galéria megtekintése

Elég egy-két hiba, és az ember az utcán találja magát

0 komment


Ungár Tamás

Van-e esély arra, hogy egy hajléktalan megélhetést biztosító munkához és lakáshoz jusson? Több városban úgy gondolják, hogy igen, ezért segítenek abban, hogy a hajléktalanok állást vállaljanak és bérlakásba költözzenek.

Engem már innen visznek ki – morogja Gép Károly, amikor arról faggatom, lesz-e még valaha önálló lakása. A pécsi Támasz Alapítvány bérházának egyik 16 négyzetméteres szobáját lakja másodmagával. A 67 éves, egykor sofőrként dolgozó, két gyermeket felnevelő férfi 1999-ben elvált, a család lakásából elköltözött, aztán fuvarozócége tönkrement. Kénytelen volt a hajléktalanszállón bebocsátást kérni. Két év után költözhetett a bérházba.

A hajléktalanszállón 7500, a bérházban húszezer forintot kell fizetni havonta. A lakbért nem könnyű kiizzadnia, a nyugdíja 51 ezer forint, abból 18 ezret vonnak a megszűnt cég utáni tartozásra. Néha főz egy paprikás krumplit vagy pörköltet, azt eszi napokig. Nem cigizik, nem iszik, egyetlen luxusa a fagyi.

Rendezvény a Támasz Alapítvány szállóján. A cél, hogy minél többen lakásba költözzenek
Laufer László / Népszabadság

 

A Támasz bérházában nyolcan laknak, sokuknak ez a végállomás. Gép Károly is arra számít, hogy innen nincs tovább. Szobatársa is így gondolja, ő kőműves volt. Az az exrendőr sem akar továbbállni, aki Miskolcról került ide, noha tehetné, hiszen 150 ezer forint a nyugdíja.

Az elmúlt években volt példa arra, hogy a bérházból valaki önálló lakásba költözött. Károly volt szobatársa albérletben lakik havi ötvenezerért. Romániából nincstelenül jött a feleségével. Egy gyorsbüfé adott állást a szakács végzettségű férfinak, aki így újra összeköltözhetett feleségével. Az asszonyt egy év múlva elvitte a rák.

Nyugodt szívvel

Kukorelly Endre író januárban hozta létre a Nyugodt Szív Alapítványt. Csinált egy Facebook-oldalt és számlát nyitott, hogy segítsék azokat, akik elmaradtak a szám­láikkal, nincs pénzük az albérlet kauciójára. Azóta hét lakásba költöztettek családokat. Bár a rászorulók szociális bérlakáshoz juttatása állami, önkormányzati feladat, nem látják el – mondja.

Károly megjegyzi, hogy elég egy-két hibát elkövetni, s az ember az utcán találhatja magát. Onnan pedig segítség nélkül képtelenség visszakapaszkodni. Ezt erősíti Fonyó József, a Támasz intézeti vezetője. Az alapítvány Pécsen menedékhelyeket, átmeneti és krízisszállókat tart fenn hajléktalanoknak 266 férőhellyel.

A Támasz célja, hogy a hajléktalanszálló lakói közül minél többen képesek legyenek az önálló életre. Évente egy-két ember saját erőből is kikapaszkodik, a többiek viszont igénylik a segítséget. Az alapítvány a szállásain lakókat munkához juttatja. Elsősorban közmunkához, de aki jó szakmával bír, annak van esélye piaci állásra. A szállóról tovább lehet lépni a bérházba, emellett a Támasz bérlőket jelölhet ki az önkormányzat két garzonjába.

Próbálkoznak szerte az országban

Nyíregyházán az önkormányzat az albérlők házában tud elhelyezést nyújtani azoknak a fedél nélkül maradt embereknek, akik rendszeres jövedelemmel rendelkeznek. A lakhatásért négyzetméterenként 136 forintot kell fizetniük, ez kevesebb mint a fele a bérlakásokban fizetett díjnak. Voltak, akik élni tudtak a segítséggel, s tovább tudtak költözni.

Nagykanizsán nemrég az 56 esztendős Orsós Nándor kapott egy régóta kiadatlan bérlakást a várostól. Tizenhét évet pincérként dolgozott, aztán csalásért elítélték. Hat és fél év után szabadult, 2008 óta az utcán lakott. Problémái a lakáshoz jutással sem oldódtak meg, mert a 26 ezer forintos segélyből nehéz a 19 ezres lakbért és a rezsit kifizetni. Munkát egészségi állapota miatt nem talál.

Egerben 120-150 hajléktalanról gondoskodik a város, de egyelőre nincs program a szállásokon élők bérlakáshoz juttatására. Az önkormányzat munkavállalásra ösztönzi a hajléktalanokat. Az elmúlt öt évben 25 hajléktalan került vissza tartósan a munkaerőpiacra, ők nem léptek újból kapcsolatba az utcai szociális munkásokkal. Az övék mindenféleképp sikertörténet.

(Tudósítóinktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.