galéria megtekintése

Elnök a hársfa alatti padon

7 komment


Hajba Ferenc

Mádl Ferencnek szülőfaluja, Bánd állított szobrot. Megtudtuk, hogy Feri bácsi nem volt ivós fajta.

Elemi iskolája mellett magasodó öreg hársfa alatt ül és olvas Mádl Ferenc szoboralakja. Körülötte székek. Mellette is van még hely a padon, testvérei le is ültek oda Bándon, ahol vasárnap az emlékművét felavatták.

- Mise után bement a kocsmába, nem volt ivós fajta, csak tudni akarta, mi is történik a faluban – köztársasági elnökké választása évében, 2000-ben így emlékezett meg róla szülőfalujában „Feri bácsi" jó ismerőse, egy nyugdíjas asszony.


Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság
 

Az avatást megelőző misére igyekvő Pad Jenő, az egykori kántor pedig azt mondja a családról: jó dolgos emberek voltak, neveltek hat gyereket, és jól művelték a földet, míg a téesz el nem vette tőlük.

- És jó templomba járó emberek is voltak Mádlék – toldja meg a volt kántor, s a térre mutat:

Mádl Ferenc édesapja itt halt meg, kijött a miséről és összeesett szegény.


Fotó:  Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mádl Ferenc szobrának avatására messziről is jöttek olyanok, akik valamiért kedvelték vagy ismerték őt. Gácsi Mária pedig azért autózott Bándra, mert Siófokon élő öccse, Gácsi Barna készítette a szobrot.

- A német nemzetiségi önkormányzathoz érkezett a magánkezdeményezés, s a Bándért közalapítvány közreműködésével közadakozásból jött létre a szobor – erről a nemzetiségi önkormányzat elnöke, Schindler József tájékoztat.

- A professzortársak, a tanítványok, a barátok és a család is segített, s adott pénzt a köztársasági elnöki hivatal is – egészíti ki Steigerwald Zsolt polgármester, majd a szoborra mutat: olyan, mintha Feri bácsit visszakaptuk volna. Bándi életének két helyszíne jellemzi őt: mögötte az iskola, előtte a templom.


Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az iskola falán emléktábla hirdeti. Ebben az épületben kezdte tanulmányait a köztársasági elnök. „Élete legyen példa az utókor számára!"
A néhai elnök szülői háza családi tulajdonban maradt, testvérei gyakran fordulnak itt meg az unokákkal. Az épületen nincs emléktábla.
Kész Zoltánnal, a térség országgyűlési képviselőjével is találkozunk Bándon. Ő elsősorban azért tiszteli Mádl Ferencet, mert „hitt az európaiságban, a jogállamiságban és a kis közösségek erejében."

A mise után a polgármester mondott néhány érdemi szót Mádl Ferencről. Azt az önmeghatározását idézte, hogy egész életében próbált rendes ember lenni. Beszélt az iskoláról, Kati néniről aki megtanította Mádl Ferencet a betűvetésre, későbbi szenvedélyére az olvasásra és az írásra. Szoboravató beszédében Kövér László házelnök méltatta Mádl Ferenc munkásságát. Azzal kezdte, hogy az öt éves fiú egy karácsonyi misén a szomszédos Márkó templomának oltárképén megijedt az oroszlántól. Az édesapja elmagyarázta, hogy az oroszlán képében megjelenő gonoszt legyőzi a jó, aki Szent Márk, a templom védőszentje. Mádl Ferencben kialakult a jó és a rossz megkülönböztetésének képessége, s bár sokszor állította választás elé az élet, mindig a jó utat választotta – fogalmazott Kövér László.


Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A „szocialista nemzetrombolás" évtizedeiben is a nemzeti gondolat mellé állt – hangoztatta az Országgyűlés elnöke, később pedig úgy fogalmazott: 1995-ben „az első posztkommunista visszarendeződés" idején is a nemzeti polgári politikai tábor újraszervezésében vett részt.

Az ünnepségen sokan emlegették az elnök bölcsességét, szelídségét, európaiságát, s többször is idézték Mádl Ferenc hitvallását, mely szerint „a jog az erkölcs minimuma."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.