galéria megtekintése

Egy vidéki állatorvos mindenhez ért

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Az állatorvosi kamarának nem kötelessége állatorvosi ügyeletet szervezni, annak ellátása fakultatív, így főként a kistelepüléseken fordul elő, hogy ügyelet nélkül maradnak, vagy egyetlen szakember jut több falura – írta a Baon.hu annak kapcsán, hogy egy kecskeméti asszony macskája karácsonykor rosszul lett, s mivel nem találtak állatorvosi ügyeletet, a házi kedvenc kínszenvedés közepette kimúlt.

Tudósítóink föltérképezték több megye állatorvosi ellátását, s kiderült: habár az ügyelet nem kötelező, a hivatásszerető állatorvosok erőn felül is teljesítenek. Csongrád megyében például úgy döntöttek az állatorvosok, hogy fenntartják a hétvégi és az ünnepi ügyeletet, így minden településen ügyelnek, az erről szóló tájékoztatás is kiváló.

Shamil Zhumatov / Reuters

Máthé Ellák, Zákányszék állatorvosa szerint nem akarták azt mondani az állattartóknak, hogy harminc évig volt ügyelet, de eztán nem tartanak, mert nem muszáj. Ő maga nyugdíj mellett tíz homokhátsági községben ügyel egyszerre, amikor rá kerül a sor. A tanyavilágban a haszonállattartók jobban értenek az állatokhoz, mint a városi kutyások, macskások. Csak olyankor hívják az állatorvost, amikor komoly a baj. Egy vidéki állatorvos mindenhez ért, de a szakrendelőkben jobbak a körülmények, ezért szükség esetén továbbküldik az állatokat az ambulanciákra. Vasárnap valóban csak elsősegély céljából telefonálnak az ügyeletes állatorvosnak. Máthé Ellák szerint nem szokták fölöslegesen ugráltatni az orvost – de van néhány tünet, amely megtréfálja az embert. Ilyen a lovak bélgörcse, amely ijesztően fájdalmas, de olykor magától elmúlik.

 

Győrött is működik az állatorvosi ügyelet, de a tulajdonosok többnyire választott, állandó orvoshoz viszik kedvenceiket. Az ügyeletet leginkább balesetek, mérgezések miatt, vagy macskaszüléskor szükséges császármetszés érdekében keresik fel. Az állatorvosoktól gyűjtött történetek szerint előfordult már, hogy valaki hétvégén, éjszaka akarta kideríttetni, hogy kutyája mire allergiás. A változatos étkezés miatt naponta más-más kolbászt adott neki, s néhánytól hányt a négylábú. Gazdája szerette volna azonnal megtudni, melyik kolbászra érzékeny a kutyája. Egy másik doktort éjjel kettőkor azért kerestek fel, hogy élesszen újra egy nyulat, amely szétrágta a tévézsinórt, s agyonütötte az áram. Egyszer azzal ébresztettek fel egy állatorvost, hogy egy nyest megrágcsálta az autó vezetékrendszerét, de sikerült megfogniuk, mit tegyenek vele, hova vigyék.

– Hívtak már hajnal kettőkor, hogy kullancs van a kutyában, szedjem ki. Vagy éjszaka azzal, hogy köhög a cica. Az állatorvos is ember, nekünk is kell pihennünk, a folyamatos készenlét a minőségi munka rovására menne – mondta lapunknak egy egri állatorvos. A barokk városban egyébként van állatorvosi ügyelet, amelyet két rendelő lát el. Az idetartozó orvosok osztják be a készenléti időpontokat. Van úgynevezett „kijárós orvos”, aki szükség esetén házhoz megy, de ezért pluszköltséget számítanak fel.

– A legtöbb ember azt szeretné, hogy azonnal, olcsón, huszonnégy órás készenlétben lássuk el a kedvencét, de erre fizikailag képtelenek vagyunk – mondta egy másik egri állatorvos. Hozzátette: legtöbben vállalkozóként látják el a feladatukat, és önkéntesen döntenek arról, hogy akarnak-e pluszban még ügyeletet is, törvény azonban nem kötelezi az állatorvosokat ilyen tevékenység ellátására. „Ezt nem úgy kell elképzelni, mint a humán ellátást, hogy sürgős esetekre ott vannak az éjszakai ügyeletek és a kórház” – mondta a szakember.

Kakasműtét. Vidéken nem divat azonnal rohanni az állatorvoshoz
Kakasműtét. Vidéken nem divat azonnal rohanni az állatorvoshoz
Ujvári Sándor / MTI

Megkérdeztük egy Heves megyei kis faluban, Novajon, ott vajon hova fordulnak a gazdik, ha éjjel történik valami az állattal. A helyiek azt mondták, haszonállatot már nemigen tartanak, a kutyák, macskák pedig másféle státuszt élveznek itt, mint a városokban. Ha egy kutya vagy macska faluhelyen megbetegszik, nem rohannak vele azonnal orvoshoz, kivárják a másnapot.

Hajdú-Bihar települései többnyire jól ellátottak a hétvégi állatorvosi ügyelet szempontjából, igaz, egy ügyeletre több település jut. Unikális jelenség a hortobágyi madárkórház, amelynek vezetője, Déri János maga is állatorvos, így a helyiek megszokták, hogy nem csak vadmadarakat lát el, s ha kell, a vasárnapi ebédet is otthagyja. Az egyik legérdekesebb esete az volt, amikor egy házi kedvencként tartott dísztyúk horgot nyelt, a begyét senki sem merte megműteni, a tulajdonosok kétségbeesve fordultak hozzá. Déri doktor kiszedte a horgot – műtét nélkül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.