galéria megtekintése

„Drámaian romlik a helyzet a déli határainknál”

25 komment

NOL

Semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentett a menekültek továbbutaztatása, ezért a MigAid teljesen indokolatlannak tartja a horvát–magyar határ lezárását. Aminek a következményei már most is szembeötlőek.

„Ahogy azt a stratégiai előrejelzéseinkben valószínűsítettük, a horvát–magyar határszakasz lezárása óta eltelt több mint 48 órában folyamatosan romlott a menekülthelyzet valamennyi érintett szomszédos országban” – közölte Facebook-oldalán a Migration Aid segítő csoport.

Pengésdrót Zákány közelében
Pengésdrót Zákány közelében. A teljes képgalériát itt érhetik el: >>>
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A MigAid – amely aktivistái hónapok óta részt vesznek a hazánkba érkező menekültek ellátásában – úgy véli, a magyar kormány teljesen indokolatlanul, minden humanitárius szempontot felrúgva döntött a határ lezárásáról, holott a menedékkérőket csak utaztatnia kellett egy kialakult folyosón a horvát határ és Hegyeshalom között.

 

Ez szerintük semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentett az ország számára, mivel csak tranzitállomás voltunk. Akik beléptek az ország területére, néhány órán belül el is hagyták Ausztria irányába.

Magyarország tranzitszerepét Szlovénia megfelelő tapasztalatok és kielégítő szállítási kapacitások híján azonban nem tudta átvenni – írja a MigAid –, ezért egyre nagyobb mértékben alakultak ki torlódások először a szlovén–horvát, majd tegnapra már a horvát–szerb határon is, hiszen a horvátok sem tudták hová szállítani a menedékkérőket.

A hideg, esős időjárásban több ezren töltötték az éjszakát a szabad ég alatt mindkét határszakaszon, az opatovaci tábor létszáma tegnapra 6000 fővel meghaladta a befogadóképességét.

A drámaian romló körülmények és a rossz ellátási helyzet miatt rövid idő alatt katasztrófahelyzetek alakulhatnak ki, az éhező tömeg kezelhetetlenül kezdhet el vándorolni a határokon át – figyelmeztetett a Migration Aid.

Több száz menekült rekedt a senki földjén

Több száz menekült szorult a horvát és a szlovén határállomás közé, gyakorlatilag a senki földjére a horvátországi Drávamagyaródnál (Trnovec). Részleteket itt olvashatnak: >>>

Amennyiben a szlovén hatóságok 24 órán belül nem találnak ki megoldást, feltételezhető, hogy a menedékkérők egy része ismét Magyarország felé veszi az irányt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság. A teljes képgalériát itt érhetik el: >>>

Ez egyrészt történhet a még kerítés nélküli szlovén–magyar zöldhatáron, a Dráván való átkeléssel a horvát–magyar zöldhatáron, vagy adott esetben a kerítés megbontásával is.

A Migration Aid szeretne 48 órán belül krízisközpontot létrehozni Letenyén, ezért a környéken olyan családi házat keresnek, amely alkalmas raktárnak, illetve önkénteseik elszállásolására. Ezen felül adományokra is számítanak, felhívásukat itt olvashatják.

Újabb menekültvonat indult a szlovén határra

Jóllehet Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország újabb migránsokkal teli vonatot indított Tovarnikból a szlovén határ felé. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.