galéria megtekintése

Fogadjunk, hogy nem talál ennél rosszabb utat Magyarországon

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Egy mangalicát ajánlottak ajándékba az osztrák határátkelőnél található Albertkázmérpusztán annak, aki rosszabb utat talál, mint a sajátjuk. A disznó végül nem váltott gazdát.

Albertkázmérpuszta belterületi útszakasza alig járható. A hatalmas kátyúk, gödrök miatt lassanként jószerével a bányatörvény vonatkozik rá. Errefelé szinte mindennaposak a defektek, a tengelytörések, a helybeliek hálát adhatnak az égnek, hogy a mentőautó eddig még mindig ki tudott bukdácsolni, ha szükség volt rá.

A pocsék út egyik kedvezményezettje egy mangalica, amelyet egy helyi gazda, Bertalan Attila ajánlott fel annak, aki a térségben tud mutatni még egy ilyen kátyús utat.

Mivel a felhívásra senki sem jelentkezett, a mangalica a gazdájánál, egyúttal életben maradt. Az út minőségének van egy másik nyertese is: a felvidéki Vendég Gábor, akit a szlovák Megasztár énekeseként ismernek a hármashatár mentén élők.

 

Ő hajdanán Ausztriába indult, de rátévedt erre az útszakaszra, ami szétrázta a kocsiját. Csavarhúzót kért a helybeliektől, amit magánál felejtett, ezért visszafelé beadta a tulajdonosának. Ekkor fogta meg a falu szépsége, ráadásul vendéglátós, jól beszél németül, így a Kocsis étteremben rögtön alkalmazták.

Azt meséli, hétéves kislánya úgy jár iskolába, hogy Albertkázmérpusztáról előbb elviszik Ausztriába, onnan egy másik úton megy át tanulni a jánossomorjai oktatási intézménybe. Így gyorsabb és biztonságos az utazás.

– Valaki megszámolta, hogy Albertkázmérpuszta egy három kilométeres szakaszán négyezer kátyú, gödör veszélyezteti az autósokat – állítja.

A fotóra csak egy-két gödör fért rá a négyezerből
A fotóra csak egy-két gödör fért rá a négyezerből
A szerző felvétele

A település lakóinak 98 százaléka osztrák, csupán nyolc magyar család él itt. Kocsisné Vancsa Aranka üzletasszony egy rokonát követve érkezett a faluba Debrecenből. Ő hozta a mangalicákat is, majd éttermet alakított ki. Az osztrákok és magyarok mellett hamburgi visszajáró vendéggel is találkoztunk itt, meg egy szlovák férfivel, aki elhatározta, hogy végigeszi az étlapot, aztán kezdi elölről.

A határban egy osztrák férfi – itt Frédinek szólítják – boronálja a földet, gondosan kiszórja belőle a kisebb köveket is. Egy komoly istállót és egy víztornyot már fölépített, nagy ívű tervei vannak. Az útról annyit mond: „Az a magyarok baja, én a másik oldalról jövök a traktorommal.”

Ez az útszakasz egyébként szerepelt a „határ menti projektek” nevű kétoldalú fejlesztési programban. 2012-ben Szijjártó Péter és Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök írta alá azt a határozatot, amelyben ezt az utat is a felújítandók közé sorolták. Az út tulajdonosa, a Magyar Közút Nonprofit Kft. azóta keresi rá a szükséges egymilliárd forintot.

Az itt élő magyarok állítják: a külföldön dolgozó és itt kijáró hazánkfiainak a helyzetét akarja megnehezíteni az állam ezzel a rettenetes úttal. Ez azonban – úgy tűnik – nem elegendő visszatartó erő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.