galéria megtekintése

Ébresztő, Újlipót!

0 komment


Csáki Judit
NOL

Reggel 8-kor több szavazókörben leginkább „malmoztak" a bizottság tagjai – Újlipótváros vasárnap hagyományosan későn ébred.

Még csak pakolják kifelé az asztalokat a kávézók teraszára – de 10 után már ülnek kint néhányan, és formálódnak az alkalmi „fogadóirodák" a „kisszigetnek" (hisz egykor Sziget utca volt a Radnóti Miklós utca, ahol két iskola is van, ez a kisebbik) becézett iskola előtt a Pozsonyi-Radnóti sarkon.

"a legfőbb remény, hogy ezzel sokan vannak így: van magukhoz való eszük, és emlékeznek, mit műveltek velük az elmúlt években"

„Nemigen kérnek segítséget az emberek" mondja az egyik szavazóköri bizottsági tag, Juhász Magdolna. „Eligazodnak a rendkívüli méretű szavazólapon, tájékozottan érkeznek." Már harmadik alkalommal segít a választáson, „van időm", mondja a kulturális műsorok szervezésével foglalkozó, ma már nyugdíjas hölgy a rövid cigi- és kávészünetben, odakint az utcán. Tudjuk, a „faluban" (mert Újlipótváros falu, tudja ezt is mindenki, aki tíz percre ugrana csak le kenyérért, és az mindig másfél óra) a többség hagyományosan „balra" szavaz, de mégsem kéne tutira venni ezt a bizonyos tudást; vagy legalábbis meg kellene erősíteni egy saját szavazattal. „Nem most fogom eldönteni, hogy a 17-es listára teszem az x-et", mosolyog rám egy idősebb hölgy, „és tudod, Zsuzsa, hogy a másik listán a 2-re, a Hiszékeny Dezső neve mellé", szól utána egy másik.

 

A szomszédos szavazókörben, a Katona-Tátra sarki orvosi rendelőben kicsit nagyobb a tumultus, „pedig a gyerekkocsis turnus csak később érkezik", mondja a bizottság egyik tagja. Egy másik akkurátusan elkéri az újságíró igazolványt, remélem, mindenkitől, aki újságírónak mondja magát.

„Mit keresnek ezek a gyászhuszárok a szomszéd sarkon", méltatlankodik egy férfi, „szerintem nincsenek is százötven méterre innen, pedig az a szabály". Tudja, hogy már nincs kampánycsend, „bár lenne", mondja, de hát látni, hogy nem a kitelepülés ténye, hanem a kitelepülők piros dzsekijén  az MSZP-s logó vagy a hajtókán a DK-s jelvény bőszítette fel. Beszédbe elegyedünk, de a néhány méterre álló felesége okosan elparancsolja mellőlem, mielőtt szabadjára engedné indulatait.

Gergely Nóra szerint „nincs ember, aki nem sérült az elmúlt négy évben, valahol valamiért mindenki megszívta". Hátha nem lesz meg a kétharmad, ez az egyik gyakori remény, de a borús tavaszi reggelen a csöppet sem mérvadó utcai közvélemény-kutatáson még többen vannak, akik úgy vélekednek, hogy „sokan féltek nem elmenni a békemenetre, és még többen féltek igazat mondani a közvéleménykutatásokon".

Él a remény, hogy a szavazófülke magányában majd... Röhögünk kicsit a halványuló tollról szóló városi legendán – de azért a kitelepült kormányváltó brigád (Deák Judit, Papp Nóra és Orbán Zsuzsa) tollat is ad a kampányanyaghoz. „Szívesen fogadnak bennünket az emberek, és nemcsak itt, hanem tegnap a hatodik kerületben is. Segítünk és magyarázunk – és meghallgatjuk az ő történeteiket."

Ismerősökkel mosolygunk egymásra, lassan – nagyon lassan – ébredezik a falu. A Pozsonyi túloldalán Lendvai Zsóka, Paul Lendvai felesége integet, szavazni jött haza Bécsből, „este találkozunk", mondja.

A sarki CBA-ban – szeretek ide járni – Török András és felesége nyugtat meg, hogy igen, eleget tettek állampolgári joguknak. Esélyt latolgatunk kicsit, közben a pénztáros, régi ismerős mosolyog oda, hogy ő már a műszak előtt volt szavazni. És nem, senki nem gyakorolt semmilyen nyomást, sem most, sem máskor, nem adtak „hivatali" kokárdát a nemzeti ünnepen, és neki amúgysem lehetne diktálni, van magához való esze.

Szóval akkor az a legfőbb remény, hogy ezzel sokan vannak így: van magukhoz való eszük, és emlékeznek, mit műveltek velük az elmúlt években. Mindazonáltal a „faluban" most ez a jelszó: ébresztő, Újlipót, muszáj menni szavazni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.