galéria megtekintése

Drogdíler kuncsaftja a szélsőjobbos főkapitány

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A szélsőjobboldali Nemzeti Őrsereg vezére lapunk értesülései szerint éppen kábítószert vásárolt Nyíregyházán, amikor lecsaptak rá a rendőrök. A Jobbikhoz több szálon kötődő szervezet nagy becsben tartja a Szent Koronát és Istent, annak azonban nem találtuk nyomát, hogy síkraszállna a drogfogyasztás legalizálásáért.

A rendőrség kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával eljárást indított egy nyíregyházi férfi ellen, akit akkor fogtak el a nyomozók, amikor egyik kuncsaftját szolgálta ki egy parkolóban. Mindenféle „kábítószergyanús” anyagot találtak nála, a házkutatás során még többet. A rendőrség szerint az illető rendszeresen árult drogot. A tetten ért vásárló, bizonyos S. Zoltán 38 éves nyíregyházi lakos ellen kábítószer birtoklása miatt folyik eljárás.

A rendőrségi közleményben említett S. Zoltán információink szerint nem más, mint ifjabb Sipos Zoltán, a Nemzeti Őrsereg nevű szélsőjobboldali félkatonai szervezet vezetője, úgynevezett főkapitánya. Környezetében meghökkenést és felháborodást váltott ki az eset, legalábbis erről számolt be a lapunkat tájékoztató, névtelenséget kérő férfi. A körülmények ráadásul arra utalnak, hogy Sipos nem egyszerűen csak alkalmi fogyasztóként, véletlenszerűen került kapcsolatba a kábítószerrel.

Ezért „súlyosan megrendült” a bizalom a főkapitány iránt. Valóban kérdéses, hogy a drog mennyiben egyeztethető össze a Nemzeti Őrsereg patetikus eskütételével. A tagok vállalják, hogy életüket „a Szent Korona által sugallt egyetemes és örök isteni törvényekhez” igazítják. Az etikai szabályzat szerint kerülniük kell azokat a „magatartásformákat, amelyek következtében befolyásolhatóvá válhatnak”, és azokat az „élethelyzeteket, amelyekben kétes életvitelű, erkölcsi hitelüket vesztett személyekkel való megjelenésük miatt ők is ilyen színben tűnnének fel”.

 

A Nemzeti Őrsereg egyenruhája és szimbólumrendszere erősen emlékeztet a nyilasokéra. A sors fintora, hogy Sipos Zoltánt október 15-én, a nyilas hatalomátvétel hetvenedik évfordulóján kapcsolták le a rendőrök. Úgy tudjuk, hogy fűvel bukott le, s a mennyiség meghaladta az „egyéni, alkalmi felhasználáshoz általában szükséges” mértéket. A rendőrség értesülésünket hivatalosan nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A megyei rendőr-főkapitányság közölte, hogy adatvédelmi okokból nem áll módjában bővebb felvilágosítást adni.

A főként Szabolcs-Szatmár-Beregben, de más megyékben is szerveződő Nemzeti Őrsereg 2007 tavaszán alakult. Pár hónappal később mintegy harminc fővel képviseltette magát a jobbikos Magyar Gárda első avatási rendezvényén a budai Várban. Az együttműködés jeleként a két szervezet akkori vezetője zászlót cserélt egymással. A Nemzeti Őrsereg – amelyet évekig tartó huzavona után jegyzett be a bíróság – rendszeres szereplője szélsőjobboldali, akár hungarista és neonáci csoportok részvételével tartott rendezvényeknek.

Seregszemle. A Nemzeti Őrsereg vezetőinek egyike kábítószerügybe keveredett
Seregszemle. A Nemzeti Őrsereg vezetőinek egyike kábítószerügybe keveredett
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Történetében nemcsak jobbikos, hanem fideszes kötődés is fellelhető.Bodrog László 2010 februárjában még a Nemzeti Őrsereg főkapitányaként és a Jobbik parlamenti képviselőjelöltjeként tartott sajtótájékoztatót. Jelenleg a Fidesz önkormányzati képviselője Kisvárdán – adta hírül a helyi sajtó nyomán az Atv.hu. Bodrog most azt mondta lapunknak, hogy az őrsereggel már három-négy éve nincs semmilyen kapcsolata.

A debreceni önkormányzat honlapján közölt életrajza szerint fordított utat járt be Ágoston Tibor, aki korábban fideszes volt, 2010 óta azonban jobbikos önkormányzati képviselő a hajdúsági megyeszékhelyen. Továbbá: református presbiter és „a Nemzeti Őrsereg tagja, kommunikációs altisztje”. Ágoston tavaly novemberben az őrsereg egyenruháját viselte a városi közgyűlésben, az idén februárban antiszemita és kegyeletsértő kijelentésével kavart botrányt. „Holokamuzós” szövege ellen a helyi zsidó hitközség mellett a Fidesz, a baloldal és a református egyház is tiltakozott.

A szintén jobbikos Gyüre Csaba a Nemzeti Őrsereg egyik alapítója és a szervezet jogi képviselője. Elmondása szerint utóbbi tisztsége ma már inkább csak formalitás, a törvényi szabályok miatt parlamenti képviselőként tavasz óta nem vihet ügyvédi praxist. Ami Sipos Zoltán főkapitányt illeti: a „konkrét ügyet” nem ismeri. Azzal a kérdésünkkel, hogy szövetségesének tartja-e a Jobbik a Nemzeti Őrsereget, Gyüre a párt elnökségi tagjához és választmányi elnökéhez, Szabó Gáborhoz irányított. Szabó e-mailben válaszolt.

Közölte, hogy a Jobbik 2007 nyara óta tart kapcsolatot a Nemzeti Őrsereggel, számos rendezvényt, megemlékezést szerveztek közösen az elmúlt hét évben. Az utóbbi fél évben a kapcsolat lazábbá vált, de a Jobbik „fontos, nemzeti szervezetként tekint” a Nemzeti Őrseregre. Habár – tette hozzá – írásbeli szövetséget sosem kötött vele. „Amennyiben igaznak bizonyul a Nemzeti Őrsereg jelenlegi főkapitányával kapcsolatos hír, az nagy csalódást okozna nekünk, mert a Jobbik mindenfajta kábítószerrel való visszaélést a leghatározottabban elítél, függetlenül az elkövető személytől” – írta Szabó Gábor.

Ha a vád igazolódik, akkor szerinte a Nemzeti Őrsereg tagságának kell majd a megfelelő konzekvenciákat levonnia. Sipos Zoltán, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya indulatosan reagált, amikor az ellene indított eljárásról kérdeztük. Igazolva látta, hogy a sajtót mindig csak „a vér meg a probléma” érdekli. Próbálta megtudni, hogy ki informálta lapunkat, nyilatkozni azonban nem volt hajlandó sem rendőrségi ügyéről, sem arról, hogy szándékában áll-e távozni a szervezet éléről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.