” rúgta a kerekes szatyrával a villamosra váró nőt a sínekre. A rendőrségen sem ismerte be tettét.

A rendőrség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint A. Áron a gyilkosság időpontjában nem állt sem alkohol, sem drog befolyása alatt. Bár ez utóbbival kapcsolatban a hatóság óvatosan fogalmaz, mert az új fajta szintetikus drogok egy része igen gyorsan és gyakorlatilag nyomtalanul kiürül a szervezetből, ám amíg a fogyasztó a hatásuk alatt áll, bármire képes.

Az általunk elért két ismerőse szerint A. Áron egy ideje már „nem volt százas”. Az elmúlt években, amelyek jelentős részét a jogász végzettségű férfi hajléktalanságban töltötte, börtönben is ült, s közben fokozatosan megbolondult. Paranoiás lett. Többször is kezelték már elmegyógyintézetben – a jelek szerint nem túl nagy sikerrel. Az Index azt írja: csütörtökön engedték ki a pszichiátriáról.

Az internetes portál egy kommentelőjének a beszámolója alapján azt is megírta, hogy A. Áronnal nem most fordult elő először, hogy villamos alá rúgott egy idős embert. Akkor a villamosvezetőnek sikerült még időben megállítania a szerelvényt.

Három hete hasonló támadás ért egy másik idős asszonyt Budapesten. Egy számára ismeretlen férfi a járdán minden előzmény nélkül felrúgta. Szerencséjére a rúgás ereje nem az úttestre lökte az autók kerekei elé, hanem az ellentétes irányba. Azonban információink szerint így is súlyos, maradandó egészségkárosodást okozó sérüléseket szenvedett.

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a két esetből még nem szabad arra következtetni, hogy itt valamiféle társadalmi jelenségről van szó. Mindkét eset indulati cselekmény volt, ezért az indítékot is egyéni szinten kel keresni.

Amikor a belső kontroll kihagy, az elkövető azt már észre sem veszi, hogy jön a villamos, csak ellöki, felrúgja, bünteti azt, aki éppen a környezetében van. Bilkei ezzel együtt nem zárta ki, hogy az efféle eseteknek orvosmeteorológiai mozgatórugói is lehetnek, nevezetesen, hogy az időjárás szélsőséges és rendkívül változásainak hatására olykor még az egészséges emberek is nehezen képesek kontrollálni a cselekedeteiket.

Mindezek fényében nem zárható ki, hogy a bíróság – miközben igen nagy valószínűséggel elrendeli majd A. Áron előzetes letartóztatását – egyben elmeorvosi megfigyeléséről is dönt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.