galéria megtekintése

Előválasztással ráznák föl a baloldalt

24 komment


Hargitai Miklós

A 2014-es fiaskó megelőzésére – amikor is átláthatatlan belső alkukban dőlt el, hogy kik lesznek a baloldal jelöltjei – előválasztásos jelöltállítást javasol az ellenzék Jobbikon kívüli hányadának a Párbeszéd Magyarországért (PM). A némiképp az USA gyakorlatára emlékeztető, Európában is terjedőben lévő metódus elsősorban a kevésbé megosztó, az egyes párttáborokon kívül is népszerű jelölteknek kedvezne.

Maga a PM is úgy foglalja össze a módszer előnyét, hogy az előválasztás világos keretet teremtene a választási törvény által együttműködésre kényszerített pártok kooperációjához, képes becsatornázni a társadalmi mozgalmak energiáit és személyiségeit is, segít tisztázni a világnézeti vitákat, és a választók, illetve a média mozgósítását is megoldja: az előválasztások mindig számot tarthatnak a sajtó érdeklődésére. (A párt megfontolásai között nyilván az is szerepel, hogy népszerű politikusai az előválasztáson könnyebben válnának országos sikerre esélyes jelöltté, mint ha a PM listáján indulnának.)

Emellett az is szempont, hogy a jelöltkiválasztás társadalmiasításával ellenpólust lehetne képezni a jobboldallal szemben, ahol gyakorlatilag Orbán Viktor dönti el egy személyben, ki lehet képviselő. A sok pozitívummal szemben az a ki nem mondott hátrány áll, hogy a jelöltállítási döntést a pártelitek kezéből a választókéba helyezi, ami természetesen jót tesz a demokráciának, viszont felülírja az egyes pártok erőcsoportjainak megállapodásait, kényes belső egyensúlyokat boríthat föl.

Egy nyílt előválasztás esetén – amiről a most nyilvánosságra hozott koncepció szól – természetesen az a veszély is fennáll, hogy a jobboldal megpróbálja meghekkelni a szavazást az országosan esélytelen jelöltek befuttatása érdekében (ahogyan látszanak hasonló törekvések a kormánypárti sajtó részéről a mostani MSZP-elnökválasztás befolyásolására is). Ezt a kockázatot a javaslat a személyes adatokkal történő regisztráció, illetve a minimális anyagi hozzájárulás előírásával minimalizálná.

 
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Míg korábban a Republikon Intézet (amely elsőként állt elő a saját előválasztás-elképzelésével) hasonló megfontolásból a személyes részvételhez kötött szavazást írta elő, a Párbeszéd Magyarországért tervezetében az internetes szavazási opció is szerepel a minél nagyobb részvétel biztosítása érdekében. A PM-koncepció alapján a részvételre regisztrálók három szavazólapot kapnának: egyet-egyet az egyéni jelöltjük és a kormányfőjelölt megnevezésére, a harmadikat pedig arra használhatnák föl, hogy a listás jelöltek sorrendjét befolyásolják.

A Republikon szavazásán a relatív többséget megszerző egyéni induló automatikus jelöltséget szerezne, a PM szerint azonban a másodlagos preferenciákat is figyelembe vevő abszolút többségi rendszer alkalmazására lenne szükség, hiszen egy országos választási sikerhez a többség számára legelfogadhatóbb jelöltet kell kiválasztani. A preferenciális szavazás (ahol nem egy jelöltre kell szavazni, hanem többet lehet rangsorolni) a sokkal drágább kétfordulós megoldás kiváltására is alkalmas lehet.

A listás helyek elosztása a szabad listás választás eljárásrendje szerint történne, azaz a választók határozhatnák meg az előválasztáson induló jelöltek erősorrendjét és mandátumhoz jutási esélyét: minden szavazó legfeljebb tíz nevet írhatna fel a szavazólapra azok közül, akik megszerezték a listás induláshoz szükséges ezer ajánlást (országos listás jelöltet az ország bármely településéről lehetne ajánlani, egyéni jelöltet csak a választókerületben szavazó állampolgár ajánlhatna).

Külön szabályok vonatkoznak a miniszterelnök-jelölt kiválasztására: itt 5000 ajánlás kell az induláshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonlóan a másodlagos preferenciákat is figyelembe vevő abszolút többségi rendszerben dőlne el a kérdés.

A Párbeszéd Magyarországért a munkamódszerhez pontos menetrendet is javasolt. Az ellenzéki párt elképzelése szerint 2017 végére le kell zárni a folyamatot, amihez jövő júliusig meg kell állapodni a részletekről, szeptemberig le kell bonyolítani a regisztrációs kampányt, október és december között pedig magát az előválasztást.

„A miniszterelnök-jelöltek és a megyeszékhelyeken lévő egyéni választókerületek jelöltjei a megyeszékhelyen vitáznak, míg az egyéb választókerületek jelöltjei a választókerületük központjában vitáznak egymással. A lehető legtöbb településen lehetővé kell tenni a viták közvetítését és a személyes szavazás lehetőségét. Javaslatunk szerint az online szavazók számára ugyanazon a napon kell biztosítani a szavazás lehetőségét, amikor a saját településükön a személyes szavazás zajlik. Nagyon fontos, hogy a kampány ne korlátozódjon a nagyvárosokra” – írja a koncepció, amely szerint az egész folyamatot mikroadományokból, illetve a regisztrációs hozzájárulásokból finanszíroznák.

Úgy tudjuk, a PM a programot a Jobbikon és a Thürmer-féle Munkáspárton kívül az összes ellenzéki pártnak elküldi. A fogadtatásról előzetesen annyit lehet tudni, hogy az MSZP jelenlegi vezetése támogatja a javaslatot (információink szerint a párt alsóbb szintjei már kevésbé, ők inkább az önálló indulásra és a belső jelöltállításra szavaznának), és az Együtt is kiállt mellette. A DK eddig meglehetősen szkeptikusnak és tartózkodónak bizonyult, egyértelmű nemet viszont nem mondott.

Így előválasztanak ők

Ahogyan a PM koncepciójában olvasható, az előválasztás intézménye hosszú ideje része az Egyesült Államok politikai rendszerének, de egyre gyakrabban használják Európában, például Olaszországban és Franciaországban helyi és országos szinten is. Legutóbb a marosvásárhelyi magyar közösség szervezett sikeres előválasztást. A javaslatban hangsúlyosan szereplő preferenciális szavazás az ausztrál választási rendszerben kristályosodott ki. Ebben a szisztémában a választók minden jelöltet rangsorolnak aszerint, hogy melyiket mennyire támogatják. Ha van olyan jelölt, amelyik megkapja elsőre a helyezések több mint 50 százalékát, akkor ő nyerte meg az előválasztást. Ha nincs ilyen, akkor a legkevesebb első helyezést kapó jelölt kiesik, és a rá adott másodlagos szavazatokat hozzáadják a talpon maradt jelöltek elsődleges szavazataihoz. Mindezt addig folytatják, amíg valamelyik jelölt meg nem kapja az így számított elsődleges szavazatok több mint 50 százalékát, elnyerve a jelöltséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.